Pohjois-Savossa on varmistunut kevään ensimmäinen lintuinfluenssatartunta. Juankoskelta maaliskuun lopulla löytyneellä laulujoutsenella todettiin korkeapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssa. Viruksen N-tyyppiä ei saatu selville. Niin ikään Helsingin Viikistä huhtikuun alussa löytyneellä kanahaukalla todettiin korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa.
Juankosken laulujoutsen löytyi huonokuntoisena järvenjäältä 28. maaliskuuta. Lintu vietiin hoitoon paikalliseen lintuhoitolaan, jossa se lopetettiin kuntonsa takia seuraavana päivänä.
Kanahaukka löytyi kuolleena 6. huhtikuuta Viikin arboretumin alueelta ja se toimitettiin lintuinfluenssaepäilynä Ruokavirastoon tutkittavaksi. Haukasta todettiin korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa, johon sairastuneita luonnonvaraisia lintuja on alkuvuoden aikana varmistunut kymmenkunta Etelä-Suomen alueelta. Janakkalassa, Kanta-Hämeessä tauti pääsi helmikuussa leviämään myös fasaanitilalle.
Lintujen kevätmuuton kiihtyessä tartuntoja ilmenee todennäköisesti lisää myös muualla maassa. Tartuntojen estämiseksi Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta. Siipikarjan ulkonapitokielto on voimassa toukokuun loppuun saakka.
Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.
Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.
Lue lisää: