Eläinten terveys ja eläintaudit

Eläimen hyvä terveystilanne on edellytys eläimen hyvinvoinnille. Eläimen terveys voi heikentyä monista eri syistä. Terveyteen vaikuttavia tekijöitä ovat eri taudinaiheuttajien lisäksi muun muassa eläimen saama ravinto ja hoito, elin- ja ympäristöolosuhteet sekä perintötekijät. Näiden yhteisvaikutus on usein ratkaiseva sille, sairastuuko eläin vai ei. Toisinaan eläin sairastuu äkillisesti, mutta osa sairauksista ja tarttuvista taudeista voi edetä vähitellen ja vähäisin oirein.

Eläimen sairastumista voidaan ehkäistä hyvällä hoidolla, kyseiselle eläinlajille sopivalla elinympäristöllä, järkevällä eläinjalostuksella sekä ehkäisemällä taudinaiheuttajien leviäminen eläinkaupan ja –jalostuksen, lannan, kuolleiden eläinten tai ihmisten mukana sekä luonnonvaraisten ja kotieläinten välillä. Rokotuksilla voidaan estää joidenkin tarttuvien tautien leviäminen eläimestä toiseen. Sairaan eläimen hoidossa voidaan käyttää kyseiselle eläinlajille soveltuvia lääkkeitä.

Eläinten terveydentilasta ja eläimillä esiintyvistä tarttuvista taudeista saadaan tietoa eläinlääkäreitten tekemien eläinten kliinisten tarkastusten, teurastamoilla tehtävän lihantarkastuksen, tuotantoeläinten tuotosseurannalla, sekä ottamalla näytteitä sairaista ja terveistä eläimistä ja tutkimalla näytteitä tai kuolleita eläimiä Ruokavirastossa taudinaiheuttajien tai sairauteen viittaavien muutosten varalta.

Eläinten omistajat ovat tärkeässä asemassa tarkkaillessaan omia eläimiään ja ottamalla yhteyttä eläinlääkäriin havaitessaan eläimessä sairauden tai tarttuvan taudin oireita. Vakavimmista tarttuvista taudeista on eläinlääkintölainsäädännössä määrätty tuottajia ja eläinlääkäreitä koskeva ilmoitusvelvoite ja näiden yhteydessä viranomaiset määräävät toimenpiteistä tartunnan hävittämiseksi.

 

Ajankohtaista

Sivu on viimeksi päivitetty 22.11.2022