Mycoplasma haemolamae on soluseinätön bakteeri, joka infektoi laaman ja alpakan punasoluja. Tartuntaa on todettu ympäri maailman ja myös Suomessa. Useimmiten tauti on oireeton, mutta vakavampiakin tapauksia ilmenee satunnaisesti.
Oireet
Kaikenikäiset eläimet voivat saada tartunnan. Yleensä tartunnan saaneet eläimet ovat oireettomia. Stressi tai muut sairaudet, esimerkiksi suolistoloistartunnat, voivat heikentää vastustuskykyä ja silloin yksittäisillä eläimillä voi ilmetä oireita, kuten ruokahaluttomuutta, kuumetta, yleistä heikkoutta, laihtumista ja alentunutta hedelmällisyyttä. Harvinaisissa tapauksissa tauti voi johtaa kuolemaan. Punasolujen tuhoutuminen aiheuttaa anemiaa ja keltaisuutta.
Taudinmääritys ja näytteenotto
Tartunta voidaan todeta PCR-tutkimuksella EDTA-verinäytteestä.
Leviäminen
Tartunnan oletetaan leviävän verta imevien hyönteisten välityksellä, mutta levittäjistä ei ole tarkempaa tietoa. Lisäksi tartunta voi siirtyä istukan kautta emästä sikiöön. Myös injektioneulojen välityksellä tartunta on mahdollinen.
Ehkäisy
Lääkehoito (oksitetrasykliini) voi lievittää oireita, mutta tartunta jää hoidosta huolimatta piileväksi. Tartunnan leviäminen omaan laumaan voidaan tehokkaimmin estää välttämällä eläinten siirtoa laumoista toiseen. Siirtotilanteissa eläimet voidaan testata taudinaiheuttajan varalta ja siten vähentää riskiä taudin siirtymiseen laumasta toiseen.
Esiintyminen Suomessa ja muualla
Infektio todettiin Suomessa alpakalla ensimmäisen kerran 2020. Alun perin tauti on löydetty 1990 Pohjois-Amerikasta ja sen jälkeen sitä on todettu ympäri maailmaa.