Työryhmän tehtävät
- Eläinlääkäreille tarkoitetun ajantasaisen, mikrobilääkkeitä koskevan tiedottamisen suunnittelu ja toteuttaminen
- Mikrobilääkesuositusten kehittäminen ja valmistelun ohjaus
- Annettujen suositusten noudattamisen seuranta ja tarvittaessa Ruokaviraston tukeminen suositusten noudattamisen ohjauksessa
- Ruokaviraston keräämän eläinlajikohtaisen antibioottien käyttötiedon seuranta ja tarvittaessa Ruokaviraston tukeminen mikrobilääkekäytön ohjauksessa
Pysyvän mikrobilääketyöryhmän jäsenet kaudella 2024-2029
Työryhmän sihteerit:
Työryhmää koskevissa asioissa ole yhteydessä sihteereihin (etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi)
Työryhmän jäsenten esittelyt:
Edustan ryhmässä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellistä tiedekuntaa. Työskentelen tiedekunnassa väitöskirjatutkijana ja suoritan tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkärin koulutusta.
Erityisosaamiseni liittyy seura- ja harraste-eläinten bakteeritautien diagnostiikkaan ja antibioottihoitoon. Työssäni parasta on selvittää infektiosairauksien syitä ja edistää kohdennettua ja hallittua antibioottien käyttöä.
Edustan työryhmässä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellistä tiedekuntaa.
Erityisosaamisalueeni liittyy kliiniseen bakteriologiaan ja seura- ja harrastuseläinten antibioottihoitoon. Työssäni tutkin eläinten bakteriologisia näytteitä, opetan uusia eläinlääkäriopiskelijoita ja osallistun resistenssiseurantaan. Väitöskirjatyössäni tutkin MRSA:n esiintymistä, geneettisiä ominaisuuksia ja siirtymistä hevosilla ja pieneläimillä. Työni parhaita puolia on olla monipuolisesti mukana erilaisissa antibioottien käyttöön ja antibioottiresistenssiin liittyvissä tehtävissä. Työssä oppii jatkuvasi uutta sekä bakteereiden sielunelämästä, että antibioottien käytöstä eri infektioiden hoidossa.
Edustan työryhmässä Suomen Tuotantoeläinlääkäriyhdistystä.
Edustan työryhmässä Yliopistollista pieneläinsairaalaa.
Työkuvani on innostava ja monipuolinen; saan hoitaa vaativia sisätautilähetepotilaita, opettaa eläinlääketieteen opiskelijoita ja tutkimustyöllekin on varattu mukavasti aikaa. Erityisiä ammatillisia kiinnostuksen kohteitani ovat koirien ja kissojen sisätaudit ja erityisesti munuaisten ja alempien virtsateiden sairaudet.
Etenkin opetustyössä uskon pystyväni vaikuttamaan uusien eläinlääkärisukupolvien mikrobilääkkeiden käyttöön. Eri hoitokäytäntöjen pohtimista yhdessä opiskelijoiden kanssa sekä siihen liittyen uuden tutkimustiedon etsimistä pidän erityisen innostavana, koskeepa se sitten antibioottien käyttöä tai jotakin muuta hoitoa.
Thomas Grönthal, työryhmän puheenjohtaja
Edustan työryhmässä Eläinlääkäriliittoa.
Erityisosaamisalueeni liittyy seura- ja harrastuseläinten kliiniseen mikrobiologiaan, eli käytännössä eläinpotilaiden erilaisten bakteeritulehdusnäytteiden tutkimiseen ja herkkyysmääritykseen, sekä näiden tulehdusten antibioottihoitoon. Olen tehnyt töitä bakteerien ja antibioottiresistenssin parissa vuodesta 2012. Nykyisin osallistun esimerkiksi eläinlääketieteen opiskelijoiden koulutukseen vastuullisesta antibioottien käytöstä. Lempibakteerini on metisilliiniresistentti Staphylococcus pseudintermedius (MRSP), jonka epidemiologiasta olen tehnyt väitöskirjani. Kuitenkin kaikki kirjainlyhennebakteerit (MRSP, MRSA, ESBL, CPE, NDM, JNE...), sekä niiden torjunta kiinnostavat minua kovasti.
Edustan työryhmässä Suomen Kunnaneläinlääkäriliittoa.
Edustan työryhmässä Tuotantoeläinlääkäriyhdistystä. Työssäni teen sekapraktiikkaa eli hoidan kaikkia eläinlajeja, kuitenkin pääosin nautoja ja hevosia. Erityisosaamisalueeni on nautojen ennaltaehkäisevä terveydenhuoltotyö. Työssäni parasta antibiootteihin liittyen on, että suunnitelmallisella terveydenhuoltotyöllä eläinten sairastavuutta ja siten lääkkeiden käyttötarvetta voidaan vähentää. Tuotantoeläimen lääkityksestä päätettäessä asiaa puntaroidaan monelta kantilta: lääkkeen tehon lisäksi on huomioitava niin eläimen hyvinvointi, käsiteltävyys, tuotosvaihe kuin taloudelliset seikatkin.
