Vuoden 2017 aikana tarkastettiin 357 kaupallista eläinkuljetusta ja noin 730 000 eläintä. Tarkastetuista eläimistä 98 % oli siipikarjaa. Suurimman osan tarkastuksista tekivät tarkastuseläinlääkärit teurastamoissa kuljetusten purkamisen yhteydessä. Läänineläinlääkärit tarkastivat kuljetuksia muun muassa tien päällä ja lähtöpaikassa sekä tekivät ulkomaankuljetusten asiakirjatarkastuksia.
Eniten tarkastettiin nauta-, siipikarja- ja sikakuljetuksia. Yli kahdeksan tuntia kestäviä kuljetuksia tarkastettiin 32 kappaletta ja keskimääräinen kuljetusaika oli noin 4 tuntia. Eläinkuljetussäännösten vastaista toimintaa havaittiin yhteensä 24 eläinkuljetuksessa eli noin 7 %:ssa tarkastetuista kuljetuksista. Edellisvuoteen verrattuna epäkohtien osuus laski edelleen (9 % vuonna 2016). Kaiken kaikkiaan erillisiä epäkohtia havaittiin yhteensä 40 kappaletta, sillä osassa kuljetuksista havaittiin useampia epäkohtia samalla kertaa.
Asiakirjojen puutteet vähentyneet
Epäkohdat olivat pitkälti samoja kuin edellisinäkin vuosina, vaikka asiakirjapuutteiden osuus onkin vähentynyt aiemmista vuosista. Eniten yksittäisiä epäkohtia ilmeni kuljetusvälineen kunnossa ja turvallisuudessa sekä pitkien kuljetusten lisävaatimusten noudattamisessa (17 kappaletta). Toiseksi eniten havaittiin puutteita kuljetusasiakirjoihin, kuljettajien pätevyystodistuksiin ja eläinkuljettajalupiin liittyvissä vaatimuksissa (16 kappaletta, joka on 40 % kaikista havaituista). Kolmanneksi eniten puutteita havaittiin kuljetuskäytännöissä ja tilavaatimusten noudattamisessa 4 kappaletta. Epäkohtia, jotka liittyvät mahdollisuuteen lopettaa loukkaantuneet eläimet, todettiin yhdessä kuljetuksessa. Yhdessä hevoskuljetuksessa oli ongelmia eläinten juottoon liittyvissä vaatimuksissa. Yhdessä kalkkunakuljetuksessa havaittiin kaksi kuljetuskunnotonta lintua.
Nautakuljetuksia tarkastettiin 122 kappaletta, joista 10 kappaletta oli välityseläinkuljetuksia. Välityseläinten kuljetustarkastuksissa ei todettu epäkohtia. Muissa nautakuljetuksissa havaittiin yhdeksässä tarkastuksessa laiminlyöntejä, jotka liittyivät asiakirjoihin, eläinten juottolaitteisiin, eläinten erotteluun toisistaan ja pitkien kuljetusten lisävaatimuksiin.
Siipikarjakuljetuksia tarkastettiin 118 kappaletta ja näistä kolmessa havaittiin asiakirjapuutteita. Näiden lisäksi yhdessä kuljetuksessa oli kaksi kuljetuskunnotonta eläintä mukana.
Sikakuljetuksia tarkastettiin 89 kappaletta, joista kahdeksassa todettiin epäkohtia. Neljässä tapauksessa kyseessä olivat asiakirjapuutteet. Muissa tapauksissa ajoneuvosta puuttui merkintä eläimistä, kuljetusvälineen kunnossa tai pitkien kuljetusten lisävaatimuksissa oli huomautettavaa.
Hevoskuljetuksia tarkastettiin yhteensä 17 kappaletta, joista kolmessa havaittiin epäkohtia. Kaikissa kolmessa epäkohdat aiheutuivat luvan, pätevyystodistuksen tai kuljetusasiakirjojen puuttumisesta. Lisäksi yhdessä näistä kuljetusvälineistä ei ollut merkintää eläimistä ja toisessa ei ollut noudatettu juotto- ja lepoaikoja. Edellisvuoteen verrattuna epäkohtien osuus hevoskuljetuksissa oli vähentynyt samalla, kun niiden tarkastustenkin määrä oli laskenut.
Porokuljetuksia tarkastettiin teurastamoissa sekä kuljetuksen lähtöpaikassa eli siellä missä eläimet lastataan kuljetusvälineeseen. Yhteensä tarkastettiin kuusi kuljetusta, joista yhdessä todettiin laiminlyönti. Ajoneuvosta puuttui merkintä eläinkuljetuksesta.
Lammaskuljetuksia tarkastettiin 12 kappaletta, joista yhdessäkään ei todettu laiminlyöntejä.