Broilerilla tarkoitetaan Gallus gallus-lajiin kuuluvaa, lihantuotantoa varten pidettävää tuotantopolven lintua. Broilereiden pitoa, hoitoa, kohtelua ja käsittelyä säätelevät eläinten hyvinvointilaki, eläinkuljetuslaki ja -asetus sekä lopetusasetus.
Broilereiden pidolle asetettavista eläinsuojeluvaatimuksista säädetään lisäksi valtioneuvoston asetuksella broilereiden suojelusta, jossa asetetaan muun muassa yksityiskohtaisia pitopaikkojen kokoa sekä eläinten hoitoa, kohtelua ja käsittelyä koskevia vaatimuksia.
Broilerikasvattamon pitämiselle on tiettyjä erityisvaatimuksia, joista on kerrottu tarkemmin Ruokaviraston ohjeessa Ilmoituksenvarainen eläinten pito ja muu toiminta.
Kuolleisuus ja jalkapohjatulehdusten arviointi broilereiden hyvinvointia kuvaavia tekijöitä
Eläinten hyvinvointilainsäädännön mukaan broilereiden kuolleisuus kasvatusaikana ja jalkapohjatulehdusten määrä arvioidaan jokaisesta teurastetusta broileriparvesta. Havaintojen perusteella tarkastuseläinlääkäri arvioi broilereiden hyvinvointia kasvatusaikana. Aluehallintovirasto voi tietyin perustein määrätä kasvatustiheyttä laskettavaksi, jos tehty arvio osoittaa broilereiden hyvinvoinnin heikentyneen tilalla. Tuottaja voi osoittaa hänestä riippumattomat tai poikkeukselliset syyt, jotka ovat vaikuttaneet broilereiden korkeaan kuolleisuuteen tai jalkapohjien huonoon kuntoon.
Lisäksi lakiin sisältyy eräitä broilereiden pitoa koskevia erityisvaatimuksia käytettäessä suurimpia kasvatustiheyksiä. Edellä mainituista asioista säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa broilereiden suojelusta. Asetuksessa säädetään myös yksityiskohtaisesti kasvatusosaston ja olosuhteiden vaatimuksista, broilereiden hyvinvoinnista huolehtimisesta sekä juotosta ja ruokinnasta.
Broilereiden pitäjältä edellytetään koulutusta
Broilereiden pitäjällä, joka on vastuussa vähintään 500 broilerin hoidosta, on oltava säädöksen edellyttämä koulutus. Broilereiden pitäjällä on myös velvollisuus opastaa broilereita käsitteleviä työntekijöitään broilereiden hyvinvointiin liittyvistä vaatimuksista.
Broilereiden pitäjiltä edellytetty ammattitaitovaatimus sisältyy Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnon osaan Siipikarjan lihan ja munien tuottaminen. Lisätietoa järjestettävästä koulutuksesta löytyy Opetushallituksen internetsivujen kautta, tai ottamalla suoraan yhteyttä alan koulutusta järjestäviin oppilaitoksiin.
Ulkomailla hankitun ammattipätevyyden tuottamasta oikeudesta toimia broilereiden pitäjänä Suomessa päättää Ruokavirasto. Asiaan sovelletaan ammattipätevyyden tunnustamisesta annettua lakia 1384/2015.
Tiedoista on kirjapito- ja ilmoitusvelvollisuus
- Eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä annetun lain (1069/2021) tarkoittamaa luetteloa broilereiden lukumäärästä ym. on pidettävä kasvatusosastoittain.
- Jos broilereiden kasvatustiheys on yli 33 elopainokiloa neliömetriä kohti
- Broilereiden omistajan tai pitäjän on laadittava broilerikasvattamon tuotantojärjestelmästä kirjallinen kuvaus, johon on sisällytettävä tekniset tiedot rakennuksista ja niiden laitteista. Kuvaus on pidettävä ajan tasalla.
- Broilereiden omistajan tai pitäjän on tehtävä ilmoitus aluehallintovirastolle broilerikasvattamossa käytettävästä kasvatustiheydestä tai siihen tehtävästä muutoksesta sekä tuotantojärjestelmää koskevista keskeisistä tiedoista. Tiedot ilmoitetaan aluehallintovirastolle täyttämällä lomake Broilerikasvattamossa käytettävä kasvatustiheys ja tuotantojärjestelmää koskevat keskeiset tiedot, joka löytyy Suomi.fi -palvelusta sivulta Broilerien kasvatustiheyteen liittyvä ilmoitus. ja toimittamalla se sille aluehallintovirastolle, jonka toimialueella eläintenpitoyksikkö sijaitsee.
- Broilereiden omistajan tai pitäjän on toimitettava teurastamoon tiedot parven pitopaikasta, kuolleisuudesta ja hybridistä lähettäessään broilereita teurastettaviksi.
Edellytykset nostaa broilereiden kasvatustiheyttä yli 39 elopainokiloa neliömetrillä
Broilereiden kasvatustiheyttä voidaan nostaa yli 39 elopainokiloon, mutta enintään 42 elopainokiloon neliömetriä kohti, jos seuraavat edellytykset täyttyvät
- Broilerikasvattamon eläinsuojelutarkastuksissa ei ole todettu eläinsuojelusäännösten vastaista toimintaa viimeisen kahden vuoden aikana. Jos broilerikasvattamossa ei ole tehty tarkastusta viimeisen kahden vuoden aikana, vähintään yksi tarkastus on tehtävä ennen kuin kasvatustiheyttä voidaan nostaa.
- Broilereiden omistaja tai pitäjä käyttää hyvän käytännön opasta. Hyvän tuotantotavan opas löytyy esimerkiksi Siipikarjaliiton sivuilta
- Broilereiden kuolleisuus on riittävän alhainen