BPS eli naudan papulaarinen stomatiitti

Naudan papulaarinen stomatiitti (BPS, Bovine papular stomatitis) on parapoxviruksen aiheuttama suun limakalvon tulehdus. Tauti on zoonoosi eli se voi tarttua ihmiseen, jos sairasta eläintä tutkitaan ilman suojakäsineitä.

Oireet

Taudin itämisaika on 2–5 päivää. Kaiken ikäiset naudat voivat sairastua, mutta tautia esiintyy yleisimmin vasikoilla ja nuorilla eläimillä. Tartunta aiheuttaa punoittavia nyppylöitä ja rakkuloita suun limakalvolle ja turpaan, minkä seurauksena eläin voi olla ohimenevästi ruokahaluton. Yleensä tauti on lievä ja paranee itsestään 4–6 viikossa.

Ihmiseen virus voi tarttua oireilevasta eläimestä yleensä käsissä olevien naarmujen kautta. Tartuntakohtaan muodostuu koholla oleva, punoittava ja kivulias ihovaurio, joka arpeutuu ja paranee hitaasti.

Taudin määritys

Naudoilla esiintyy muitakin tarttuvia tauteja, jotka aiheuttavat samantapaisia oireita. Taudeista sinikielitauti (bluetongue) sekä suu- ja sorkkatauti ovat vastustettavia eläintauteja, joita epäiltäessä on aina otettava yhteyttä eläinlääkäriin.

Papulaarisen stomatiitin aiheuttaja voidaan diagnosoida Ruokavirastossa rakkulanestenäytteestä tai rupimateriaalista molekyylibiologisin menetelmin (PCR ja sekvensointi).

Leviäminen

Tärkein levittäjä on eläin, jolla on näkyviä iho- tai limakalvomuutoksia. Virus voi levitä myös epäsuorasti välillisen kontaktin kautta. Parapoxvirukset ovat kestäviä viruksia. Virus säilyy myös ympäristössä hyvin, kuivuneessa ruvessa kuukausia tai jopa vuosia.

Ehkäisy

Eläinkaupan yhteydessä tulee varmistua siitä, ettei eläimillä ole silmin nähtäviä ihomuutoksia. Virus on erittäin kestävä ympäristössä ja tautia on sen takia vaikea hävittää. Taudin kantajuutta ei voida todeta laboratoriotutkimuksella. Tautiin ei ole käytössä rokotetta.

Papulaarista stomatiittia ei vastusteta lainsäädännön nojalla, joten taudin toteaminen ei johda eläinten siirtorajoituksiin tai muihin viranomaistoimenpiteisiin tilalla, mutta kontakteja tartunnan saaneiden ja terveiden eläinten välillä on hyvä välttää. Tauti on luokiteltu Suomen eläintautilainsäädännössä muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (kuukausittain ilmoitettava, MMMa 325/2021). 

Esiintyminen 

Papulaarista stomatiittia esiintyy naudoissa maailmanlaajuisesti. Suomessa nautojen parapoxviruksien aiheuttamista taudeista on todettu papulaarista stomatiittia ja valelehmärokkoa eli pseudocowpoxvirusta. Valelehmärokkovirus on todettu myös poroissa.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.3.2024