Taljat, vuodat ja nahat

Tuotantoeläinten taljoihin, nahkoihin ja vuotiin liittyvä sivutuotelainsäädäntö voi asettaa ehtoja taljojen myymiselle, käsittelylle ja siirroille koko EU-alueella. Eläimen teurastustapa, taljalle tehdyt aiemmat käsittelyt sekä aiottu käyttötarkoitus vaikuttavat ehtoihin. Lainsäädännön tarkoituksena on estää eläintautien leviäminen muihin eläimiin tai ihmisiin. Jos et löydä etsimääsi tietoa tältä sivulta, kysy apua oman alueesi kunnaneläinlääkäriltä tai Ruokaviraston sivutuoteasiantuntijoilta.

Taljan aiottu käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, minkä lain vaatimuksia ensisijaisesti noudatetaan. Jos taljasta, vuodasta tai nahasta on tarkoitus valmistaa eläinten rehua, kuten puruluita, katso lisäohjeita täältä. Jos tarkoituksena on valmistaa gelatiinia elintarvikekäyttöön, katso lisäohjeita täältä. Toisinaan eri lainsäädäntöjä on luettava rinnakkain.

Tällä sivulla oleva tieto soveltuu sellaisille taljoille, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi elintarvikekäyttöön tai eläinten ruokintaan, vaan taljasta valmistetaan esimerkiksi koriste- tai käyttöesineitä. Tällä sivulla olevaa tietoa ei voi suoraan soveltaa turkiseläinten tai riistaeläinten nahkoihin, vuotiin ja taljoihin.

Sivutuoteluokitus ja määritelmiä

Jos taljat ovat peräisin hyväksytyssä teurastamossa teurastetusta eläimestä, joka on läpäissyt sekä ante mortem että post mortem -tarkastuksen, niihin ei sovelleta sivutuoteasetusta. Tällaisia taljoja saa liikuttaa vapaasti koko EU-alueella, sillä niihin ei sovelleta sivutuotelainsäädäntöä. Lue lisää taljojen kuljetuksesta kohdasta ”Kuljetus ja pakkausmerkinnät.” Jos teurastettu eläin on läpäissyt vain ante mortem -tarkastuksen, taljat ovat luokan 3 sivutuotetta.

Muut Suomessa teurastettujen tuotantoeläinten taljat ja vuodat kuuluvat lähtökohtaisesti sivutuoteluokkaan 3.1 Luokan 3 taljoihin kuuluu sekä täysin käsittelemättömiä että käsiteltyjä taljoja. Luokkaan 3 kuuluvien taljojen myyntiin, kuljetukseen ja käsittelyyn liittyy erilaisia ehtoja.

Raakatalja = käsittelemätön talja, vuota tai nahka (lk 3)

= kaikki nahkakudokset ja nahanalaiset kudokset, joille ei ole tehty muita käsittelyjä kuin leikkaus, jäähdytys tai pakastaminen.2 Nämä ovat sivutuoteluokkaa 3. Raakataljan voi myydä/luovuttaa ainoastaan sivutuotealan laitokseen. Kotiteurastetun eläimen raakataljan voi jättää sellaisenaan myös eläimen kotitilalle, josta sitä ei kuitenkaan saa myydä tai luovuttaa eteenpäin.

Käsitelty talja, vuota tai nahka (lk 3)

Kotitilalla tai laitoksessa kevyesti käsitelty talja tai vuota on yhä luokan 3 sivutuotetta. Käsiteltyjä taljoja ja vuotia saa kuitenkin myydä tai luovuttaa eteenpäin koko EU-alueella, katso tarkemmin alempaa. Käsittelyssä on käytettävä jotain seuraavista menetelmistä3:

  1. a) kuivaus;
  2. b) suolaus joko kuivina tai suolaliuoksessa vähintään 14 päivän ajan ennen lähettämistä;
  3. c) suolaus vähintään 7 päivän ajan käyttäen merisuolaa, johon on lisätty 2 prosenttia natriumkarbonaattia;
  4. d) kuivaus vähintään 42 päivän ajan vähintään 20 °C:n lämpötilassa; tai
  5. e) muu säilyttävä käsittely kuin parkitseminen.

Yhteenveto: talja on luokan 3 sivutuotetta, jos se on

  • peräisin vain ante mortem -tarkastuksen läpäisseestä eläimestä
  • raakavuota
  • käsitelty talja

Minne luokan 3 taljoja voi viedä?

Luokan 3 sivutuotteita voi viedä ainoastaan sivutuotealan laitokseen tai hävitettäväksi. Suomessa rekisteröidyt tai hyväksytyt sivutuotealan laitokset ja toimijat löydät osoitteesta www.ruokavirasto.fi/sivutuotteet/laitosluettelo. Muiden EU-jäsenmaiden laitoslistoja pääset etsimään EU-komission nettisivujen kautta: https://food.ec.europa.eu/food-safety/animal-products/approved-establishments-abp_en.

