Yskivää hevosta ei voi olla huomaamatta. Yskä kumpuaa syvältä keuhkoista ja raikaa läpi koko tallin. Hevonen on herkkä sairastumaan virusten aiheuttamiin hengitystieinfektioihin, aivan kuten ihminenkin. Samalla tavalla matkustelu, lukuisat kontaktit ja päiväkotiryhmien (eli tässä tapauksessa varsojen) sekoittelu on omiaan lisäämään tautipainetta ja sairastuvuutta. Pärskivän hevosen tuottama aerosolipilvi leijailee jopa kolmenkymmenen metrin päähän. Monen hevosen kilpailukalenteri menee uusiksi, kun virus alkaa jyllätä tallissa.
Hevosen omistaja toivoo pikaista ja varmaa paranemista. Toipuminen ei kuitenkaan virusinfektiossa nopeudu, vaikka hevonen saisi antibioottikuurin. Eläinlääkäri pystyy verikokeella poissulkemaan bakteerin aiheuttaman infektion ja omistaja voi huokaista helpotuksesta. Lisäksi voidaan näytteenotolla tunnistaa herkästi leviävä pääntautibakteeri. Levolla ja nesteensaannista huolehtimalla flunssa paranee itsekseen. Kuten kaksijalkaisillakin urheilijoilla, oireiden hävittyä tarvitsee vielä odottaa maltilla ennen liikuntaan palaamista.
Kaikki hevosenkaan yskät eivät ole infektioita. Sisäruokintakaudella hevoset altistuvat talli-ilman pölylle ja rehun sekä kuivikkeiden sisältämälle orgaaniselle ainekselle. Vuosien oleskelu huonossa talli-ilmassa voi aiheuttaa keuhkoihin kroonisen tulehdustilan. Entisaikoina tauti tunnettiin puhkurina, mutta näitä vatsalihaksillaan ilmaa pumppaavia hevosia näkee onneksi nykypäivänä enää ani harvoin. Sen sijaan lievä oireilu on tavallista ja omistaja usein tottuu krooniseen yskään.
Tutkimus on osoittanut, että keuhkojen tulehdusprosessi muistuttaa mekanismeiltaan ihmisen astmaa. Myös tämän sairauden tunnistaminen vaatii näytteenottoa. Onneksi diagnostiikkamenetelmät ovat kehittyneet. Se vähentää tämänkin taudin kohdalla varmuuden vuoksi antibiootilla lääkitsemistä. Tehokkaat astmalääkkeet ja ympäristön saneeraus tepsivät. Hevonen pääsee taas normaalikäyttöön.
Yskivä hevonen ei siis yleensä kaipaa antibioottikuuria. Modernin diagnostiikan lisäksi omistajien ja niitä hoitavien eläinlääkärien valistus tuottaa tulosta. Se toivottavasti osaltaan pienentää antibioottien käyttömääriä hevosilla edelleen.
Anna Mykkänen, ELT, dosentti, hevossairauksien erikoiseläinlääkäri
Yliopistollinen hevossairaala, hevosten sisätaudit
Kirjoittaja on Pysyvän mikrobilääketyöryhmän jäsen