Valkoposkihanhen lintuinfluenssatapaus on varmistunut Helsingistä. Arabianrannasta löytyneellä valkoposkihanhella todettiin korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa Ruokaviraston tutkimuksissa. Kyseessä on eri virustyyppi kuin alkuvuoden aikana todetut toistakymmentä H5N8-tapausta. Etelä-Suomen tapausten lisäksi tautia oletettavasti esiintyy muuallakin maassa. Vesilintujen kevätmuuton arvioidaan lisäävän lintuinfluenssatapausten määrää.
Euroopassa on todettu talven ja kevään aikana H5N8-tapausten lisäksi useita eri virustyyppejä, joista yksi on ollut H5N1. Viime viikkoina H5N1-tapauksia on todettu muun muassa Saksassa ja Alankomaissa. Euroopassa viime aikoina todettu korkeapatogeeninen H5N1 ei ole sama viruskanta, jota esiintyy mm. Aasiassa.
Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen välttämiseksi ja siipikarja sekä muut linnut tulee pitää sisätiloissa tai verkolla suojatussa ulkotarhassa, siipikarjan ulkonapitokielto jatkuu 31.5. asti. Ruokavirasto suosittelee, että siipikarja ja muut linnut pidetään sisällä myös tämän jälkeen, kunnes tautitilanne paranee.
Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille. Luonnonvaraisia lintuja tai niiden ruokintapaikkoja käsiteltäessä on syytä noudattaa hygieenisiä toimintatapoja, kuten käyttää suojakäsineitä ja pestä kädet huolellisesti.
Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.
Lue lisää:
Lintuinfluenssa Suomessa