Raakataljojen (lk 3) mahdolliset vastaanottajat

Väliasteen laitos: Paikka, jossa taljoja varastoidaan tai käsitellään alustavasti, kuten suolataan, paloitellaan tai jäähdytetään. Väliasteen laitokset hyväksyy paikallinen kunnaneläinlääkäri.

Tekninen laitos (muokkaamo): Käsittelypaikka, jossa taljat saavuttavat päätepisteen käsittelyn kautta. Päätepisteen saavuttaneet taljat eivät ole enää sivutuotetta. Tekniset laitokset rekisteröi paikallinen kunnaneläinlääkäri.

Käsiteltyjen taljojen (lk 3) mahdolliset vastaanottajat

Teknisten tuotteiden varastointilaitos: Varasto, jossa käsitellyille taljoille ei tehdä mitään muita toimenpiteitä kuin varastointi ennen niiden toimittamista jatkokäsittelyyn. Paikallinen kunnaneläinlääkäri rekisteröi teknisten tuotteiden varastointilaitokset.

Väliasteen laitos: Paikka, jossa taljoja varastoidaan tai käsitellään alustavasti, kuten suolataan, paloitellaan tai jäähdytetään. Paikallinen kunnaneläinlääkäri hyväksyy väliasteen laitokset.

Tekninen laitos (muokkaamo): Käsittelypaikka, jossa taljat saavuttavat päätepisteen käsittelyn kautta. Päätepisteen saavuttaneet taljat eivät ole enää sivutuotetta. Tekniset laitokset rekisteröi paikallinen kunnaneläinlääkäri.

Luokan 3 taljojen kuljetus sivutuotealan laitokseen Suomen sisällä

Taljojen kuljetus keräyskeskukseen, tekniseen laitokseen, teknisten tuotteiden varastointilaitokseen tai väliasteen laitokseen voidaan suorittaa vastaanottavan laitoksen toimesta tai rekisteröidyn kuljetusliikkeen kautta. Omalta tilalta peräisin olevat taljat voidaan kuljettaa laitokseen itse ilman erillistä rekisteröintiä. Ulkopuolinen henkilö tai toimija ei voi kuljettaa käsiteltyjä taljoja eikä raakataljoja, ellei hän ole rekisteröitynyt sivutuotealan toimijaksi (kuten kuljetusliikkeeksi).

Miten luokan 3 talja pitää käsitellä, jotta se ei ole enää sivutuotetta (päätepiste)

Kun sivutuote lakkaa olemasta sivutuotetta, se on saavuttanut valmistusketjun päätepisteen. Eri sivutuotteilla tämä tarkoittaa käytännössä eri asioita ja käsittelymenetelmiä. Myös luokan 3 taljat voivat saavuttaa päätepisteen. Päätepisteen saavuttaneita taljoja voi liikuttaa vapaasti koko EU-alueella, koska niihin ei enää sovelleta sivutuotelainsäädäntöä.

Raakataljan päätepiste

Raakatalja voidaan käsitellä joko suoraan sivutuotelainsäädännön määräämällä tavalla (katso alempaa kohta käsitellyt taljat, vuodat ja nahat päätepiste) tai sille voidaan tehdä ensin kevyempi käsittely, kuten suolaus, jotta taljat muuttuvat ”käsitellyiksi taljoiksi.”

Käsitellyn taljan päätepiste

Käsitellyt taljat saavuttavat päätepisteen, eli lakkaavat olemasta sivutuotteita, kun ne käsitellään jollain seuraavista tavoista4:

  1. a) täydellinen parkitus;
  2. b) ”wet blue” -käsittely;
  3. c) ”pickled pelts” -käsittely;
  4. d) kalkkikäsittely (käsitelty kalkilla ja suolaliuoksessa, jonka pH-arvo on 12–13, vähintään 8 tunnin ajan).

Rekisteröityminen/hyväksyntä sivutuotealan toimijaksi luokan 3 taljojen kuljetusta, käsittelyä tai varastointia varten

Kunnaneläinlääkäriltä haettava hyväksyntä tai rekisteröinti-ilmoitus tehdään lomakkeella K ennen toiminnan aloittamista. Ruokavirastosta haettava hyväksyntä tai rekisteröinti-ilmoitus tehdään lomakkeella S ennen toiminnan aloittamista. Hyväksyttävä laitos ei saa aloittaa toimintaansa ennen lupaa. Hyväksyntä ja rekisteröinti on maksullista. Toimintaa valvotaan jatkossa viranomaisen tekemän valvontasuunnitelman mukaisesti tai tarvittaessa.

Lue lisää sivutuotealan toimijan/laitoksen rekisteröinnistä täältä: www.ruokavirasto.fi/sivutuotteet/rekisterointi

Lue lisää sivutuotealan toimijan/laitoksen hyväksynnästä täältä: www.ruokavirasto.fi/sivutuotteet/hyvaksynta

Kuljetus ja pakkausmerkinnät

Ei-sivutuotteeksi luettavat taljat ja vuodat

Päätepisteen saavuttaneet taljat kannattaa pakata läpinäkyvään (muovi)pakkaukseen tai muutoin helposti tutkittavaan pakettiin. Sisämarkkinakaupassa tällainen pakkaustapa voi helpottaa tullissa asiointia, koska tulliviranomaiset voivat halutessaan helposti tutkia paketin sisällön. Myös virallinen kaupallinen asiakirja voi sekin nopeuttaa tulliasiointia, vaikka ei-sivutuotteeksi luettavalta taljalta ei sen käyttöä vaaditakaan.

