Punatauti

Naudan punataudin l. piroplasmoosin aiheuttaja on Babesia divergens, punasoluissa loisiva alkueläin. Punatautia levittää puutiainen (Ixodes ricinus).

Oireet

Punatautiin sairastuvat yleensä aikuiset naudat, nuoret eläimet ovat vastustuskykyisiä.

Tyypillisiä oireita ovat korkea kuume, väsymys, ripuli ja tummaksi värjäytynyt virtsa. Kuumetta seuraa myöhemmin alilämpö. Hoitamaton tauti voi johtaa kuolemaan.

Taudin määritys ja näytteenotto

Punataudin diagnoosi endeemisellä alueella on yleensä kliininen. Jos varmistusta tarvitaan, otetaan EDTA-verinäyte, joka lähetetään Ruokaviraston laboratorioon. Aiheuttaja todetaan mikroskooppisesti Giemsa-värjätystä sivelyvalmisteesta.

Leviäminen

Punatautia levittävät puutiaiset (Ixodes ricinus). Se ei leviä suoraan eläimestä toiseen.

Vastustaminen ja ehkäisy

Punataudin esiintymisalueella laiduntavat eläimet saavat immuniteetin nuorena eivätkä yleensä sairastu. Ennaltaehkäisevää rokotetta ei ole käytössä. Sairastunet eläimet hoidetaan punatautiin tehoavalla erityislupavalmisteella. Sairastumisalttiita ovat erityisesti eläimet, jotka on tuotu aikuisena punatautivapaalta alueelta seudulle, jossa tautia esiintyy.

Punatauti on luokiteltu Suomen eläintautilainsäädännössä muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (kuukausittain ilmoitettava, MMMa 325/2021).

Esiintyminen

Punatautia esiintyy Suomessa tietyillä maantieteellisillä alueilla.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.3.2024