Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa on ensi kertaa varmistunut kissan SARS-CoV-2-tartunta. Näyte oli otettu sairaasta kissasta, jonka omistaja epäili kissan saaneen tartunnan ihmisiltä. Omistajan mukaan kissa voi jo paremmin. Kissan SARS-CoV-2-löydöksestä ei seuraa viranomaistoimenpiteitä.
Jos ihmisen COVID-19-tautiin sairastumisen jälkeen samassa taloudessa olevalle kissalle tulee hengitystie- tai ruuansulatuskanavaoireita, voi kissan SARS-CoV-2-tartuntaa pitää mahdollisena. Lemmikki kannattaa pitää tällöin sisällä. Jos lemmikin oireet edellyttävät eläinlääkärin hoitoa, omistajan tulee ensin ottaa eläinlääkäriin yhteyttä puhelimitse ja ilmoittaa epäilystä tässä yhteydessä. Eläinlääkäri keskustelee mahdollisesta koronanäytteenotosta Ruokaviraston laboratorion kanssa. Näytteenotto tehdään omistajan kustannuksella mutta näyte tutkitaan maksutta Ruokavirastossa.
Eläintautilainsäädännön mukaan SARS-CoV-2-tartunta on kissalla muu ilmoitettava eläintauti. Eläinlääkärin on ilmoitettava epäilyistä ja todetuista tartunnoista kunnaneläinlääkärille tai aluehallintovirastoon viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Ihmisten rokottaminen suojaa myös lemmikkejä
SARS-CoV-2-virustartuntoja on maailmalla havaittu useilla eri eläinlajeilla. Lemmikkieläimistä tartuntoja on raportoitu lähinnä koirilla ja kissoilla. Tyypillisesti nämä eläimet ovat olleet läheisessä kontaktissa COVID-19-tautiin sairastuneen henkilön kanssa, joten viruksen epäillään tarttuneen sairastuneesta ihmisestä lemmikkiin. Tartunnan saaneilla koirilla ja kissoilla ei yleensä ole havaittu mitään oireita. Joissakin tapauksissa kissoilla on esiintynyt esimerkiksi hengitystie- tai ruuansulatuskanavaoireita.
Tämänhetkisen tiedon perusteella SARS-CoV-2-viruksen tarttuminen lemmikkieläimiin on hyvin harvinaista eikä näillä tartunnoilla vaikuta olevan merkitystä COVID-19-taudin leviämisessä. Ihmisten rokottaminen tautia vastaan suojaa myös tartunnalle alttiita eläimiä, kun viruksen kierto ihmisissä vähenee. Mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä ja pestä kädet huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä.
Lisätietoja:
Ylitarkastaja Liisa Kaartinen, p. 0295 204 360 (28.12.)
Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 295 204 436 (29.–30.12.)
Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
Lue lisää:
Usein kysyttyä: eläimet ja COVID-19