Luokan 3 sivutuotteeksi luettavat vuodat

Luokan 3 taljojen kuljetus sivutuoteasetuksen mukaiseen laitokseen vaatii kuljetusliikkeeltä sivutuoterekisteröinnin, jos kuljetuksen hoitaa joku muu, kuin raaka-aineen kerännyt toimija (esim. varastointilaitos). Rekisteröintiä kuljettajaksi haetaan Ruokavirastosta lomakkeella S.

Luokan 3 taljat eivät saa olla kosketuksissa muihin eläinperäisin tuotteisiin, muihin sivutuotteisiin tai eläviin eläimiin. Taljat kannattaa pakata läpinäkyvään (muovi)pakkaukseen tai muutoin helposti tutkittavaan pakettiin. Tällainen pakkaaminen voi helpottaa tullissa asiointia, koska tulliviranomaiset voivat halutessaan helposti tutkia paketin sisällön.

Luokan 3 taljojen pakkauksissa pitää olla merkintä, jossa lukee: ”Lk 3 ei ihmisravinnoksi.” Merkintä on oltava kohdemaan kielellä ja/tai englanniksi. Kuljettaessa luokan 3 taljoja toiseen EU-jäsenvaltioon, on lisäksi käytettävä erillistä vihreää sivutuoteluokkamerkintää. Lukemisen helpottamiseksi vihreän on oltava sinertävän sävyistä.

Kuva lk 3 sivutuote merkki. Kärjellään seisova vihreä neliö, jossa lukee CAT 3 - Ei ihmisravinnoksi - Ej avsett att användas som livsmedel - Not for human consumption.

Kuva: Esimerkki luokan 3 sivutuotteiden pakkausmerkinnästä.

Kaupallinen asiakirja ja TRACES-järjestelmä

Luokan 3 taljan mukana on aina oltava kaupallinen asiakirja, myös Suomessa. Kaupalliseen asiakirjaan pitää sisällyttää ilmoitus, jonka mukaan kaikki varotoimenpiteet on toteutettu taudinaiheuttajien aiheuttaman saastumisen estämiseksi.

Voit lukea lisää kaupallisesta asiakirjasta täältä: www.ruokavirasto.fi/sivutuotteet/kaupallinen-asiakirja

Malleja kaupallisen asiakirjan luomiseen löydät Ruokaviraston nettisivuilta: www.ruokavirasto.fi/sivutuotteet/ohjeet

Jos talja siirretään toiseen EU-jäsenmaahan, on käytettävä virallista kaupallista asiakirjaa. Kaupallisen asiakirjan täytyy siis olla virallisen mallipohjan mukainen. Traces-järjestelmän käyttö sisämarkkinakaupassa ei ole pakollista luokan 3 vuodille, taljoille ja nahoille, vaikkakin erittäin suositeltavaa. Traces-järjestelmästä saa tulostettua kaupallisen asiakirjan helposti kaikilla EU-jäsenvaltioiden kielillä.

Lähettäjä vastaa kaupallisen asiakirjan laatimisesta. Välittäjää käytettäessä on tarkistettava, että välittäjä on rekisteröity sivutuotetoimijaksi ja että välittäjän tiedot näkyvät kaupallisessa asiakirjassa.

Vienti EU:n ulkopuolelle

Viennin kohdemaan ja mahdollisen kauttakulkumaan vaatimusten selvittäminen ja noudattaminen on viejän vastuulla. Kohdemaa voi vaatia esim. laitos- tai tuoterekisteröinnin.

Eläinperäisiä tuotteita saavat viedä kaupallisessa tarkoituksessa Suomesta EU:n ulkopuolelle vain Ruokaviraston ylläpitämään viejärekisteriin ilmoittautuneet viejät. Rekisteröitymistä ei edellytetä, jos vietävät sivutuotteet ovat saavuttaneet päätepisteen.

Jotkin maat saattavat asettaa viennille rajoituksia, esimerkiksi eläintautitilanteen vuoksi. Voit lukea vientirajoituksista lisää Ruokaviraston nettisivuilta. Muuta vientiin liittyvää maakohtaista tietoa voit hakea Ruokaviraston Kontti-tietokannasta.

Matkamuistot

Haluatko viedä taljan matkamuistona toiseen maahan? Tarkista ensin, saako taljaa viedä kyseiseen maahan. Yksityisten matkustajien viemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löytyy tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta.

Lainsäädäntö

1Sivutuoteasetus 1069/2009, art. 10, b-kohdan alakohta iii

2Täytäntöönpanoasetus 142/2011, liite I, kohta 29

3Täytäntöönpanoasetus 142/2011, liite I, kohta 28

4Täytäntöönpanoasetus 142/2011, liite XIII, V luku, kohta C, alakohta 2

Sivu on viimeksi päivitetty 18.12.2024