Maataloustuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta saattaa edellyttää tuontitodistuksen esittämistä. Tuontitodistusta ei vaadita elävistä eläimistä, lannoitteista eikä puutuotteista.
Tuontitodistuksia on kahta eri tyyppiä:
- vakiotuontitodistus
- kiintiötuontitodistus
Vakiotuontitodistus oikeuttaa ja velvoittaa tuomaan myönnetyn määrän tuotteita. Vakiotuontitodistusta edellyttää tällä hetkellä enää tiettyjen riisin, pellavan ja hampun, hampunsiementen ja maatalousperäisen etyylialkoholin nimikkeiden tuonti. Katso lisää Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistusten hakuoppaasta.
Kiintiöjärjestelmässä saadaan helpotuksia tullista ja maksuista tuotaessa tavaroita yhteisön alueelle. Kiintiöt perustuvat EU:n ja muiden maiden välisiin etuuskohtelusopimuksiin. Joidenkin kiintiöiden tuontitodistusta voi hakea vain toimija, joka on etukäteen LORI-rekisteröitynyt. Kun kiintiötuontitodistus on myönnetty, oikeus lukea tavara kiintiöön on tiedossa jo tulli-ilmoitusta tehtäessä. Tuontitodistuskiintiöiden järjestysnumero alkaa numeroilla 094. Tariffikiintiön järjestysnumeron ja sovellettavan tullin löydät DDS:n Taric-järjestelmästä. Tuontitodistuksen vakuus ja voimassaoloaika vaihtelevat kiintiöittäin. Lisätietoja voimassa olevista kiintiöistä voit katsoa tuontitariffikiintiöiden hakuoppaasta.
Kun haet tuontitodistuksia, voit joutua maksamaan vakuuden.
Ruokavirasto päättää kohdistetun vakuuden vapauttamisesta tai pidättämisestä markkinajärjestelyä koskevassa EU:n lainsäädännössä tarkoitettujen edellytysten mukaisesti. Lisätietoa vakuuksista: Vakuusohje.
Suomessa tuontitodistuksia myöntää Ruokaviraston markkinaosaston tuonti- ja vientitiimi.
Toimi näin kun haet ensimmäistä kertaa AGRIM-vakiotuontitodistusta:
- Selvitä tavaran CN-koodi. Selvitä, tarvitseeko se vakiotodistuksen. Voit tarvittaessa kysyä CN-koodia Tullista. Linkki Taric-tietokantaan, linkki Tullin sivuille.
- Hanki EORI-numero Tullista. Linkki Tullin EORI-sivulle.
- Rekisteröidy Ruokaviraston Siilo-asiointipalveluun.
- Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet: Vakuusohje. Vakuuden määrän saat selville vakiotodistusten osalta hakuoppaastamme.
- Hae todistusta Siilo-asiointipalvelussa (huom! et saa lähetettyä todistushakemusta ilman riittävää vakuutta!).
- Muista käyttää ja palauttaa todistus Ruokavirastoon käytön jälkeen.
Toimi näin kun haet ensimmäistä kertaa AGRIM-kiintiötuonti- tai AGREX-kiintiövientitodistusta:
- Selvitä tavaran CN-koodi. Selvitä, tarvitseeko se vakiotodistuksen tai onko sille olemassa alennuksiin oikeuttavaa kiintiötä. Voit tarvittaessa kysyä CN-koodia Tullista. Linkki Taric-tietokantaan, linkki Tullin sivuille.
- Hanki EORI-numero Tullista. Linkki Tullin EORI-sivulle.
- Rekisteröidy Ruokaviraston Siilo-asiointipalveluun.
- Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet: Vakuusohje. Vakuuden määrän saat selville kiintiöiden osalta Tuontitariffikiintiöt-hakuoppaasta tai varmistamalla asian meiltä.
- Hae todistusta Siilo-asiointipalvelussa.
- Muista merkitä hakemukselle kiintiönumero ja kiintiötulli.
- Muista käyttää ja palauttaa todistus Ruokavirastoon käytön jälkeen.
Pyydämme teitä ystävällisesti hakemaan AGRIM-tuontitodistuksia hyvissä ajoin (3-4 päivää) ennen tuotavan erän saapumista Suomeen. AGRIM-tuontitodistushakemusten käsittelyyn voi jatkossa kulua 2 arkipäivää todistushakemusten jättöpäivästä. Tariffikiintiöitä koskevat hakemukset käsittelemme viivytyksettä. Kiintiöihin saattaa liittyä erityissääntöjä hakuaikoihin ja myöntöpäivämääriin liittyen.
Kansallisina arkipyhinä Ruokavirasto ei käsittele tuonti- ja vientitodistushakemuksia.
AGRIM- ja AGREX-todistukset ja todistusten otteet myöntävä viranomainen
Ruokavirasto / Markkinaosasto
PL 100, 00027 Ruokavirasto
Puh. 029 530 0400 (vaihde)
Sähköpostiosoite tuovi(at)ruokavirasto.fi
Sähköisten AGRIM- ja AGREX-todistusten hyväksymismerkinnät tekevä tulliviranomainen
Tulli Sähköinen palvelukeskus (SPAKE)
PL 512, 00101 HELSINKI
Puh. 0295 5207
Sähköpostiosoite spake.feoga(at)tulli.fi tai spake.tuonti(at)tulli.fi