Sinikielitauti leviää Euroopassa, tapauksia todettu myös Tanskassa

28. elokuuta 2024

Sinikielitautia aiheuttava virus (bluetongue virus, BTV) leviää Euroopan alueella, ja tautia on todettu jo useassa maassa. Vaikka sinikielitautia todetaan Euroopassa normaalistikin lähes vuosittain, erityisesti Etelä-Euroopan maissa kuten Portugalissa ja Espanjassa, nyt tauti on levinnyt poikkeuksellisen laajasti ja nopeasti. Nykyinen epidemia alkoi Hollannista syksyllä 2023, jonka jälkeen tautia on todettu mm. Saksassa, Belgiassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa, sekä viime viikkojen aikana myös Luxemburgissa ja Tanskassa. BT-viruksesta tunnetaan runsaasti eri serotyyppejä, ja nykyisen epidemian aiheuttavaa serotyyppiä (BTV 3) ei ole aikaisemmin todettu Euroopan alueella Italiaa lukuun ottamatta. Kaikkiaan BTV 3 -viruksen aiheuttamaa tautia on Euroopassa todettu useissa tuhansissa märehtijöiden pitopaikoissa eri maissa, ja kymmeniä tuhansia märehtijöitä on kuollut tautiin, tai lopetettu taudin aiheuttamien vakavien oireiden vuoksi. Taudin leviämisen hillitsemiseksi ja taloudellisten tappioiden pienentämiseksi usea maa on ottanut käyttöön kyseistä serotyyppiä vastaan kehitettyjä rokotteita.  

BT-virus leviää vertaimevien polttiaisten (Culicoides spp.) välityksellä, ja tarttuu eri märehtijöihin, kuten nautoihin, lampaisiin ja vuohiin. Tauti ei tartu ihmiseen.

Kaikki tartunnan saaneet eläimet eivät sairastu, ja oireiden aste vaihtelee lievistä oireista vakavaan sairauteen ja kuolemaan. Vaikeat oireet ovat yleisimpiä lampailla, nautakarja saa yleensä lievempiä oireita,

Lue lisää oireista sivuiltamme https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/sinikielitauti-eli-bluetongue/

Eri BT-virusten taudinaiheutuskyky vaihtelee. Syksystä 2023 alkaen levinneen BT 3 -viruksen on Hollannissa todettu aiheuttaneen vakavampia oireita ja suurempaa kuolleisuutta märehtijöille kuin BT 8 -virus, joka todettiin Hollannissa ensimmäisen kerran 2006. (lisätietoa aiheesta tieteellisessä julkaisussa https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39126984/)

Sinikielitauti on EU-lainsäädännön mukaan C-luokan eläintauti (2018/1882), joten jos eläinlääkäri, eläimen omistaja tai joku muu eläinten kanssa työnsä tai harrastuksensa vuoksi tekemisissä oleva henkilö epäilee eläimellä sinikielitautia, pitää hänen ilmoittaa siitä virkaeläinlääkärille mahdollisimman pian. Virkaeläinlääkäri tekee eläinten pitopaikassa tarkastuksen ja ottaa eläimistä näytteitä oireiden syyn selvittämiseksi. Kaikki tautiepäilyt on tärkeää tutkia mahdollisimman nopeasti, jotta taudin leviämistä voidaan hillitä, ja sen aiheuttamia vaikutuksia pienentää. Tautia epäiltäessä näytteiden ottaminen taudin varalta tehdään Ruokaviraston antamien ohjeiden mukaisesti.

Polttiaiset voivat lentää useita kilometrejä, mutta erityisesti tuulen mukana ne voivat levitä jopa satojen kilometrien päähän, joten tauti voi ilmaantua uusille alueille yllättävästi, vaikka tartuntaa kantavia eläimiä ei olisi siirrelty. Nopea eläinten oireista ilmoittaminen eläinlääkärille on siis ensiarvoisen tärkeää.

Sinikielitauti aiheutti Euroopan alueella epidemian edellisen kerran vuosina 2006-2007, jolloin serotyyppi 8 levisi laajalti, myös Pohjois-Eurooppaan kuten Ruotsiin.

Lisätietoa BTV-epidemiatilanteesta Tanskassa voi lukea Fødevarestyrelsen verkkosivuilta (englanniksi)

  Bluetongue - Danish Veterinary and Food Administration (foedevarestyrelsen.dk)