Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeessa lisäämme ikääntyneiden parissa toimivien, ikääntyneiden itsensä ja heidän omaistensa tietämystä hyvästä ravitsemuksesta. Olemme
- järjestäneet alueellista koulutusta 19 alueella ja laatimamme verkkokoulutuskokonaisuus on valmis ikääntyneiden parissa työskenteleville ammattilaisille ja muille toimijoille.
- Olemme luoneet yhteisen portaalin luotettavalle tiedolle ikääntyneen ravitsemuksesta.
- Kampanja "Ravitsevaa ruokaa ja ruokailoa - yhdessä syöden on käynnissä syksyn 2023 aikana. Kampanja-ainesto löytyy ravitsemusportaalista
Toiminnan perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuonna 2020 julkaisema Vireyttä seniorivuosiin — ikääntyneiden ruokasuositus sekä kansallinen ikäohjelma.
Toiminnan päämääränä on, että ikääntyneiden parissa työskentelevät ammattihenkilöt, muut toimijat ja ikääntyneille ravitsemuksesta viestivät julkiset ja järjestö- ja yhteisötoimijat
Ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeen toteuttaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Hanke alkoi 1.11.2021 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Hanke kuuluu kansalliseen ikäohjelmaan. Lue lisää hankkeen toteuttamisesta
Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta
Hankkeen loppuseminaari "Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta" pidettiin 31.10.2023.
Seminaarin tallenteet löydät täältä:
Hoitopolku – hyvät käytännöt jakoon
Ravitsemusterveyden ja toimintakyvyn edistäminen
Yhdyspintapalveluilla palveluketjut kuntoon: järjestöt
Julkaisuja
Hankkeen julkaisut löytyvät Ravitsemusportaalin materiaalipankista
Hanke osallistui seuraaviin tapahtumiin:
14.9.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölleTimo Strandberg: Hyvä paha rasva, miten käsitys rasvasta on muuttunut vuosikymmenten varrella
20-22.9.2023 EUGMS, Helsinki
21.9.2023 Aivoterveys ja ravitsemus, Heureka
21-22.9.2023 Sairaanhoitajapäivät, Helsinki
28.9.2023 Maunulan seniorit, luento
4.10.2023 Turun kaupungin vanhusneuvoston TIETOA JA VIRKEYTTÄ SYKSYYN!
5.10.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Satu Jyväkorpi: Liikkuminen ja ravinto – tehokas pari toimintakyvyn ylläpitämiseen
6.10.2023 Vanhustyön keskusliitto, ravitsemus ja toimintakyky webinaari
19.10.2023 Omaishoitajat ry webinaari
24.10.2023 AMKO seminaari
25.10.2023 Muistiluento, Kerava
31.10.2023 Hankkeen loppuseminaari alueellisista hyvistä käytännöistä
2.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Kaija Rautavirta: Ruokamuutos pulavuosista nykypäivään – kokemukset kestäviin ratkaisuihin
8.11.2023 Vanhusneuvostopäivät
23.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Tiia Ngandu Viisi osa-aluetta aivoterveyden ylläpitämisessä - Finger toimintamalli
Alueellisten koulutusten tekstitettyjä webinaareja
Lohja (Länsi-Uudenmaan kunnat) 17.3.2022 Webinaari
KEUSOTE 22.3.2022 Webinaari
Kymsote 18.5.2022 webinaari
Pirkanmaan shp 21.9.2022
Esitysten diat:
Tulevaisuuden sotekeskus hankkeet PirSOTE ja PirKOTI sekä kestävän kasvun hanke HOPPU_EH
Muistisairauksien ehkäisy ja ravitsemus - Finger tutkimuksen tulokset käytännön työhön_JL
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Geriatrisen arvioinnin käyttö ikääntyneiden potilaiden hoidossa_HK
Video
Omatoiminen kotona asuva ikääntynyt_AL ja HM
Ikääntynyt kotihoidossa ja asumispalveluissa_HH ja JT
Ikääntynyt sairaalassa tai kuntoutusyksikössä_Kansallinen & hoitotyön näkökulma_TK
Vajaaravitsemuksen riskin seulonta NRS-2002 siirtyy digiaikaan_NT