Epäilyyn perustuvia eläinsuojelutarkastuksia ei saatu raportoitua koko vuoden ajalta, sillä tarkastusten tallentamiseen käytetty tietojärjestelmä poistui käytöstä marraskuun 2023 alussa. Uutta korvaavaa tietojärjestelmää ei ole saatu käyttöön. Tammi-lokakuun aikana tehtyjen ja tallennettujen tarkastusten määrä ja eläinlajikohtainen jakauma noudattavat suhteessa aiempien vuosien suuntaviivoja.
Tarkastustahti aiempien vuosien tasoa
Vuodesta 2015 lähtien viranomaiset ovat tehneet vuosittain noin 6000 epäilyyn perustuvaa eläinsuojelutarkastusta. Tammi-lokakuun 2023 aikana tehdyistä epäilyyn perustuvista eläinsuojelutarkastuksista ehdittiin tallentaa 4417 kpl ennen tietojärjestelmän alasajoa. 22 % käynneistä oli aiemmin tarkastettuun kohteeseen tehtyjä uusintatarkastuksia, joiden tarkoituksena oli varmistaa, että annettuja määräyksiä on noudatettu.
Tarkastusten yhteydessä tehtyjen viranomaistoimenpiteiden osalta tulokset eivät myöskään ole vertailukelpoisia aiempien vuosien kanssa. Yhden aluehallintoviraston alueella tarkastuskäyntien tiedoista jäivät tallentamatta tiedot tarkastusten yhteydessä mahdollisesti tehdyistä viranomaistoimenpiteistä. Alueen tarkastusten osuus vastaa noin 10 % koko maan tarkastuksista.
Tallennettujen tarkastustietojen perusteella 1052 kohteessa (noin 24 %:lla kaikista käynneistä) havaittiin epäkohtia, joiden vuoksi eläinten omistajalle tai haltijalle annettiin joko määräys korjata puutteet määräajassa, tai kielto jatkaa eläinsuojelusäädösten vastaista menettelyä. Näistä 344 kohteessa kieltoja tai määräyksiä annettiin uusintatarkastuksen yhteydessä, mikä tarkoittaa, että aiemmalla tarkastuksella annettuja kieltoja tai määräyksiä ei ollut noudatettu, tai kohteessa oli uusintatarkastuksella paljastunut uusia puutteita. 374 tarkastuskäynnillä (8 %:lla käynneistä) havaittiin vakavia laiminlyöntejä, ja viranomaiset ryhtyivät kiireellisiin toimenpiteisiin eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi. 87 näistä käynneistä oli aiemmin tarkastettuun kohteeseen tehtyjä uusintatarkastuksia. Todellisuudessa tehtyjen viranomaistoimenpiteiden (kiellot, määräykset ja kiireelliset toimenpiteet) lukumäärä sekä toimenpiteisiin johtaneiden tarkastusten prosentuaalinen osuus kaikista tarkastuskäynneistä on hieman edellä mainittua suurempi, koska yhden aluehallintoviraston alueelta eli noin kymmenesosasta tarkastuksista puuttuvat tiedot mahdollisesti tehdyistä viranomaistoimenpiteistä.
Yli puolessa tarkastuksista kohteena koiria tai kissoja
Tallennetuista tarkastuksista suurin osa kohdistui lemmikkieläinten pitoon, kuten edellisinäkin vuosina. Luvuissa ovat mukana tiedot tammi-lokakuun aikana tehdyistä ja tallennetuista tarkastuksista. Määrällisesti eniten valvottiin kohteita, joissa pidettiin koiria (yli 2200 tarkastusta) tai kissoja (yli 1100 tarkastusta). Lemmikkieläinten tarkastusmäärää kasvattivat myös kaneihin (noin 170) ja jyrsijöihin (noin 90) kohdistuneet tarkastukset. Raportoinnissa esimerkiksi kanat ja muu siipikarja sekä lampaat ja vuohet on luokiteltu eläinlajiin perustuen tuotantoeläimiksi, riippumatta siitä, onko niitä pidetty tuotantotarkoituksessa vai lemmikkinä. Myös hevoseläimet (hevoset, ponit ja aasit sekä niiden risteytykset) on tässä raportoinnissa luokiteltu tuotantoeläimiksi. Kanit on raportoinnissa luokiteltu lemmikkieläimeksi, vaikka kaneja pidetään myös tuotantotarkoituksessa. Tuotantoeläimistä eniten tarkastettiin kohteita, joissa pidettiin nautoja (vajaa 600 tarkastusta). Hevoseläimiä oli yli 400 tarkastuskohteessa ja lampaita yli 200 kohteessa. Vuohia tavattiin noin 100 tarkastuskohteessa. Hieman yli 500 tarkastuksella tarkastuskohteessa oli kanoja tai muuta siipikarjaa tai lintuja. Eläinlajeittain raportoitujen tulosten osalta tulee kuitenkin huomioida, että yksittäisten tarkastuskäyntien lukumäärä ei ole yhtä korkea. Jos tarkastettavassa kohteessa on useampaa eri eläinlajia, käynti raportoituu kaikille näille eläinlajeille ja kertautuu lukumäärissä, kun tuloksia tarkastellaan eläinlajeittain.
Aiempien vuosien tapaan, kieltoja tai määräyksiä annettiin tarkastusten määrään suhteutettuna tuotantoeläintiloilla hieman useammin kuin lemmikkikohteissa. Lukumäärällisesti tarkasteltuna kieltoja ja määräyksiä annettiin kuitenkin enemmän lemmikkieläinkohteissa, johtuen lemmikkieläinkohteiden suuremmasta tarkastusmäärästä. Kiireellisiin toimenpiteisiin ryhdyttiin lemmikkieläinkohteissa sekä lukumäärällisesti että prosentuaalisesti tarkasteltuna huomattavasti useammin kuin tuotantoeläintarkastuksilla. Ammattimaista tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaa toimintaa lukuun ottamatta lemmikkieläinten pitoon ei kohdistu säännöllistä valvontaa, minkä johdosta tilanteet voivat päästä kehittymään vakavaksi, ennen kuin ne tulevat viranomaisten tietoon.