Omavalvontasuunnitelma

Omavalvontasuunnitelmalla tarkoitetaan eläinperäisiin sivutuotteisiin liittyvän oman toiminnan kuvailua sekä siinä ilmenevien riskien tunnistamista ja hallintaa. Toimijoiden on varmistettava, että eläimistä saatavat sivutuotteet ja niistä johdetut tuotteet ovat jäljitettävissä kaikissa valmistus-, käyttö- ja hävittämisketjun vaiheissa. Tavoitteena on kertoa omasta toiminnasta niin, että myös ulkopuolinen henkilö osaisi sen perusteella toimia oikein. Omavalvontasuunnitelmaa voi käyttää myös apuna sijaisten ja uusien työntekijöiden perehdytyksessä.


Omavalvontasuunnitelma vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • mitä sivutuotteita toiminnassa käsitellään, sivutuoteluokka mainittava
  • miten raaka-ainetta käsitellään tai jatkojalostetaan omassa toiminnassa turvallisesti siten, ettei sivutuotteista aiheudu vaaraa eläinten tai ihmisten terveydelle, eikä riskiä ympäristölle
  • missä ja miten raaka-aineita/sivutuotteita varastoidaan
  • kuka vastaa sivutuotteiden lähettämisestä, kuljetuksesta ja/tai vastaanotettavan erän tarkastamisesta, sekä vaadittavien asiakirjojen (mm. kaupallinen asiakirja) laatimisesta ja/tai tarkastamisesta
  • miten sivutuotteet on merkitty toiminnassa (merkittävä aina)
  • millaisia riskejä toiminnassa on ja miten niitä voidaan hallita
  • mihin hävitettävät tai käyttökelvottomat eläinperäiset sivutuotteet toimitetaan tai miten ne hävitetään
  • miten valmistus- ja säilytysastioiden, tilojen ja laitteiden puhdistus toteutetaan
  • miten sivutuotteiden laaduntarkkailu tapahtuu (aistinvaraiset tai muuten mitattavat), esimerkiksi tarkkaillaanko raaka-aineen/rehun käyttökelpoisuutta esimerkiksi hajun tai ulkonäön perusteella
  • miten eläinperäisten sivutuotteiden kuljetuksista, vastaanotosta, käytöstä, varastoinnista, käsittelystä ja hävittämisestä pidettävä kirjanpito toteutetaan
    • mistä sivutuotteet tulevat ja mihin ne oman toiminnan jälkeen päätyvät (kuka toi/vei ja mistä/minne, koska ja mitä, sivutuoteluokka)
    • puhdistuksen ja muun toiminnan seuranta ja tarvittaessa seurannan todentaminen, muu kirjanpito
    • kuinka kauan kirjanpitoa säilytetään (kaupalliset asiakirjat, ym.)
  • toiminta Suomen ulkopuolella (jos on)

Toimija on itse vastuussa toiminnastaan ja omavalvonnan toteutumisesta. Valvovat viranomaiset arvioivat tarkastuksillaan, onko toiminta ollut omavalvonnan mukaista.

 

Lue eri aiheista lisää Ruokaviraston nettisivuilta

Kaupallinen asiakirja 
Sivutuoteluokat 
Eläimistä saatavien sivutuotteiden kuljetukset 

Sivutuotealan toimijoiden hyväksyntä ja rekisteröinti 
Tutkimuslaitoksen rekisteröityminen sivutuotealan toimijaksi 

Jos toiminta ulottuu Suomen rajojen ulkopuolelle, on useimmiten käytettävä TRACES-järjestelmää. Voit lukea viennistä, tuonnista ja sisämarkkinakaupasta lisää Ruokaviraston nettisivuilta:
TRACES-järjestelmä
Eläinperäisten sivutuotteiden sisämarkkinakauppa (EU-sisäinen kauppa) ja vienti/tuonti (EU:n ulkopuolinen kauppa) 

Jos tarvitset lisätietoa, olethan ensisijaisesti yhteydessä toimintaasi valvovaan viranomaiseen. Oma valvoja on sama, jolta toimintaan on haettu hyväksyntää tai jolle toiminta on rekisteröity. Apua yhteystietojen etsimiseen saat täältä

Sivu on viimeksi päivitetty 10.4.2024