Sinikielitauti jatkaa leviämistään Euroopassa, tapauksia todettu myös Norjassa ja Ruotsissa

19. syyskuuta 2024

Sinikielitautiviruksen (BTV) serotyypin 3 epidemia on jatkanut leviämistään pohjoista kohti viime viikkojen aikana. Elokuussa tautia todettiin ensimmäisen kerran Tanskassa https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/sinikielitauti-leviaa-euroopassa-tapauksia-todettu-myos-tanskassa/

Ensimmäiset serotyypin 3 aiheuttamat tautitapaukset todettiin Norjassa 6.9.2024 ja Ruotsissa 12.9.2024. Norjan tilannetta voi seurata Status blåtunge i Norge - Veterinærinstituttet (vetinst.no) ja Ruotsin tilannetta https://www.sva.se/amnesomraden/smittlage/smittlage-for-blatunga/ sivuilta.

BT-virus leviää vertaimevien polttiaisten (Culicoides spp.) välityksellä, ja tarttuu eri märehtijöihin, kuten nautoihin, lampaisiin ja vuohiin. Tauti ei tartu ihmiseen.

Lue oireista sivuiltamme https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/sinikielitauti-eli-bluetongue/

Sinikielitauti on EU-lainsäädännön mukaan C-luokan eläintauti (2018/1882), joten jos eläinlääkäri, eläimen omistaja tai joku muu eläinten kanssa työnsä tai harrastuksensa vuoksi tekemisissä oleva henkilö epäilee eläimellä sinikielitautia, pitää hänen ilmoittaa siitä virkaeläinlääkärille mahdollisimman pian. Virkaeläinlääkäri tekee eläinten pitopaikassa tarkastuksen ja ottaa eläimistä näytteitä oireiden syyn selvittämiseksi. Kaikki tautiepäilyt on tärkeä tutkia mahdollisimman nopeasti, jotta taudin leviämistä voidaan hillitä, ja sen aiheuttamia vaikutuksia pienentää. Taudin leviämistä pyritään estämään mm. siirtämällä tartuntapitopaikan   eläimet sisätiloihin, jotta tartunnan kierto polttiaisiin vähenee, sekä kieltämällä tartuntapitopaikan märehtijöiden siirrot toisiin pitopaikkoihin. Tautia epäiltäessä näytteiden ottaminen tehdään Ruokaviraston antamien ohjeiden mukaisesti.

Polttiaiset voivat lentää useita kilometrejä, mutta erityisesti tuulen mukana ne voivat levitä jopa satojen kilometrien päähän, joten tauti voi ilmaantua uusille alueille yllättävästi, vaikka tartuntaa kantavia eläimiä ei olisi siirrelty. Nopea eläinten oireista ilmoittaminen eläinlääkärille on siis ensiarvoisen tärkeää.

Lisätietoa BTV-epidemiatilanteesta Tanskassa voi lukea Fødevarestyrelsen verkkosivuilta (englanniksi) Bluetongue - Danish Veterinary and Food Administration (foedevarestyrelsen.dk)