Klostridienterotoksemia

Klostridienterotoksemia (pulpy kidney, overeating disease, klostridioosi) on suolistoperäinen bakteerin aiheuttama äkillinen myrkytys, jonka syynä on Clostridium perfringens tyyppi D-bakteerin tuottama toksiini. Bakteeria esiintyy suolistossa pieninä määrinä normaalistikin, taudin syynä on bakteerin voimakas äkillinen lisääntyminen suolessa. Tautiin voivat sairastua kaikenikäiset eläimet, mutta yleisin se on karitsoilla.

Oireet

Sairastuvat eläimet ovat tyypillisesti parhaiten kasvaneita karitsoita, jotka löydetään kuolleina ilman edeltäviä oireita. Joskus voidaan nähdä horjuvaa käyntiä, kouristelua tai muita hermosto-oireita muutamia tunteja ennen kuolemaa. Vuohilla taudinkuva on erilainen, niillä Clostridium perfringens tyyppi D aiheuttaa yleensä ripulia.

Taudin määritys ja näytteenotto

Äkkikuolemien syitä on lampailla useita, joten aiheuttajasta voidaan varmistua vain kuolinsyytutkimuksella. Näytteeksi patologiseen tutkimukseen lähetetään kokonainen eläin. Mikäli useampia eläimiä on kuollut, on hyvä lähettää tutkimukseen kaksi tai kolme eläintä.

Ehkäisy

Klostridibakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä eläinten suolistossa. Taudin puhkeamista edeltää tyypillisesti jokin ruokinnan muutos, kuten rehevälle laitumelle lasku, tai voimakas väkirehuruokinta. Suolistoon syntyy silloin bakteerin lisääntymiselle otolliset olosuhteet. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää välttää nopeita ruokinnan muutoksia. Klostridioosin ehkäisyyn on käytettävissä tehokas rokote.

Klostridienterotoksemia on kansallisessa eläintautilaissa luokiteltu muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (kuukausittain ilmoitettava, MMMa 325/2021).

Esiintyminen Suomessa

Klostridienterotoksemia on yleinen Suomessa.

Sivu on viimeksi päivitetty 7.10.2022