FIP eli tarttuva vatsakalvontulehdus

FIP (Feline Infectious Peritonitis) eli tarttuva vatsakalvontulehdus on FIP-viruksen (muuntunut koronavirus) aiheuttama tarttuva tauti kissalla. Koronavirustartunta voi olla oireeton, aiheuttaa ripulitaudin tai kuolemaan johtavan keuhko- tai vatsakalvontulehduksen eli FIP:n. Kissan taudinkuva riippuu kissan omasta immuniteetista, mutta tällä hetkellä täsmällistä tietoa ei ole, mitkä tekijät ennustavat kissan sairastumista.

FIP on todellisuudessa verisuonitulehdus, joka kehittyy elimistön vasta-ainevälitteisen puolustusreaktion seurauksena. FIP:n nk. märkämuoto kehittyy verisuonen seinämän vaurioitumisen seurauksena. Kuivassa muodossa verisuonten seinämän vaurio on vähäisempi ja taudinkulku hitaampi. Stressi vaikuttaa FIP:n kehittymiseen ja tauti on tavallisempi kissaloissa, usean kissan kodissa ja eläinsuojissa.

Oireet

Ripulitaudissa oireina on yleensä ohimenevä ripuli ja oksentelu. Joskus ripuli ja oksentelu voi olla voimakasta tai jatkua pitkiä aikoja jopa kuukausien ajan.

FIP:n oireet vaihtelevat, tauti voi olla akuutti tai krooninen. Oireisiin kuuluvat ruokahaluttomuus, kuumeilu, painon lasku, vaisuus, vatsan alueen laajeneminen (märkämuoto), anemia, hengitysvaikeudet sekä sokeus ja keskushermosto-oireet silloin kun tulehdusmuutoksia on silmissä tai aivoissa. Tyypillisesti sairastuvat kissat ovat nuoria.

Taudin määritys

Koronavirus voidaan todeta ulosteesta esimerkiksi molekyylibiologisilla menetelmillä ja koronavirustartunta voidaan osoittaa serologisesti (vasta-aineiden nousu veressä), mutta kissan vasta-ainetesti ei erottele onko kissalla kissoille tyypillinen FIP-tautia aiheuttamaton suoliston koronavirusinfektio vai FIP-virustartunta.

FIP voidaan usein diagnosoida tyypillisten oireiden, kliinisen tutkimuksen ja kliinisen patologian perusteella. FIP todetaan varmimmin koepalatutkimuksessa tai ruumiinavauksessa.

Leviäminen

FIP Kissan koronavirus leviää kissasta toiseen yleensä kontaminoituneen ympäristön ja ulosteen välityksellä. Kissa voi erittää virusta ulosteeseen pitkiä aikoja, jopa jatkuvasti.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

FIP-virustartunta on kohtalaisen yleinen Suomessa ja muualla maailmassa.

Sivu on viimeksi päivitetty 11.12.2018