Koirien rokotteet

Rokota vain terveitä koiria. Koirien loistilanteen tulee olla tutkittu tai ne voidaan matolääkitä nykyisten suositusten mukaisesti ennen rokotusta. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta (ks. alla erityisesti herpesrokote), ei tiineyden aikana. Eri rokotteita ei pääsääntöisesti suositella annettaviksi samanaikaisesti. Elävien rokotteiden antoväliksi suositellaan 3–4 viikkoa ja muiden rokotusten välin on oltava vähintään kaksi viikkoa. Tiineiden tai immuunipuutteisten eläinten rokottamista eläviä viruksia sisältävillä rokotteilla ei suositella.

Rokotteita annettaessa tulee noudattaa kunkin valmisteen valmisteyhteenvedossa annettuja ohjeita sekä rokotusaikataulua.

Koirarokotteet

Kennelyskä

Kennelyskällä viitataan koirien tarttuvaan hengitystietulehdukseen, jonka taustalla voi olla lukuisia eri viruksia ja bakteereita. Tärkeimpiä näistä ovat koirien parainfluenssavirus ja Bordetella bronchiseptica -bakteeri. Rokotusta näitä taudinaiheuttajia vastaan suositellaan käytettäväksi kenneleissä ja usein näyttelyissä käyville koirille. Useat näyttely- ja kilpailujärjestäjät myös vaativat rokotuksen voimassaoloa osallistuvilta eläimiltä. Rokotteiden antama immuniteetti kennelyskän aiheuttajia vastaan on lyhytkestoisempi kuin muilla rokotteilla (ks. alla), ja yleisesti kennelyskärokotus uusitaankin vuosittain.

Kennelyskärokotteita on saatavilla sekä perinteisinä ihon alle annosteltavina injektioina että paikallisesti limakalvoille suihkutettavina valmisteina.

Yhdistelmärokotteet 

Koirille on saatavilla kolmois- (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvo) ja nelosrokotteita (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa). Näiden rokotteiden antama immuniteetti taudinaiheuttajia vastaan kestää yleensä (parainfluenssa lukuunottamatta) useita vuosia, ja useimmat valmistajat suosittelevat uusintarokotusta kolmen vuoden välein.

Parvo 

Parvo on herkästi tarttuva, erityisesti pennuille vakavan infektion aiheuttava virus. Koirat tulee rokottaa parvoa vastaan säännöllisesti. Kaikki koiranpennut suositellaan rokotettavaksi parvovirusta vastaan. Mikäli pennuilla on korkea riski sairastua parvovirukseen, rokotukset voidaan aloittaa aikaisemmin kuin muut rokotteet. Valmistekohtaiset rokotussuositukset on kunkin valmisteen yhteenvedossa.

Rabies 

Rabiestartunta on tappava tauti, joka leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä. Rokottamalla koirat ennaltaehkäistään infektio koirassa ja taudin mahdollinen leviäminen muihin eläimiin ja ihmiseen. Ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi koirille noin 4 kuukauden iässä ja toinen vuoden iässä. Tämän jälkeen rokotusväli on 3 vuotta. Kaikki koirilla käytetyt rokotteet ovat inaktivoituja. 

Raivotautirokote voidaan antaa samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa vain, mikäli valmisteen tiedoissa on tästä maininta. Jos koiralla on aiemmin havaittu tai epäilty riski rokotereaktioille, ei rokotteiden yhtäaikainen antaminen ole suositeltavaa.

Leptospiroosi 

Leptospiroosi on maailmanlaajuisesti esiintyvä zoonoosi eli eläimestä ihmiseen tarttuva tauti. Leptospiroosirokotetta suositellaan käytettäväksi koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen (eteläinen Eurooppa, Aasia, Pohjois-Afrikka). Rokottaminen antaa suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää leptospira-bakteeria. Rokotteet saattavat aiheuttaa joillekin koirille yliherkkyysreaktioita. Rokotusta ei suositella alle yhdeksän viikon ikäisille pennuille. Perusimmunisointiin tarvitaan kaksi rokotusta 2–4 viikon välein ja tehosterokotus annetaan vuosittain, tarkka rokotusohjelma tulee kuitenkin tarkistaa käytetyn rokotteen valmisteyhteenvedosta.

Herpes 

Koiran herpesvirus (CHV) voi aiheuttaa vastasyntyneille pennuille vakavan, kuolemaan johtavan yleisinfektion. Tämän takia astutuksessa käytettävät narttukoirat voidaan rokottaa astutuksen yhteydessä herpesvirusta vastaan pentujen suojaamiseksi. Pennut saavat immunisoidun emän ternimaidosta passiivisen suojan CHV:tä vastaan, joten suojan saamiseksi pentujen riittävä ternimaidon saanti on turvattava. Kunkin valmisteen ohjeista löytyy rokotuksen aikataulu mutta yleisesti rokottaminen aloitetaan, kun narttu tulee kiimaan. Immuniteetin kesto narttukoirassa ei ole tiedossa.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.3.2024