Aivokalvomato

Aivokalvomato eli Elaphostrongylus rangiferi on poroilla yleinen. Aikuiset 3-5 cm pitkät loiset asuvat hirvieläinten lihaskalvoilla eri puolilla kehoa. Ne käyttävät ravintonaan isäntäeläimen verta ja saavat siitä punaisen värinsä.

E. rangiferi tuottaa munia poron verenkiertoon. Munat kehittyvät toukiksi poron keuhkoissa ja päätyvät yskösten mukana nieluun, ruuansulatuskanavaan ja lopulta ulosteisiin. Maassa toukat porautuvat etanoihin ja kotiloihin, ja poro saa uuden tartunnan syömällä niitä ravinnon mukana. Suolistosta toukat kulkeutuvat kehittymään poron keskushermostoon, kuten aivo- ja selkäydinkalvoille. Sieltä mato jatkaa vaellustaan lihaskalvoille.

Vaikka aivokalvomato on poroilla yleinen, ovat sairastumiset harvinaisia ja liittyvät voimakkaaseen tartuntaan. Poron keskushermosto-oireita voi ilmetä siinä vaiheessa loisen elinkiertoa, kun toukat vaeltavat keskushermostossa ja kuolevat sinne aiheuttaen tulehdusreaktion. Keskushermosto-oireita ovat esimerkiksi heikkous, tajunnan häiriöt, ontumiset ja takajalkojen halvaantuminen. Tauti voi johtaa kuolemaan, mutta voi myös parantua spontaanisti. Voimakkaassa tartunnassa voi ilmetä myös keuhko-oireita, kuten yskimistä, kun toukkamuodot vaeltavat poron keuhkoissa. Toisaalta lukuisat muut tautitilat aiheuttavat samankaltaisia oireita.

Keskushermostossa elävään aivokalvomatoon ei tiettävästi ole toimivaa lääkitystä.

E. rangiferi ei tartu ihmiseen.

Sivu on viimeksi päivitetty 24.2.2025