Intohimoni antibiootteihin ja tautitorjuntaan liittyen on bioturvallisuuden parantaminen tuotantoeläintiloilla niin, että tautipaine saataisiin mahdollisimman vähäiseksi.
Edustan työryhmässä maa- ja metsätalousministeriötä.
Vastuualueisiini MMM:ssä kuuluvat mm. eläinten lääkitseminen, lääkejäämät eläimistä saatavissa elintarvikkeissa sekä mikrobilääkeresistenssin vastustaminen eläinsektorin osalta. Edustan maa- ja metsätalousministeriötä kansallisessa yhteistyössä sekä Suomea pohjoismaisessa, EU:n sisäisessä ja kansainvälisessä yhteistyössä.
Työssäni parasta antibiootteihin liittyen on kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö sekä asioiden kehittäminen.
Intohimoni mikrobilääkkeiden käyttöön, tautien torjuntaan ja eläinten hyvinvointiin liittyen on olla mukana sellaisessa kehittämistyössä, joka parantaa ihmisten mahdollisuuksia toimia kestävällä tavalla sopusoinnussa maapallon luonnon, ympäristön ja ilmaston kanssa.
Edustan työryhmässä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaa.
Vastuualueina minulla on työssäni tuotantoeläinten mikrobilääkevalmisteet, eläinlääkkeiden jäämät sekä eläinten mikrobilääkkeiden kulutusluvut. Eurooppalaisen eläinten mikrobilääkkeiden seurantatyöryhmän (ESVAC) jäsen.
Edustan työryhmässä Suomen Kunnaneläinlääkäriliittoa.
Hoidan työssäni sekä tuotantoeläimiä että lemmikkieläimiä. Millekään eläimille en halua käyttää antibiootteja turhaan tai ”varmuuden vuoksi” vaan tutkimustuloksiin ja mikrobilääkesuosituksiin pohjautuen. Lääkeluovutussopimukset tuotantotilojen kanssa ovat mielestäni lisänneet tietämystä mikrobilääkkeiden käytöstä ja myös näytteenottoja. Mielelläni puhunkin siitä, että pitää tietää mitä hoidetaan; valita antibiootti mikrobin ja herkkyysmäärityksen pohjalta tai olla valitsematta antibioottihoito, jos sille ei ole tarvetta. Arvostan sitä, että Suomessa antibioottien käyttö eläimille tapahtuu eläinlääkärien valvonnassa.
”Intohimoni” voisi olla vaikka hiivan aiheuttaman ulkokorvantulehduksen hoito huolellisella puhdistuksella ja hoito paikallisesti kortisoniliuoksella. Ilahduttavaa on positiivinen palaute asiakkaalta hoidon tehoamisesta erityisesti jos asiakas on ensin halunnut uusia vanhaa mikrobilääkettä sisältävää korvatippaa. Kuvassa puhdistan oman koiran korvia, tällä kertaa riitti pelkkä puhdistus eikä tarvittu hoitoa.
Edustan työryhmässä Ruokavirastoa ja sen Laboratorio- ja tutkimuslinjaa.
Erityisosaamisalueeni liittyy sikojen sairauksiin ja sikojen sairauksien diagnostiikkaan. Mikrobilääkkeiden käyttötarpeen vähentäminen terveydenhuoltoon liittyvillä toimenpiteillä ja sikojen taudinaiheuttajien mikrobilääkeresistenssi sekä siihen liittyvä vaihtelu yksittäisten taudinaiheuttajien mikrobilääkeherkkyydessä ovat pitkään olleet työhön liittyviä erityisiä kiinnostuksen kohteita.
Edustan työryhmässä maa- ja metsätalousministeriötä.
Erityisosaamisalueeni liittyy eläintautien vastustamiseen, siihen liittyvään kansainväliseen yhteistyöhön ja lainsäädäntöön. Intohimoni antibiootteihin/tautitorjuntaan/tauteihin liittyen on tautien vastustus- ja hävittämisohjelmat.
Edustan työryhmässä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaa – vastuualueena seuraeläinten mikrobilääkevalmisteet.
Edustan työryhmässä Helsingin Yliopiston tuotantoeläinsairaalaa.
Erityisosaamisalueeni liittyy nautojen sairauksiin, niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Etenkin vasikoiden infektiosairauksien ja nautojen tarttuvien tautien ennaltaehkäisy sekä leviämisen estäminen ovat mielenkiinnon kohteitani. Työssäni pääsen myös opettamaan tulevia eläinlääkäreitä vastuulliseen antibioottien käyttöön ja mikrobilääkeresistenssin torjuntaan naudoilla.
