Vahingossa ihmiseen osuneen rokoteinjektion jälkeen on aina syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, joka arvioi mahdollisen hoidon tarpeen ja kiireellisyyden.
Vahingossa ihmiseen osuneesta rokoteinjektiosta voi olla seurauksena komplikaatio etenkin, jos vahingot ovat toistuvia. Sen vakavuus on riippuvainen rokotteesta ja injektiokohdasta. Komplikaatio voi johtua rokotteen sisältämästä antigeenistä, adjuvantista tai muista rokotteen apuaineista. Komplikaatiot voidaan jakaa seuraavasti: paikallinen kudosärsytys, allerginen reaktio sekä haava- ja yleisinfektio.
Paikallista kudosärsytystä aiheuttavat erityisesti joidenkin rokotteiden sisältämät adjuvantit. Alumiinisuoloja (-hydroksidi, -fosfaatti) sisältävät rokotteet eivät yleensä aiheuta merkittäviä paikallisreaktioita. Sen sijaan öljypohjaisia adjuvantteja sisältävät rokotteet aiheuttavat voimakkaan reaktion.
Jos öljypohjainen rokoteinjektio (esimerkiksi eräät kalojen ja siipikarjan rokotteet) osuu vahingossa ihmiseen, on syytä hakeutua lääkäriin saman päivän aikana. Hoitohenkilökunnalle tulee kertoa, että rokote sisältää öljyadjuvanttia. Inaktivoituja gram-negatiivisia bakteereita sisältävissä rokotteissa (esimerkiksi kalarokotteet) on endotoksiinia, joka aiheuttaa kipua, turvotusta ja jäykkyyttä injektiokohtaan. Toistuvat rokotusvahingot saattavat johtaa herkistymisen myötä voimakkaampiin reaktioihin.
Rokottajaan itseensä osuneesta injektiosta voi olla seurauksena allerginen reaktio, vakavimpana anafylaktinen shokki, joka vaatii aina lääkärin hoitoa ja välitöntä ensiapua (adrenaliinia injektiona lihakseen). Allergiset oireet kehittyvät usein jo muutamassa minuutissa. Mikäli oireina on pahoinvointia (vatsakivut, oksentelu, ripuli), voimaton ja levoton olo sekä kutinaa iholla, silmissä tai suussa (niin sanottu nokkosrokko), anafylaktisen shokin vaara on ilmeinen. Anafylaktisessa shokissa potilaalla on hengitysvaikeuksia, kylmän nihkeä iho ja nopea pulssi. Potilas on saatava välittömästi lääkärin hoitoon.
Anafylaksian oireet ihmisellä (ilmaantuvat yleensä 15 minuutin kuluessa)
- Bronkusspasmi (astma)
- Hengitysvaikeudet
- Kylmänhikisyys
- Iho-oireet (kutina, urtikaria, turvotus)
- Verenpaineen lasku
- Kalpeus
- Nopea pulssi
- Levottomuus
- Tajunnan heikkeneminen
- Shokki
Sormiin tai käteen osunut injektio voi aiheuttaa paikallisen tulehdusreaktion ja/tai voimakkaan verisuonten supistumisen, jonka seurauksena on kuolio. Mikäli injektiokohta on kipeä, punoittaa ja turpoaa tai paikalliset imusolmukkeet reagoivat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Injektiovahingosta johtuva infektio voi olla ihon pinnalta peräisin olevan tai rokotteen sisältämän mikrobin aiheuttama. Infektio voi jäädä paikalliseksi tai kehittyä yleisinfektioksi.
Eläviä mikrobeja sisältäviä rokotteita käsiteltäessä on aina syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Tetanusrokotuksen voimassaolo on varmistettava, koska pistohaavoihin liittyy aina jäykkäkouristuksen vaara.
Erityisen varovainen tulee olla kalojen öljypohjaisia bakteerirokotteita käsiteltäessä. Ensimmäinenkin vahinkoinjektio vaatii aina toimenpiteitä. Jos injisoit rokotetta vahingossa itseesi, käänny heti lähimmän ensiapuaseman puoleen ja näytä alla oleva tiedote hoitohenkilökunnalle. Ota mukaan myös rokotteen mukana olevat ohjeet.
Tiedote hoitohenkilökunnalle
Rokottajaan itseensä osunut öljypohjainen rokote voi aiheuttaa voimakkaan verisuonten supistumisen, jonka seurauksena saattaa olla esimerkiksi sormen menetys. Tapaturman hoito vaatii välitöntä lääkärin tutkimusta ja mahdollisesti kirurgisia toimenpiteitä. Injektiokohdan avaus ja huuhtelu ovat tarpeen etenkin, jos injektio on osunut sormenpäiden tai jännetuppien alueelle.