26.6.2023 todettiin Puolassa yhdeksällä kissalla H5N1-tyypin lintuinfluenssaa. Seuraavana päivänä todettiin lisää tapauksia. Kissat ovat peräisin eri puolilta Puolaa. Tartuntojen alkuperän selvittäminen on vielä Puolassa kesken eikä toistaiseksi ole tiedossa, mitä kautta kissat ovat tartunnan saaneet. Myös joulukuussa 2022 Ranskasta löytyi lintuinfluenssatartunnan saanut kissa. Lintuinfluenssaviruksen ei ole koskaan todettu leviävän kissoista toisiin kissoihin eikä ihmiseen.
Lintuinfluenssavirus voi tarttua kissoihin pisaratartuntana tai ruoansulatuskanavan kautta, mikä on näistä todennäköisempi tartuntareitti. Kissat voivat saada tartunnan syömällä sairastuneen tai sairauteen kuolleen luonnonvaraisen linnun, tartunnan saaneesta siipikarjasta saatuja käsittelemättömiä sivutuotteita, mutta myös nuolemalla tartunnan saaneiden lintujen ulosteita.
Puolassa todetuista kissojen tautitapauksista huolimatta, lintuinfluenssa on edelleen erityisesti lintujen tauti. Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomessa sekä luonnonvaraisilla linnuilla että siipikarjalla. Lisäksi tutkitaan nisäkkäitä, mikäli niiden oireiden perusteella niissä voidaan epäillä lintuinfluenssaa. Ruokavirasto ohjeistaa tarvittaessa suojatoimenpiteistä.
Tautiepäilyistä ilmoitettava virkaeläinlääkärille
Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta.
Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.
Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.
Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa. Tutkimuksiin toivotaan lähetettävän erityisesti sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja. Linnut voi lähettää kokonaisina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia.
Lue lisää:
Lintuinfluenssa Suomessa
Näytteiden lähettäminen
Pitopaikan suojaaminen eläintaudeilta