Suomi on jaettu sikojen ja siipikarjan raatojen hävityksen osalta kahteen osaan: keräilyalueeseen ja syrjäiseen alueeseen.
Syrjäinen alue
Syrjäisellä alueella sikojen ja siipikarjan raatojen hautaaminen on sallittua. Hautaamisen tulee tapahtua annettujen ohjeiden mukaisesti.
Hautaamisesta ei tarvitse tehdä ilmoitusta kunnaneläinlääkärille.
Keräilyalue
Sikojen ja siipikarjan raatoja ei saa haudata keräilyalueella. Tämä koskee kaiken ikäisiä kuolleita eläimiä. Raadot on toimittava hyväksyttyyn luokan 1 tai 2 käsittelylaitokseen tai hävitettävä ne polttamalla hyväksytyssä polttolaitoksessa. Kuolleena syntyneet porsaat voidaan kuitenkin haudata koko Suomen alueella. Myös alle 100 linnun pitopaikoissa kuolleet linnut voidaan haudata koko Suomen alueella
Sikojen ja siipikarjan keräilyalue on sama. Keräilyalueen itäraja kulkee Kalajoelta Jämsän kautta Kouvolaan ja sieltä Lappeenrantaan. Keräilyalueeseen kuuluvat seuraavat kunnat lukuun ottamatta kunnan alueella mahdollisesti sijaitsevia vaikeakulkuisia saaria:
Akaa, Alajärvi, Alavus, Artjärvi, Asikkala, Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Halsua, Hamina, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Helsinki, Hollola, Honkajoki, Huittinen, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkoski, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Inkoo, Isojoki, Isokyrö, Jalasjärvi, Janakkala, Jokioinen, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kalajoki, Kangasala, Kankaanpää, Kannus, Karijoki, Karkkila, Karvia, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kihniö, Kirkkonummi, Kokemäki, Kokkola, Korsnäs, Koski TL, Kotka, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuhmoinen, Kuortane, Kurikka, Kärkölä, Köyliö, Laihia, Laitila, Lahti, Lapinjärvi, Lappajärvi, Lappeenranta, Lapua, Lavia, Lempäälä, Lestijärvi, Lieto, Lohja, Loimaa, Loppi, Loviisa, Luoto, Luumäki, Luvia, Länsi-Turunmaa, Maalahti, Marttila, Masku, Merikarvia, Miehikkälä, Mustasaari, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nastola, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Närpiö, Orimattila, Oripää, Orivesi, Padasjoki, Paimio, Parkano, Pedersöre, Perho, Pietarsaari, Pirkkala, Pomarkku, Pori, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Punkalaidun, Pyhtää, Pyhäranta, Pälkäne, Pöytyä, Raasepori, Raisio, Rauma, Riihimäki, Ruovesi, Rusko, Salo, Sastamala, Sauvo, Seinäjoki, Siikainen, Sipoo, Siuntio, Soini, Somero, Sysmä, Säkylä, Taivassalo, Tammela, Tampere, Tarvasjoki, Teuva, Toholampi, Turku, Tuusula, Ulvila, Urjala, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Vehmaa, Vesilahti, Veteli, Vihti, Vimpeli, Virolahti, Virrat, Vöyri, Ylöjärvi, Ypäjä, Ähtäri
Sikojen ja siipikarjan raatokeräilyn hinnoittelu
Valtioneuvoston asetuksessa (998/2017) säädetään keräilyalueilla sijaitsevilla tiloilla kuolleiden tuotantoeläinten keräilystä ja hävittämisestä eläimen omistajalle aiheutuneiden kustannusten korvaamiseen myönnettävän valtionavustuksen perusteista ja sallituista enimmäismääristä.
Tilalta kerralla noudettavien sikojen ja siipikarjan raatojen vähimmäismäärä on 150 kiloa. Alle 150 kilon noudoille ei makseta valtion tukea. Asetuksen mukaan sikojen ja siipikarjan osalta valtionavustuksen määrä voi olla enintään puolet keräilyn ja hävittämisen kustannuksista.
1.8.2020 alkaen sika- ja siipikarjan raatokeräilyn kustannukset tuottajalle noutokertaa (150 kg–499 kg) kohden ovat 79,95 € + alv. Kustannukset 499 kilon ylittävältä kultakin alkavalta sadalta kilolta ovat 15,85 € + alv.
Raadon säilytys ja noudon tilaaminen
Raadon noutaminen tulee tilata mahdollisimman nopeasti eläimen kuoltua. Keräilyautoa odotettaessa raato on säilytettävä siten, ettei se houkuttele paikalle tuho- ja petoeläimiltä. Etenkin alueilla, joilla on susia tai muita suurpetoja, raatojen säilytykseen kiinnitettävä erityistä huomiota.
Jos raato on kuitenkin pilaantunut ja sen nostaminen keräilykonttiin kuormaimella ei todennäköisesti enää onnistu, tulee siitä mainita noutotilauksen yhteydessä. Pilaantunut raato on pakattava tällöin suursäkkiin, jolloin se voidaan nostaa kuormaimella konttiin. Pilaantuneesta raadosta laskutetaan kolminkertainen hinta.
Tuottaja voi tilata Honkajoki Oy:n keräilyauton verkossa osoitteessa www.raatonetti.fi, automaattisella HELOS IVR -puhelinpalvelulla tai soittamalla Honkajoki Oy:n tilauskeskukseen arkisin klo 8–12 puhelinnumerosta 010 834 6460. Numerossa palvellaan sekä suomen että ruotsin kielellä. Keräilyauto käy tilalla kolmen arkipäivän sisällä tilauksesta paitsi 1.6.–31.8 kahden arkipäivän sisällä. Arkipäiviksi lasketaan myös lauantait. Tuottajan on säilytettävä raadot siten, että siirto keräilyautoon käy mahdollisimman joustavasti.
Noudon yhteydessä keräilijältä saa tositteen noudosta ja se on hyvä säilyttää kirjanpidossa. Honkajoki Oy laskuttaa tuottajaa jälkikäteen.
Muu keräilytoimina
Sikojen ja siipikarjan raatoja voi toimittaa myös muihin sivutuoteasetuksen mukaan hyväksyttyihin luokan 2 käsittelylaitoksiin, joilla on lupa ottaa vastaan kyseistä ainesta. Tällöin keräily ei kuitenkaan ole valtionavustuksen piirissä. Noudon yhteydessä täytetään aina raatokeräilylomake, josta yksi kappale jää tuottajalle. Lomake toimii samalla kuittina ja se tulee säilyttää kirjanpidossa.