Höyhenmätä (psittacine beak and feather disease, PBFD) on lintujen sirkoviruksen (beak and feather disease virus, BFDV) aiheuttama tauti ja sitä esiintyy pääasiassa vain papukaijalinnuissa ja niiden sukulaisissa. Höyhenmätä on maailmanlaajuisesti yleisin papukaijalintujen virusperäinen tauti.
Oireet
Tautiin sairastuvat yleensä nuoret papukaijat. Tartunnan ja oireiden esiintymisen välillä voi olla hyvinkin pitkä aika. Taudista tunnetaan kaksi muotoa: akuutti ja krooninen muoto. Akuutissa muodossa oireet etenevät nopeasti, linnut ovat apaattisia, niillä on ripulia ja maksamuutokset johtavat linnun kuolemaan. Etenkin kakadut ovat herkkiä maksatulehduksille. Linnut voivat pudottaa koko höyhenpeitteen tai vain lentosulat, mutta höyhenmuutoksia ei välttämättä ehdi muodostua. Irronneiden sulkien alueen iho on turvonnut. Jotkut linnut voivat parantua akuutista muodosta itsestään. Nuoret, lentämään opettelevat linnut ovat herkimpiä taudin akuutille muodolle. Krooninen muoto on tyypillisempi. Siinä surkastuneet höyhenet korvaavat normaalit höyhenet ja lopulta lintu voi menettää koko höyhenpeitteensä. Oireet huomataankin usein sulkasadon yhteydessä. Joskus voidaan nähdä myös haavaumia kyynärpään ja siiven kärjen ihossa. Krooninen tautimuoto johtaa linnun kuolemaan, yleensä sekundaaristen infektioiden seurauksena. Vastakuoriutuneet poikaset saattavat menehtyä ilman edeltäviä oireita. Satunnaisesti esiintyy myös nokan ja kynsien epämuodostumista.
Taudin määritys
Tartunta voidaan todeta verestä tai höyhenfollikkeleista. Virus osoitetaan tavallisesti immunologisilla tai molekyylibiologisilla menetelmillä.
Leviäminen
Höyhenmätää aiheuttavaa virusta erittyy lintujen ulosteisiin, höyhenpölyyn ja muihin eritteisiin. Tauti on erittäin herkästi leviävä ja virus säilyy tartuntakykyisenä pitkiä aikoja. Suorat kontaktit sairastuneisiin lintuihin, höyhenpöly ja muut infektoituneesta linnusta peräisin olevat eritteet sekä niihin sotkeentuneet elintilat voivat toimia tartunnanlähteenä. Vertikaalinen eli emosta suoraan munaan siirtyvä tartunta saattaa myös olla mahdollinen. Lintujen kaupallinen liikkuminen lisää taudin leviämisen riskiä.
Ennaltaehkäisy
Tautiin ei ole tehokasta hoitoa eikä ainakaan toistaiseksi rokotetta. Uusien lintujen karanteeni, taudin tehokas diagnosointi ja tartunnan saaneiden yksilöiden eristäminen muista ovat tärkeimpiä ennaltaehkäisytoimia. Sirkovirukset ovat vaipattomia viruksia, joten ne ovat hyvin kestäviä ympäristössä ja vaikeita tuhota.
Esiintyminen Suomessa ja muualla
Höyhenmätää esiintyy Suomessa toistaiseksi vain tuontilinnuilla.