Suojaa siipikarja ja muut kesylinnut lintuinfluenssalta

4. helmikuuta 2022

Jokakeväinen siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan tiistaina 8. helmikuuta. Toukokuun loppuun kestävän suojaustoimen tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin kotieläiminä pidettäviin lintuihin. Ulkonapitokieltoa aikaistettiin jo viime vuonna maaliskuulta helmikuulle Euroopan lintuinfluenssatilanteen vuoksi, mikä jatkuu edelleen huonona.

Ulkonapitokiellon aikana (8.2.–31.5.) siipikarja ja muut linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai niiden käyttämä ulkoilualue on oltava kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla. Suojauksen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisista linnuista kotieläiminä pidettäviin lintuihin kevätmuuton aikana, mutta se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta.

Jos siipikarjalla tai muilla linnuilla on pääsy edellä mainitulla tavalla suojatulle ulkoilualueelle, on asiasta ilmoitettava etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja, sileälastaisia lintuja (muun muassa strutsit ja emut) eikä eläintarhoja. Kotieläinpihat ja muut pysyvät eläinnäyttelyt ovat suojausvelvoitteen piirissä.

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta. Tarvittaessa virkaeläinlääkäri lähettää näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon.

Lintuinfluenssaa esiintyy edelleen Euroopassa

Korkeapatogeenisia eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavia influenssaviruskantoja esiintyy tällä hetkellä laajasti Euroopassa. Lintuinfluenssaa esiintyy yhä myös luonnonvaraisissa linnuissa Etelä-Suomessa.

Ruokavirasto kehottaa ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta, sillä tartuntariski on Pohjois-Euroopassa yhä korkea. Vuodenvaihteen jälkeen siipikarjatilojen tartuntoja on ilmennyt muun muassa Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa.

Luonnonvaraisia vesilintuja toivotaan lintuinfluenssatutkimuksiin

Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa. Tutkimuksiin toivotaan lähetettävän erityisesti sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja. Linnut voi lähettää kokonaisina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Lintuinfluenssan epäilytapauksissa virkaeläinlääkäri toimittaa linnut Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, Ruokavirasto, p. 029 520 5107 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, Ruokavirasto, p. 029 520 5049 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)
Erikoistutkija Marja Isomursu, Ruokavirasto, p. 029 520 4314 (näytteiden lähettäminen)

Lue lisää:

Lintuinfluenssa
Siipikarjan ulkonapitokielto
Näytteiden lähettäminen