Muu kolmannessa maassa suoritettu tutkinto

Eläinlääkäriksi laillistaminen Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolisessa valtiossa eli kolmannessa maassa suoritetun tutkinnon perusteella edellyttää Suomessa pääsääntöisesti lisäopintoja ja riittävää suomen tai ruotsin kielen taitoa. Tämä pääsääntö koskee niin EU- tai ETA-valtion kansalaisten kuin EU:n tai ETA:n ulkopuolisen valtion kansalaisten suorittamia tutkintoja. Näissä tapauksissa Ruokavirasto tekee aina ensin ehdollisen laillistamispäätöksen, jossa määrätään hakijalta vaadittavat lisäopinnot ja käytännön harjoittelut. Vasta näiden lisäopintojen suorittamisen jälkeen hakija voidaan laillistaa ja hakija saa täyden ammatinharjoittamisoikeuden Suomessa.

Hakemus ehdollisesta laillistamispäätöksestä

Hakemus tulee lähettää osoitteeseen: Ruokavirasto, PL 100, 00027 Ruokavirasto, Finland. Laillistamista koskeva hakemus on vapaamuotoinen. Hakemuksesta tulee käydä ilmi, mitä hakemus koskee, hakijan nimi ja hakijan yhteystiedot. Hakemukseen annettava päätös on maksullinen.

Liiteasiakirjat

Hakemukseen tulee liittää seuraavat asiakirjat:

  1. Passi
  2. Todistus tutkinnosta
  3. Esteettömyystodistus
  4. Todistus kielitaidosta

Hakemuksen liiteasiakirjat on esitettävä alkuperäisinä tai virallisesti oikeaksi todistettuina jäljennöksinä. Asiakirjoja ei kopioida Ruokavirastossa odotettaessa. Asiakirjoja todistaa virallisesti oikeaksi esimerkiksi julkinen notaari. Tämä vaatimus tarkoittaa myös sitä, että liiteasiakirjat tulee toimittaa Ruokavirastolle paperimuodossa, ei sähköisesti.

Hakemukseen tulee lisäksi liittää virallisen kääntäjän kääntämät suomen- tai ruotsinkieliset käännökset muista kuin suomen, ruotsin tai englannin kielellä kirjoitetuista liiteasiakirjoista. Passia ei tarvitse käännättää.

Hakija voi liittää hakemukseensa lisäksi ammattikokemusta ja lisäkoulutusta koskevia todistuksia.

1.    Passi

Hakijan tule toimittaa Ruokavirastolle kansalaisuuden osoittava asiakirja. Yleensä tämä on passi, mutta jos passia ei ole saatavilla, voi hakija ehdottaa myös muuta viranomaisen myöntämää asiakirjaa (esim. muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja). Ruokavirasto kehottaa hakijaa hankkimaan passista virallisesti oikeaksi todistetun jäljennöksen ja toimittamaan sen Ruokavirastoon hakemuksen liitteenä.

2.    Todistus tutkinnosta

Hakemuksen liitteenä tulee olla todistus sellaisesta eläinlääketieteellisestä koulutuksesta, jonka perusteella hakijalla on oikeus harjoittaa itsenäisesti eläinlääkärinammattia todistuksen antaneessa valtiossa.

Koulutuksen tulee olla verrannollinen eläinlääketieteen lisensiaatin tutkintoon koulutuksen keston ja laajuuden osalta. Koulutuksen tulee siten olla ylempi korkeakoulututkinto ja sen suunniteltu suoritusaika tulee olla vähintään viisi vuotta.

Tutkintotodistuksen lisäksi hakemukseen tulee liittää todistuksen liitteet tai muu oppilaitoksen tai viranomaisen laatima selostus siitä, mitä opintoja tutkinto on pitänyt sisällään, ja kuinka pitkään opinnot ovat kestäneet.

3.    Esteettömyystodistus

Jos hakijalle on myönnetty oikeus harjoittaa itsenäisesti eläinlääkärinammattia jossakin muussa valtiossa kuin Suomessa, on hakemukseen liitettävä kyseisen maan toimivaltaisen viranomaisen enintään kolme kuukautta aikaisemmin antama todistus siitä, että tätä oikeutta ei ole rajoitettu vakavan ammatillisen virheen tai laiminlyönnin tai muun vastaavan syyn vuoksi (Letter of Good Standing).

