Nordiska näringsrekommendationer 2023

NNR.png

Den sjätte upplagan av de nordiska näringsrekommendationerna publicerades den 20 juni 2023 (NNR2023). De nya näringsrekommendationerna innehåller nu ett bredare utbud av vetenskapliga rekommendationer om mat som är gynnsam för både hälsa och miljö än tidigare rekommendationer. Huvudbudskapet i rekommendationerna är detta: gynna en växtbaserad kost, minska köttkonsumtionen och ät mer fisk.

Den tidigare upplagan publicerades 2013. Den nu utgivna institutionen är resultatet av cirka fem års arbete (2018–2023). Arbetsprocessen för NNR2023-rapporten har varit helt öppen. Samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna har spelat en nyckelroll. Den publicerade rekommendationen, NNR2023, är starkt baserad på den senaste vetenskapliga forskningen. Principerna för att utarbeta rekommendationerna har harmoniserats utifrån internationella standarder.

Matrekommendationerna i den nya nordiska näringsrekommendationen i ett nötskal

  • En mängd olika grönsaker, rötter, frukt och bär, 500–800 g per dag eller mer.
  • Baljväxter (ärtor, bönor och linser) och potatis som en betydande del av kosten.
  • Minst 90 g fullkorn per dag (i torrvikt).
  • Fisk, föredrar resistenta fiskbestånd, ca 300–450 g per vecka, varav minst 200 g är fet fisk.
  • Ur hälsosynpunkt inte mer än 350 g rött kött per vecka; ur miljösynpunkt bör rött kött ätas betydligt mindre än denna mängd. Köttprodukter så lite som möjligt. Att minska rött kött bör inte leda till en ökning av konsumtionen av fjäderfäkött.
  • Cirka 3,50 till 5 deciliter fettfria och magra mejeriprodukter per dag. Beroende på typ av ost motsvarar 10–20 gram ost 100 gram mjölk. Måttlig användning av mjölkprodukter rekommenderas för att säkerställa tillräckligt intag av näringsämnen och av hälsoskäl.
  • Minst 25 g vegetabiliska oljor (t.ex. rapsolja) för att säkerställa tillräckligt intag av essentiella fettsyror, mindre smör och tropiska oljor (t.ex. kokosolja och palmolja).
  • Nötter 20–30 g per dag, inklusive frön.

 

Vanliga frågor angående de nordiska näringsrekommendationerna

Vad menas i rekommendationen med växtbaserad kost?

NNR 2023 rekommenderar en huvudsakligen växtbaserad kost, men fisk, mejeriprodukter och kött ingår fortfarande i en hälsofrämjande och hållbar kost.

En växtbaserad kost består huvudsakligen av produkter från växtriket, såsom grönsaker, rötter, frukt och bär, baljväxter, potatis, fullkorn samt nötter och frön, men innehåller även tillräckligt med fisk och fettfria och fettsnåla mejeriprodukter .

Rött kött och fågel äts i begränsad omfattning. Köttprodukter, alkohol och bearbetade livsmedel som innehåller mycket fett, salt och socker används sparsamt.

Kommer näringsrekommendationerna i de nordiska rekommendationerna direkt in i de nationella näringsrekommendationerna?

Rekommendationerna avseende intag av näringsämnen (energi-, energi-, närings-, vitamin- och mineralspecifika) finns registrerade som sådana i de nationella näringsrekommendationerna. De fungerar som en vetenskaplig grund och grund för nationella rekommendationer.

Det finns skillnader i intaget av vitaminer och mineraler, särskilt i deras källor från olika livsmedelsgrupper, mellan de nordiska och baltiska länderna. Därför kommer även intaget av näringsämnen och tillräckligheten av intaget i finländarna att utvärderas utifrån de senaste nationella matkonsumtionsdata, t.ex. genom att modellera hela kosten utifrån rekommendationerna angående användningen av nya livsmedelsgrupper.

De nya nordiska näringsrekommendationerna fungerar som ett verktyg för att förnya nationella näringsrekommendationer.

Varför har kostens miljövänlighet beaktats så starkt i den senaste näringsrekommendationen?

De nordiska ländernas mål är Vision 2030, som syftar till att utveckla de nordiska länderna till världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Som ett resultat av detta mål beslutades att inkludera de nordiska näringsrekommendationerna i hållbarhetsarbetet. Syftet är att göra nutritionen i de nordiska länderna så hållbar och näringsrik som möjligt.

Hur kan näringsbrist undvikas om kosten är växtbaserad?

Den florabaserade diet som rekommenderas av NNR2023 är mycket rikare på näringsämnen än dagens kost i Norden. Att byta till en växtbaserad kost och diversifiera proteinkällor kan därför främja intaget av många näringsämnen från kosten.

De nationella näringsrekommendationerna tar hänsyn till de allmänna bristerna i den finska kosten (t.ex. jod och folat) och näringsbehoven hos känsliga befolkningsgrupper (t.ex. barn, gravida och ammande kvinnor och äldre människor). I de nationella rekommendationerna, t.ex. för att komplettera livsmedel med näringsämnen (som jod och vitamin D) och för användning av näringstillskott vid behov (som under graviditet, spädbarn och äldre).

Mera information

Nordic Nutrition Recommendations (NNR) 2023

Nordiska ministerrådet

 

Sidan har senast uppdaterats 29.1.2024