Listerioosi

Listerioosin aiheuttaa Listeria monocytogenes-bakteeri, joka on yleinen ympäristössä, muun muassa maaperässä, kasveissa ja eläinten ulosteissa. Listerioosiin voivat sairastua kaikki tasalämpöiset eläimet. Listeriatartunta voi aiheuttaa abortteja, aivo- ja aivokalvontulehduksia ja verenmyrkytyksiä.

Listerioosi on myös zoonoosi. Ihminen saa tartunnan tavallisesti elintarvikkeiden välityksellä. Erittäin harvoin tartunnan voi saada myös suorassa kosketuksessa sairaaseen eläimeen.

Taudinkuva vaihtelee, vastustuskyvyltään terveillä nuorilla ja keski-ikäisillä ihmisillä vakavat listeriainfektiot ovat erittäin harvinaisia. Pienelle osalle tartunnan saaneista kehittyy yleisinfektio tai aivokalvontulehdus. Raskauden aikana bakteeri voi aiheuttaa ihmiselle keskenmenon.

Oireet

Taudin itämisaika on useita viikkoja, abortteja on raportoitu jo viikon kuluessa epäilyttävän säilörehun syötöstä. Tavallisin tautimuoto on aivomuotoinen listerioosi, jonka oireena on väsymys, kehän kiertäminen tai pään kääntyminen toiselle sivulle. Kuumetta voi olla, mutta kaikissa tapauksissa sitä ei ole. Tavallista on myös korvan tai silmäluomen roikkuminen ja kuolaaminen, jotka johtuvat hermohalvauksesta. Eläin kuolee tavallisesti 2–3 päivässä. Listeria voi aiheuttaa myös silmän sarveiskalvon ja värikalvon tulehduksen. Listeria aiheuttaa myös luomisia.

Taudin määritys ja näytteenotto

Hermosto-oireisista eläimistä tulee ilmoittaa eläinlääkärille (katso myös Scrapie). Hermosto-oireiden syy voidaan määrittää vain lähettämällä eläin patologiseen tutkimukseen, joko kokonaisena tai joissain tapauksissa voidaan lähettää pelkkä pää. Luomisen syyn selvityksen näytteenotto on kuvattu luomisten yhteydessä.

Ehkäisy 

Säilörehuruokinnan on kauan tiedetty liittyvän listerioositapauksiin, mutta tautia esiintyy yksittäistapauksina myös katraissa, joissa säilörehua ei käytetä. Säilörehun pH:n ylittäessä 5 listeriariski kasvaa selvästi. Silminnähden pilaantuneet tai homeiset rehun pintakerrokset tulisi aina poistaa. Rehun valmistuksessa tulisi mullan/lannan joutuminen rehuun pyrkiä minimoimaan.

Listerioosi luokitellaan kansallisessa eläintautilainsäädännössä muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (kuukausittain ilmoitettava, MMMa 325/2021). 

Esiintyminen 

Listerioosi on tavallinen keskushermosto-oireisen taudin aiheuttaja pienillä märehtijöillä.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 7.10.2022