Todistuksesta on käytävä ilmi seuraavat seikat:

  • Hakijalla on oikeus harjoittaa itsenäisesti eläinlääkärinammattia tutkintotodistuksen antaneessa valtiossa.
  • Hakijan oikeutta harjoittaa eläinlääkärinammattia ei ole rajoitettu vakavan ammatillisen virheen tai laiminlyönnin tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Jos oikeutta harjoittaa ammattia ei ole myönnetty, tai jos tällaista todistusta on mahdotonta saada kyseisestä valtiosta, ei todistusta vaadita. Todistuksen puuttuminen voidaan ottaa huomioon, kun Ruokavirasto päättää tarvittavista lisäopinnoista.

Jos hakijalla on ammatinharjoittamisoikeus useammassa valtiossa, hänen tulee toimittaa esteettömyystodistus siitä valtiosta, jossa hän on suorittanut eläinlääkärinammatin harjoittamiseen oikeuttavan tutkintonsa; siitä valtiosta, jossa hän on harjoittanut ammattiaan pisimpään, ja siitä valtiosta, jossa hän on harjoittanut ammattiaan viimeksi.

4.    Todistus kielitaidosta

Kielitaidon osoittamiseksi henkilön on esitettävä todistus siitä, että hän on saavuttanut yleisten kielitutkintojen suomen tai ruotsin kielen kolmessa osakokeessa vähintään taitotason 4. Kielitaidon voi osoittaa vaihtoehtoisesti myös suorittamalla tutkinnon suomen- tai ruotsinkielisestä oppilaitoksesta. Tällaisia tutkintoja ovat ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, ammattikorkeakoulututkinto tai yliopistotutkinto. Keskeneräistä tutkintoa ei huomioida.

Hakijan tulee toimittaa todistus riittävästä kielitaidosta laillistushakemuksen vireille panon yhteydessä. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito saavutettuna ennen lisäopintojen ja kliinisten harjoitteluiden aloittamista.

Lisäopinnot

Edellä mainitun hakemuksen perusteella Ruokavirasto tekee lisäopintoja koskevan päätöksen. Päätöksessä Ruokavirasto antaa tarkempia määräyksiä lisäopintojen ja kliinisen harjoittelun suorittamisesta.

Lisäopintoina henkilön tulee suorittaa hyväksytysti seuraavat opinnot:

  • Ruokaviraston määräämä, enintään kuusi kuukautta kestävä kliininen harjoittelu sekä tähän liittyvä kliinisen potilastyön arviointi.
  • Ruokaviraston määräämä ympäristöterveydenhuollon ja elintarvikehygienian käytännön harjoittelu.
  • Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan järjestämä kuulustelu, joka koostuu kliinisten aineiden kokeesta, elintarvike- ja ympäristöhygienian kokeesta sekä lainsäädännön kokeesta.

Jos hakija on suorittanut eläinlääketieteellisen tutkinnon Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa tai niillä tiedekuntien opintolinjoilla, jotka European Association of Establishments for Veterinary Education -yhdistys (EAEVE) on arviointinsa perusteella hyväksynyt, ei laillistamisen edellytyksenä vaadita kliinistä harjoittelua eikä kliinisten aineiden koetta. Helsingin yliopiston tiedekunnan päätöksellä nämä poikkeukset voidaan määrätä koskemaan myös henkilöitä, jotka ovat suorittaneet eläinlääketieteellisen tutkinnon muissa kansainvälisissä arvioinneissa hyväksytyissä koulutusohjelmissa.

Ruokavirasto voi lisäksi erityisestä syystä myöntää poikkeuksia säädetyistä vaatimuksista. Lisäopintoja koskevista vaatimuksista voidaan poiketa lähinnä silloin, kun joidenkin vaatimusten asettamista pidetään hakijan aikaisempi koulutus tai ammatillinen kokemus huomioon ottaen kohtuuttomana tai epätarkoituksenmukaisena.

Hakemus laillistamisesta

Kun hakija on täyttänyt ehdollisessa laillistamispäätöksessä asetetut ehdot, voi hakija hakea laillistamista. Hakemus toimitetaan Ruokavirastolle, ja sen tulee sisältää todistukset vaadittujen lisäopintojen ja kliinisten harjoitteluiden suorittamisesta. Todistukset tulee toimittaa alkuperäisinä tai virallisesti oikeaksi todistettuina jäljennöksinä.

Hakemukseen tulee liittää myös eläinlääkärinvakuutus. Eläinlääkärinvakuutus kirjoitetaan kokonaisuudessaan käsin, minkä lisäksi asiakirja päivätään ja allekirjoitetaan käsin. Eläinlääkärinvakuutuksen teksti kuuluu seuraavasti:

Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä eläinlääkärinä toimiessani parhaan ymmärrykseni ja kykyni mukaan tunnollisesti täytän ne tehtävät ja velvollisuudet, jotka minulle eläinlääkärinä kuuluvat.

Myös tähän hakemukseen annettava päätös on maksullinen.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2024