Huomion kiinnittäminen

Ratkaistu 2.8.2022

Koira oli jäänyt eläinsairaalaan suonensisäiseen nestehoitoon oksentelun ja vetisen ripulin takia. Koiraa ei sairaalassa ulkoilutettu eikä se päässyt tarpeilleen noin 12 tuntiin. Tämän seurauksena koira oli virtsannut alleen ja vahingoittanut kuonoaan pyrkiessään ulos häkistä.

Ruokavirasto katsoi, että koiralle oli tilanteessa aiheutunut vähäistä suurempaa epämukavuutta, mahdollisesti jopa kärsimystä. Ruokavirasto totesi, että jo lähtökohtaisesti 12 tunnin aikaa ilman mahdollisuutta tehdä tarpeitaan eläimelle tuttuun tapaan, koirien tapauksessa tyypillisesti ulkoilun yhteydessä, voidaan pitää eläinsuojelulain näkökulmasta vähintäänkin arveluttavana. Ruokavirasto kiinnitti yrityksen huomiota siihen, että hoidossa olevien eläinten tulee päästä tekemään tarpeensa riittävän usein ja kunkin eläimen yksilölliset tarpeet huomioiden. Eläimelle ei tule aiheutua tarpeetonta kärsimystä esimerkiksi ulkoilutuksen viivästymisestä.

Ratkaistu 5.4.2017

Eläinlääkäri oli hengitysvaikeuksista kärsivää kissaa hoitaessaan suositellut eutanasiaa, vaikka diagnoosia ei voitu päivystyksessä varmistaa riittävin tutkimuksin. Evira katsoi, että eutanasiaa suositeltaessa on tuotava esiin myös muut mahdolliset hoitovaihtoehdot. Eutanasian suosittelemista ylipäätään tilanteessa, jossa diagnoosia ei ole varmistettu käytettävissä olevin keinoin, ei ole pidettävä hyvän eläinlääkintätavan mukaisena. Evira kiinnitti eläinlääkärin huomiota siihen, että eläimen omistajalle tulee kertoa mahdollisista hoitovaihtoehdoista ja ohjeistaa omistajaa jatkohoidon suhteen. Evira kiinnitti eläinlääkärin huomiota myös eläimen oireidenmukaisen lääkityksen järjestämiseen kärsimyksen lievittämiseksi.

Ratkaistu 5.10.2016

Eläinlääkäri oli suullisesti ohjeistanut omistajaa koiran jalkaan laitetun kantositeen seurannassa ja poistamisessa. Omistajalle oli jäänyt epäselvyyttä ohjeista, eikä tämä ollut toiminut niiden mukaan. Kantoside aiheutti koiralle hoitoa vaativan haavan. Kaikkia ohjeita ei kyseisenä päivänä ollut kiireen vuoksi ehditty antaa kirjallisesti. Evira totesi, ettei kiire ole perusteltu syy jättää antamatta riittävää ohjeistusta. Jatkohoito-ohjeilla on tärkeä merkitys hoidon onnistumisen kannalta. Evira kiinnitti eläinlääkärin huomiota selkeän ja riittävän kirjallisen jatkohoito-ohjeistuksen antamiseen.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 29.3.2023