Edustan työryhmässä Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairaalaa.
Erityisosaamisalueeni liittyy pieneläinkirurgiaan, leikkaussaliaseptiikkaan sekä mikrobilääkkeiden käyttöön leikkaustoimenpiteissä. Tällä hetkenä mielenkiinnon kohteena on tutkimustyö kirurgisissa toimenpiteissä ja niiden jälkeen käytettyjen mikrobilääkkeiden tarpeellisuudesta.
Kati Niinistö
Edustan työryhmässä Yliopistollista hevossairaalaa, lisäksi olen Suomen Eläinlääkäripraktikoiden hevosjaoston edustajan varajäsen.
Erityisosaamisalueeni sisätaudit on perinteisesti antibiootteja hoidossa käyttävä eläinlääkinnän osa-alue, ja yritän löytää tasapainon siihen miten taudit pystyttäisiin hoitamaan mahdollisimman järkevästi antibiootteja käyttäen.
Edustan työryhmässä Ruokavirastoa ja sen antibioottitutkimusta.
Erityisosaamiseni ja kiinnostuksen kohteeni liittyvät bakteerien antibioottiresistenssiin, sen mekanismeihin ja leviämiseen. Olen työskennellyt resistenttien bakteerien parissa vuodesta 2008 ja väitöskirjassani tutkin antibioottiresistenssin mekanismeja kampylobakteereilla.
On erittäin mielenkiintoista tutkia antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita ja ymmärtää mekanismeja, joilla bakteerit tulevat resistenteiksi antibiooteille sekä miten resistenssi leviää bakteerilajin sisällä sekä eri lajien välillä. On myös ainutlaatuista saada elää ja työskennellä aikana, jolloin tutkimusmenetelmät kehittyvät kiihtyvällä tahdilla, ja pystymme tutkimaan bakteereita yhä tarkemmin, mm. kokogenomisekvensoinnin avulla. Koen että näiden asioiden tutkiminen ja ymmärtäminen on myös erittäin tärkeää pohdittaessa keinoja ja toimenpiteitä resistenttien bakteerien leviämisen ehkäisemiseksi.
Olen toiminut erikoistutkijana resistenssiasioiden parissa Ruokavirastossa usean vuoden ajan ja vuonna 2024 siirryin antibioottijaoston jaostopäällikön tehtäviin.
____________________________________________________________________________________________________________
Edustan työryhmässä Suomen eläinlääkäripraktikot ry:n pieneläinjaostoa.
Erityisosaamisalueeni liittyy parasitologiaan. Työssäni parasta antibiootteihin liittyen on se, että yhdessä voimme vaikuttaa globaaliin eläinten ja ihmisten terveyteen One Health -aatteen hengessä.
Intohimoni mikrobilääkeresistenssiin/antibiootteihin/yms. liittyen on infektioita ennaltaehkäisevien keinojen etsiminen.
Edustan työryhmässä Helsingin yliopiston Tuotantoeläinsairaalaa.
Erityisosaamisalueeni liittyy lypsylehmien tulehduksellisiin sorkkasairauksiin, varsinkin sorkka-alueen ihotulehdukseen (DD). Työurani aloitin tuotantoeläinvaltaisessa kunnaneläinlääkärin työssä. Nykyisin työskentelen sairaalaeläinlääkärinä Helsingin yliopiston Tuotantoeläinsairaalassa. Kliinisessä työssä keskityn pääosin lypsykarjan tuotannollisen terveydenhuoltoon, kirurgiaan ja sorkkahoitoihin. Myös pienmärehtijöiden hoito, varsinkin sairaalapotilaina, on osa työtäni. Väitöskirjatutkimukseni käsittelee lypsylehmien sorkka-alueen ihotulehduksen (digital dermatitits, DD) esiintyvyyttä, riskitekijöitä ja aiheuttaja bakteereja Suomessa.
Intohimoni antibiootteihin on ohjata opiskelijoita mikrobilääkkeiden käytössä praktiikkatyössä.
Edustan työryhmässä Suomen eläinlääkäripraktikot ry:n pieneläinjaostoa.
Erityisosaamisalueeni ovat ihosairaudet, joihin on perinteisesti liittynyt runsas antibioottien käyttö. Käytännöt ovat onneksi muuttuneet, ja olemme huomanneet että ihosairauksissa pärjää mainiosti vähäisellä antibioottien käytöllä.
Intohimoni työssäni ovat allergiat, korva- ja tassutulehdukset, sekä niiden hoito sellaisella tavalla että antibioottien tarve jää vähäiseksi.
Edustan työryhmässä Eläinten terveys ETT ry:tä.
Erityisosaamisalueeni liittyy sikaterveydenhuoltoon, tilojen tautisuojaukseen ja Mycoplasma bovikseen.
