Lintuinfluenssaa esiintyy yhä luonnonvaraisissa linnuissa, vaikka kesä on edennyt jo viimeiselle kolmannekselle. Viimeisimmät varmistuneet tapaukset löytyivät Paraisilta, Espoosta ja Helsingistä. Tartuntojen välttämiseksi on olennaista estää luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan väliset kontaktit, Ruokavirasto muistuttaa. Nyt alkavassa vesilintujen metsästyksessä tulee myös huomioida, että lintuinfluenssa ei pääse leviämään ihmisten ja varusteiden välityksellä.
Paraisilta 6. elokuuta löytyneellä laulujoutsenella todettiin Ruokaviraston tutkimuksissa korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Espoosta 6. elokuuta löytyneellä kyhmyjoutsenella sekä Helsingistä 8. elokuuta löytyneellä kanahaukalla ja 9. elokuuta löytyneellä kyhmyjoutsenella todettiin korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa.
Ruokavirasto suosittelee, että luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan sekä muiden ihmisten pitämien lintujen väliset kontaktit pyritään estämään. Jos linnut pääsevät ulkoilemaan, lintuja ei pitäisi päästää vapaaksi esimerkiksi pihapiirin ympäristöön vaan ne olisi hyvä pitää aitauksissa. Suositeltavaa olisi myös kattaa aitaukset verkolla. Lintujen rehu ja vesi tulisi säilyttää suojattuna luonnonvaraisilta linnuilta. Lintujenpitotiloihin olisi hyvä varata omat kengät ja muut varusteet, joita ei käytetä muualla.
Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava virkaeläinlääkärille.
Vesilintujen metsästys
Lintuinfluenssa ei vaikuta vesilintujen metsästykseen Suomessa. Jos luonnosta löytyy useita kuolleita lintuja tai lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireita, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin, joka huolehtii näytteenotosta ja ohjeistaa tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Kuolleita tai sairaita lintuja on syytä käsitellä hansikkaat kädessä. Kädet pestään lintujen käsittelyn jälkeen huolellisesti vedellä ja saippualla. Käsien desinfiointiin tarkoitettua desinfektioainetta voi käyttää käsien pesun jälkeen.
Itsestään kuolleita tai sairaita lintuja ei pidä syödä. Terveetkin linnut olisi hyvä puhdistaa käsineet kädessä ja pestä kädet sen jälkeen. Muutoin riittää normaali ruoanvalmistuksen hygienia ja lihan kypsentäminen läpikypsäksi.
Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen luonnonvaraiseen lintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.
Lue lisää: