Kirjolohen suolistotulehdus (rainbow trout gastroenteritis, RTGE)

Kirjolohen suolistotulehdusta eli RTGE-tautia on kuvattu Keski-Euroopasta 1990-luvulta alkaen, ja meilläkin tautia on todettu enenevässä määrin. Taudin oireena on paikoitellen ärtynyt, usein silminnähden verestävä suolisto, joka on täyttynyt vaalealla limalla. Tautia ilmenee tyypillisesti loppukesästä voimakkaalla ruokinnalla olevilla kirjolohilla ja siihen liittyy noussutta kuolleisuutta, joka voi kestää useita viikkoja.  

Kirjolohen suolistotulehdusta aiheuttavat klostrideja muistuttavat jaokkeelliset, itiöivät sauvabakteerit (segmented filamentous bacterium, SFB), joita ei ole päästy tarkemmin nimeämään, sillä niiden kasvattaminen laboratorio-olosuhteissa on osoittautunut vaikeaksi. Diagnoosi perustuu tyypillisiin suolistomuutoksiin sekä tyypillisen näköisten bakteereiden toteamiseen mikroskopoimalla suolen sisältöä. Epävarmoissa tapauksissa voidaan tehdä PCR-tutkimus.

Antibioottihoidoista ei ole todettu olevan juurikaan hyötyä. Tautia hoidetaan vähintään viikon kestävällä paastolla.

Taudin alkuperää tai leviämisteitä ei toistaiseksi tunneta, mutta sen on todettu voivan levitä ainakin kalasiirtojen mukana.

Kuva: RTGE-taudin jaokkeellisia SFB-bakteereita suolen sisällössä, 400x

RTGE-taudin jaokkeellisia SFB-bakteereita suolen sisällössä

Sivu on viimeksi päivitetty 17.1.2024