Ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön

Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeessa lisäämme ikääntyneiden parissa toimivien, ikääntyneiden itsensä ja heidän omaistensa tietämystä hyvästä ravitsemuksesta. Olemme

  • järjestäneet alueellista koulutusta 19 alueella ja laatimamme verkkokoulutuskokonaisuus on valmis ikääntyneiden parissa työskenteleville ammattilaisille ja muille toimijoille.
  • Olemme luoneet yhteisen portaalin luotettavalle tiedolle ikääntyneen ravitsemuksesta.
  • Kampanja "Ravitsevaa ruokaa ja ruokailoa - yhdessä syöden on käynnissä syksyn 2023 aikana. Kampanja-ainesto löytyy ravitsemusportaalista

Toiminnan perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuonna 2020 julkaisema Vireyttä seniorivuosiin — ikääntyneiden ruokasuositus sekä  kansallinen ikäohjelma.

Toiminnan päämääränä on, että ikääntyneiden parissa työskentelevät ammattihenkilöt, muut toimijat ja ikääntyneille ravitsemuksesta viestivät julkiset ja järjestö- ja yhteisötoimijat  

Ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeen toteuttaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Hanke alkoi 1.11.2021 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Hanke kuuluu kansalliseen ikäohjelmaan. Lue lisää hankkeen toteuttamisesta

 

Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta

Hankkeen loppuseminaari "Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta" pidettiin 31.10.2023. 

Seminaarin ohjelma

Seminaarin tallenteet löydät täältä:

Hoitopolku – hyvät käytännöt jakoon

Ravitsemusterveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Yhdyspintapalveluilla palveluketjut kuntoon: järjestöt

 

Julkaisuja

Hankkeen julkaisut löytyvät Ravitsemusportaalin materiaalipankista

 

Hanke osallistui seuraaviin tapahtumiin:

14.9.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölleTimo Strandberg: Hyvä paha rasva, miten käsitys rasvasta on muuttunut vuosikymmenten varrella 

20-22.9.2023 EUGMS, Helsinki

21.9.2023 Aivoterveys ja ravitsemus, Heureka

21-22.9.2023 Sairaanhoitajapäivät, Helsinki

28.9.2023 Maunulan seniorit, luento

4.10.2023 Turun kaupungin vanhusneuvoston TIETOA JA VIRKEYTTÄ SYKSYYN! 

5.10.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle  Satu Jyväkorpi: Liikkuminen ja ravinto – tehokas pari toimintakyvyn ylläpitämiseen 

6.10.2023 Vanhustyön keskusliitto, ravitsemus ja toimintakyky webinaari

19.10.2023 Omaishoitajat ry webinaari 

24.10.2023 AMKO seminaari 

25.10.2023 Muistiluento, Kerava

31.10.2023 Hankkeen loppuseminaari alueellisista hyvistä käytännöistä 

2.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Kaija Rautavirta: Ruokamuutos pulavuosista nykypäivään – kokemukset kestäviin ratkaisuihin  

8.11.2023 Vanhusneuvostopäivät 

23.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle  Tiia Ngandu Viisi osa-aluetta aivoterveyden ylläpitämisessä - Finger toimintamalli 

 

Alueellisten koulutusten tekstitettyjä webinaareja

Lohja (Länsi-Uudenmaan kunnat) 17.3.2022 Webinaari 

KEUSOTE 22.3.2022 Webinaari 

Kymsote 18.5.2022 webinaari

Pirkanmaan shp 21.9.2022

Esitysten diat:

Tulevaisuuden sotekeskus hankkeet PirSOTE ja PirKOTI sekä kestävän kasvun hanke HOPPU_EH

Video

Muistisairauksien ehkäisy ja ravitsemus - Finger tutkimuksen tulokset käytännön työhön_JL

Video

Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ

Video

Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ

Video

Geriatrisen arvioinnin käyttö ikääntyneiden potilaiden hoidossa_HK

Video

Omatoiminen kotona asuva ikääntynyt_AL ja HM

Video

Ikääntynyt kotihoidossa ja asumispalveluissa_HH ja JT

Video

Ikääntynyt sairaalassa tai kuntoutusyksikössä_Kansallinen & hoitotyön näkökulma_TK

Video

Vajaaravitsemuksen riskin seulonta NRS-2002 siirtyy digiaikaan_NT

Video

VRN terveiset_AL

Video

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.12.2024