Sinisorsilla lintuinfluenssaa Herttoniemessä ja Matinkylässä

24. maaliskuuta 2021

Pääkaupunkiseudulta on varmistunut uusia lintuinfluenssatapauksia sinisorsista. Helsingin Herttoniemestä löytyneestä sinisorsasta todettiin korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa ja Espoon Matinkylästä löytyneestä sinisorsasta korkeapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssa. Kummatkin linnut löytyivät helmikuun lopulla.

Herttoniemen sinisorsa oli toimitettu Yliopistolliseen eläinsairaalaan, jossa se lopetettiin. Lintuinfluenssalöydös ei aiheuta rajoituksia eläinsairaalan toimintaan.

Matinkylän Tynnyripuistosta löytyi 24.–27. helmikuuta viisi kuollutta sinisorsaa. Sorsista kaksi toimitettiin Ruokavirastoon, jossa lintuinfluenssatulos varmistui toisen sorsan näytteistä. Viruksen N-tyyppiä ei saatu selville.

Ärhäkkää lintuinfluenssaa on tänä talvena todettu luonnonvaraisista linnuista Etelä-Suomessa, ja Janakkalassa tauti pääsi leviämään myös fasaanitarhalle. Lintujen kevätmuuton edetessä luonnonlintujen lintuinfluenssatapauksia ilmenee oletettavasti lisää. Tartuntojen estämiseksi Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta koko maassa. Siipikarjan ulkonapitokielto on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lisätietoja:

Lintuinfluenssa Suomessa