Paisetaudin aiheuttaa Aeromonas salmonicida alalaji salmonicida. Paisetauti on lohikalojen tauti, johon taimenet ovat herkimpiä sairastumaan. Tautia esiintyy sekä makeassa että merivedessä lämpimän veden aikana.
Oireet
Akuutissa paisetaudissa esiintyy verenvuotoja evien tyvillä ja sisäelimissä. Taudin kroonistuessa lihaksistossa voidaan usein havaita paisemaisia furunkkeleita, joiden sisältö on hyvin tummaa, lähes mustaa, ja konsistenssiltaan löysää.
Taudin määritys ja näytteenotto
Taudin määritys perustuu bakteerieristykseen kalan kudoksista.
Leviäminen
Paisetautia aiheuttava bakteeri on kaloissa elävä bakteerilaji, joka selviää lyhyitä aikoja myös kalan ulkopuolella vesiympäristössä. Tauti voi siirtyä veden, välineiden, desinfioimattoman mädin ja erityisesti oireettomien kantajakalojen välityksellä.
Vastustaminen ja ehkäisy
Paisetauti ei ole lainsäädännön perusteella vastustettava eläintauti, mutta se on kansallisessa eläintautilaissa luokiteltu muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (kuukausittain ilmoitettava, MMMa 325/2021).
Paisetauti-infektioita voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta bakteerikantojen herkkyydessä ensisijaisille antibioottivalmisteille on havaittu heikkenemistä.
Huolellinen mädin desinfiointi ehkäisee tartunnan siirtymistä laitokselta toiselle. Tautia voidaan tehokkaasti ehkäistä injektiorokotteilla, joita on Suomessa ollut yleisessä käytössä 1990-luvun lopusta lähtien. Rokotukset ovat selvästi alentaneet taudinpurkauksia ruokakalatuotannossa. Koska paisetaudille ei löydy tehokkaita kylvetysrokotteita, todetaan tautia ajoittain pienissä poikasissa ja joskus emokaloissa, joiden ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vuosia.
Esiintyminen Suomessa ja muualla
Paisetauti on yleinen tauti lähes kaikkialla maailmassa missä lohikaloja viljellään. Suomessa on myös muutamia vesistöalueita joista tartuntaa ei ole todettu. Tauti ei tartu ihmiseen eikä lämminverisiin kotieläimiin.