Ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön

Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeessa lisäämme ikääntyneiden parissa toimivien, ikääntyneiden itsensä ja heidän omaistensa tietämystä hyvästä ravitsemuksesta. Olemme

  • järjestäneet alueellista koulutusta 19 alueella ja laatimamme verkkokoulutuskokonaisuus on valmis ikääntyneiden parissa työskenteleville ammattilaisille ja muille toimijoille.
  • Olemme luoneet yhteisen portaalin luotettavalle tiedolle ikääntyneen ravitsemuksesta.
  • Kampanja "Ravitsevaa ruokaa ja ruokailoa - yhdessä syöden on käynnissä syksyn 2023 aikana. Kampanja-ainesto löytyy ravitsemusportaalista

Toiminnan perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuonna 2020 julkaisema Vireyttä seniorivuosiin — ikääntyneiden ruokasuositus sekä  kansallinen ikäohjelma.

Toiminnan päämääränä on, että ikääntyneiden parissa työskentelevät ammattihenkilöt, muut toimijat ja ikääntyneille ravitsemuksesta viestivät julkiset ja järjestö- ja yhteisötoimijat  

Ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeen toteuttaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Hanke alkoi 1.11.2021 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Hanke kuuluu kansalliseen ikäohjelmaan. Lue lisää hankkeen toteuttamisesta

 

Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta

Hankkeen loppuseminaari "Vireyttä seniorivuosiin – helmiä hankkeen ajalta - Innostutaan yhdessä ikääntyneen ravitsemuksesta" pidettiin 31.10.2023. 

Seminaarin ohjelma

Seminaarin tallenteet löydät täältä:

Hoitopolku – hyvät käytännöt jakoon

Ravitsemusterveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Yhdyspintapalveluilla palveluketjut kuntoon: järjestöt

 

Julkaisuja

Hankkeen julkaisut löytyvät Ravitsemusportaalin materiaalipankista

 

Hanke osallistuu seuraaviin tapahtumiin:

14.9.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölleTimo Strandberg: Hyvä paha rasva, miten käsitys rasvasta on muuttunut vuosikymmenten varrella ilmoittautuminen

20-22.9.2023 EUGMS, Helsinki

21.9.2023 Aivoterveys ja ravitsemus, Heureka

21-22.9.2023 Sairaanhoitajapäivät, Helsinki

28.9.2023 Maunulan seniorit, luento

4.10.2023 Turun kaupungin vanhusneuvoston TIETOA JA VIRKEYTTÄ SYKSYYN! 

5.10.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle  Satu Jyväkorpi: Liikkuminen ja ravinto – tehokas pari toimintakyvyn ylläpitämiseen ilmoittautuminen

6.10.2023 Vanhustyön keskusliitto, ravitsemus ja toimintakyky webinaari

19.10.2023 Omaishoitajat ry webinaari 

24.10.2023 AMKO seminaari 

25.10.2023 Muistiluento, Kerava

31.10.2023 Hankkeen loppuseminaari alueellisista hyvistä käytännöistä Osallistumislinkki

2.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle Kaija Rautavirta: Ruokamuutos pulavuosista nykypäivään – kokemukset kestäviin ratkaisuihin  ilmoittautuminen

8.11.2023 Vanhusneuvostopäivät 

23.11.2023 Jyväskylän kesäyliopisto: Kestävä keittiö - hyvinvointia keholle, mielelle ja ympäristölle  Tiia Ngandu Viisi osa-aluetta aivoterveyden ylläpitämisessä - Finger toimintamalli ilmoittautuminen

 

Alueellisten koulutusten tekstitettyjä webinaareja

Lohja (Länsi-Uudenmaan kunnat) 17.3.2022 Webinaari 

KEUSOTE 22.3.2022 Webinaari 

Kymsote 18.5.2022 webinaari

Pirkanmaan shp 21.9.2022

Esitysten diat:

Tulevaisuuden sotekeskus hankkeet PirSOTE ja PirKOTI sekä kestävän kasvun hanke HOPPU_EH

Video

Muistisairauksien ehkäisy ja ravitsemus - Finger tutkimuksen tulokset käytännön työhön_JL

Video

Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ

Video

Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ

Video

Geriatrisen arvioinnin käyttö ikääntyneiden potilaiden hoidossa_HK

Video

Omatoiminen kotona asuva ikääntynyt_AL ja HM

Video

Ikääntynyt kotihoidossa ja asumispalveluissa_HH ja JT

Video

Ikääntynyt sairaalassa tai kuntoutusyksikössä_Kansallinen & hoitotyön näkökulma_TK

Video

Vajaaravitsemuksen riskin seulonta NRS-2002 siirtyy digiaikaan_NT

Video

VRN terveiset_AL

Video

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 3.5.2024