Intohimoni antibiootteihin ja tautitorjuntaan liittyen: Sikojen ja nautojen hengitystietulehdukset, Mycoplasma bovis ja antibioottien käyttötarpeen vähentämisen tärkeys.
Ina Toppari, varapuheenjohtaja
Edustan työryhmässä Eläinten terveys ETT ry:tä.
Erityisosaamisalueeni liittyy sikaterveydenhuoltoon ja eläinterveyden ja hyvinvoinnin arviointiin. Työssäni parasta antibiootteihin liittyen on havainnoida, kuinka vähän suomalaisessa sianlihantuotannossa oikeasti tarvitaan antibiootteja muuhun maailmaan verrattuna ja toisaalta mahdollisuus näyttää tietä antibioottien käyttötarpeen vähentämiseen.
Intohimoni antibiootteihin/tautitorjuntaan/tauteihin liittyen: Suomalaisessa elintarviketuotannossa toimitaan jo nyt ammattitaitoisesti. Tehostamalla tautien torjuntaa neuvonnan ja koulutuksen avulla sekä varmistamalla eläinten terveys ja hyvinvointi voidaan antibiootteja käyttää eläintuotannossa vastuullisesti tulevaisuuden resistenssiuhkat huomioiden.
Edustan työryhmässä Eläinlääkäriliittoa.
Eritysosaamisalueeni ovat antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ja niiden laboratoriodiagnostiikka. Työskentelen Ruokavirastossa mikrobiologian yksikössä antibioottijaostossa, jossa vastuullani on mm. MRSA-menetelmiä. Olen tehnyt väitöskirjani tuotantoeläimiin liittyvästä MRSA:sta ja sen leviämisen ehkäisystä. Intohimoni mikrobilääkeresistenssin saralla ovatkin resistenssin leviämistä ehkäisevät tekijät kuten herkkyysmääritykset ja sitä kautta hallittu antibioottien käyttö, hygieeniset toimintatavat ja eläinten hyvinvointia tukevat tuotanto-olosuhteet.
Edustan työryhmässä Suomen eläinlääkäripraktikot ry:n hevosjaostoa sekä varajäsenenä Yliopistollista hevossairaalaa.
Erityisosaamisalueeni liittyy hevospraktiikkaan ja työssäni olen erityisen innostunut sisätautipotilaista.
Työssäni parasta on eläinlääkäriopiskelijoiden ohjaus jatkuvaan tiedon päivittämiseen niin hoitoprotokollien kuin myös lääkityskäytäntöjen osalta. Antibioottien ajantasainen ja perusteltu käyttö on tällä osa-alueella varmasti yhteiskunnallisesti merkityksellisin aihe. Tulevaisuudessa on tärkeää turvata niin eläinten kuin myös ihmisten terveydestä huolehtiminen ja mikrobilääkeresistenssin ehkäisy.
____________________________________________________________________________________________________________
Edustan työryhmässä Ruokavirastoa ja toimin työryhmän sihteerinä.
Työskentelen lääkkeiden käytön valvonnan parissa yhdessä Saijan ja Krissen kanssa. Viime aikoina olen erityisesti keskittynyt eläinlajikohtaisen antibioottien käyttötiedon keräämiseen ja raportoimiseen. Tässä roolissa myös muistuttelen eläinlääkäreitä tietojen toimittamisesta sekä virheellisten tietojen korjaamisesta.
Käyn myös silloin tällöin komission mukana antibioottien käyttöä ja resistenssitilannetta selvittelevillä käynneillä eri maissa.
Edustan työryhmässä Ruokavirastoa ja toimin työryhmän sihteerinä.
Työssäni valvon lääkkeiden käyttöä, erityisesti eläinlääkärien osalta. Lisäksi minulle kuuluvat monet mikrobilääkeresistenssin vastustamiseen liittyvät kysymykset.
Työ mikrobilääkkeiden tehon säilyttämiseksi on paitsi tärkeää, myös kiehtovaa. Ongelmana se ylittää kaikki rajat: maantieteelliset, lajien väliset ja ammatilliset. Siksi myös ratkaisut edellyttävät uusien lähestymistapojen etsimistä, kuuntelemista ja yhdessä tekemistä. Tämän vuoksi saan työskennellä monenlaisten huippuosaajien kanssa. Erityisesti pidän työssäni siitä, että kulman takana odottaa aina jotain uutta ja mielenkiintoista.
Edustan työryhmässä Ruokavirastoa ja toimin työryhmän sihteerinä.
Työssäni parasta on hallitun lääkekäytön edistäminen osana lääkitsemisen valvonnan tehtäväkenttää.
Intohimoni resistenssin torjuntaan liittyen on tietoisuuden lisääminen kouluttaen ja ohjeistaen sekä tehden työtä yhdessä muiden kanssa.