Tarttuvat aivo-selkäydintulehdukset

(Western, Eastern ja Venezuelan Equine Encephalitis eli WEE, EEE ja VEE)

Hevosen tarttuvan aivoselkäydintulehduksen aiheuttavat alfavirusten sukuun kuuluvat virukset, jotka leviävät verta imevien hyönteisten välityksellä. Virukset aiheuttavat hevosille vakavan keskushermostotulehduksen. Hevosen tarttuvaa aivo-selkäydintulehdusta ei ole koskaan todettu Suomessa.

Virukset voivat tarttua myös ihmiseen.

Oireet

Tarttuvien aivo-selkäydintulehdusten oireisiin kuuluvat kuume, syömättömyys ja depressio. Sairastuneilla hevosilla voi olla eriasteisia neurologisia oireita kuten tärinää, horjumista ja kehänkiertoa sekä äänille herkistymistä. Vakavissa tapauksissa tasapaino-ongelmat ja apatia pahenevat, hevonen vaipuu koomaan ja kuolee.

Taudin määritys

Epäiltäessä tarttuvaa aivo-selkäydintulehdusta tulee näytteenotosta sopia Eläintautivirologian tutkimusyksikön kanssa. Taudin tavanomaisella esiintymisalueella diagnoosi varmistetaan joko virusosoituksella keskushermostosta tai verestä taikka vasta-ainemäärityksellä.

Leviäminen

Tarttuvia aivo-selkäydintulehduksia aiheuttavien virusten pääisäntiä ovat linnut (WEEV ja EEEV) sekä jyrsijät (VEEV). Levittäjiä ovat verta imevät hyönteiset kuten hyttyset. Hevonen ja ihminen ovat näille viruksille niin sanottuja pääteisäntiä, joista tauti ei normaalisti leviä eteenpäin.

Vastustaminen ja ehkäisy

Hevosen tarttuvat aivo-selkäydintulehdukset on luokiteltu Suomen eläintautilainsäädännössä valvottaviin eläintauteihin (325/2021). Lisäksi tarttuvista aivo-selkäydintulehduksista Venezuelan Equine Encephalitis eli VEE luokitellaan EU-lainsäädännön mukaan D-luokan eläintaudeiksi ja WEE sekä EEE luokitellaan E-luokan eläintaudiksi (2018/1882). Jos eläinlääkäri, eläimen omistaja tai joku muu eläinten kanssa työnsä tai harrastuksensa vuoksi tekemisissä oleva henkilö epäilee hevosen tarttuvia aivo-selkäydintulehduksia, pitää hänen ilmoittaa siitä virkaeläinlääkärille mahdollisimman pian. Virkaeläinlääkäri tekee eläinten pitopaikassa tarkastuksen, antaa menettelyohjeet, ja ottaa tarvittaessa eläimistä näytteitä taudin syyn selvittämiseksi. Jotta tartunta ei leviäisi muihin eläinten pitopaikkoihin, läänineläinlääkäri päättää eläinten siirtorajoituksista ja muista tarvittavista toimista. Tautia todettaessa selvitetään myös, mistä tartunta on voinut pitopaikkaan tulla, ja mihin muualle se on voinut jo levitä. Tässä yhteydessä voidaan ottaa näytteitä myös muiden pitopaikkojen eläimistä. Tautiepäilyn tai todetun tartunnan takia toteutettavista toimenpiteistä on säädetty kansallisessa eläintautilaissa (76/2021).

Jo puhjenneeseen tautiin ei ole hoitoa ja siksi sen varhainen toteaminen ja leviämisen tehokas estäminen on tärkeää. Alueilla, joilla tautia esiintyy, on taudin leviämistä ehkäisty hevosten rokotuksin, hevosten siirtorajoituksin sekä tautia levittävien hyönteisten torjunnan avulla.

Taudin tärkein ehkäisykeino on varmistaa, ettei sairaita tai tartuntaa kantavia hevosia tuoda maahan. Lisätietoa eläinten siirtovaatimuksista löytyy sivuiltamme.

Esiintyminen

Hevosen tarttuvaa aivo-selkäydintulehdusta ei ole koskaan todettu Suomessa. Tautia esiintyy Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikassa.

 
Sivu on viimeksi päivitetty 18.7.2023