Tiettyjen luonnonvaraisten nisäkäs- tai lintulajien tarhaaminen on sallittua lihan, munien tai niiden tuottamiseen tarkoitettujen siitoseläinten tuottamiseksi. Luonnonvaraiset nisäkäs- ja lintulajit, joita on sallittua tarhata tuotantoeläiminä, on listattu eläinten hyvinvoinnista annetun lain liitteessä 1. Tuotantotarkoituksessa tarhattavien eläinlajien yksityiskohtaisen määrittelyn tarkoituksena on, että Suomessa tarhattaisiin vain sellaisia lajeja, jotka pystyvät eläinsuojelullisesti hyväksyttävällä tavalla tulemaan toimeen tarhaolosuhteissa. Huomioi, että 1.1.2024 lähtien selkärankaisten eläinten ottaminen luonnosta tuotantotarhausta varten on kielletty.
Riistanhoidollinen tarhaus on toimintaa, jossa luonnosta pyydystettyjä tai toisesta tarhasta tuotuja luonnonvaraiseen eläinlajiin kuuluvia nisäkkäitä ja lintuja (riistaeläimiä) tai niiden vankeudessa syntyneitä jälkeläisiä elätetään ja lisätään tarhassa niiden myöhempää luontoon palauttamista varten. Metsästyslaissa tarkoitettuja riistaeläimiä voidaan pyydystää elätettäväksi riistanhoidollisiin tarkoituksiin metsästyslain säätelemissä puitteissa, edellyttäen, että toiminta ei ole ristiriidassa toisaalla säädetyn kanssa - esimerkiksi haitallisten vieraslajien hallussapito on kielletty muussa lainsäädännössä. Villisikoja on kiellettyä ottaa luonnosta tarhaan (MMMa 404/2021). Riistanhoidollisen tarhauksen aloittamista suunnittelevan toimijan tulee hyvissä ajoin selvittää Suomen Riistakeskuksesta toiminnan reunaehdot, kuten sallitut eläinlajit ja pyydystämismenetelmät.
Samaa eläinlajia on mahdollista pitää useammassa eri tarkoituksessa, esimerkiksi kuusipeuroja tai fasaaneja voidaan tarhata joko lihan tuottamiseksi, jolloin ne katsotaan tuotantoeläimeksi, tai riistanhoidollisessa tarkoituksessa, jolloin niiden katsotaan olevan luonnonvaraisia eläimiä luontoon vapauttamisen jälkeen.
Edellä mainittujen tarhojen pito on ilmoituksenvaraista toimintaa. Toiminnanharjoittajan on hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista tehtävä siitä kirjallinen ilmoitus siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella toimintaa harjoitetaan. Ilmoituksenvaraisesta toiminnasta löytyy lisätietoa Ruokaviraston sivulta Ilmoituksenvarainen eläintenpito.