Ohjeistus elintarvikealan toimijoille ja valvojille afrikkalaisesta sikarutosta (ASF) julkaistu 

26. helmikuuta 2020

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on helposti leviävä, viruksen aiheuttama sikojen, villisikojen sekä mini- ja mikrosikojen verenvuotokuumetauti. Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa, mutta uhka sen leviämisestä Suomeen on kasvanut. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen elävästä siasta eikä sianlihasta.

Ruokaviraston sivuilla julkaistussa ohjeistuksessa käsitellään afrikkalaiseen sikaruttoon liittyviä tautiriskiasioita, jotka koskevat elintarvikealan toimijoiden toimintaa. Ohjeistus alkaa elintarvikeketjussa siitä pisteestä, kun sika on tainnutettu ja pistetty teurastamossa.

Ohjeistukseen kannattaa perehtyä jo etukäteen, vaikka ohjeistus on tarkoitettu tilanteeseen, jossa Suomessa on ilmennyt ASF-epäily tai -tapaus. Ohjeistusta päivitetään tarvittaessa.

Katso ohjeistus: Varautuminen afrikkalaiseen sikaruttoon