Orf (contagious pustular dermatitis) on märehtijöiden iho- ja limakalvosairaus, jota aiheuttaa parapoxvirus. Suomalaisilla poroilla parapox-virukset ovat yleisin sairauksia aiheuttava virusryhmä. Orf-virusta on todettu suun haavoista ja rupimuodostumista. Vuosina 1992-1993 tautia esiintyi suomalaisissa poroissa epidemiana. Sen jälkeen yksittäisiä tapauksia on todettu lähes vuosittain.
Orf aiheuttaa poroilla oireita yleensä suun limakalvoilla ja suun ympäristön iholla. Aluksi todetaan punoittavia paukamia, joista kehittyy nopeasti puhkeavia vesikelloja. Muutamassa päivässä ne peittyvät ruvella, joka paksuuntuu vähitellen syylämäiseksi. Muutokset ovat kivuliaita, syöminen vaikeutuu, usein poskeen kertyy märepala. Tartunta leviää sairastuneiden eläinten mukana. Virus säilyy myös ympäristössä hyvin, kuivuneessa ruvessa kuukausia tai jopa vuosia ja tautia on sen takia vaikea hävittää. Myös oireettomia kantajaeläimiä voi olla. Eläinkaupan yhteydessä tulee varmistua siitä, ettei eläimillä ole silmin nähtäviä orfin aiheuttamia muutoksia. Taudin kantajuutta ei voida todeta laboratoriotutkimuksella. Suomessa ei ole käytössä rokotetta.
Hyvä ruokintahygienia ja porojen hyvä ravitsemustila ehkäisevät sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Sen sijaan tiheä eläinkanta voimistaa tartuntapainetta.
Virus on zoonoosi eli se tarttuu eläimestä ihmiseen. Ihmisellä orf-virus aiheuttaa paikallisia kivuliaita ihomuutoksia yleensä käsiin. Siksi sairastuneita eläimiä ei tule käsitellä paljain käsin ja poron suuta tutkiessa olisi hyvä käyttää aina käsineitä.
Orf on kansallisessa eläintautilainsäädännössä luokiteltu ilmoitettavaksi eläintaudiksi (MMMa 325/2021), eli sen esiintymistä seurataan. Eläinlääkärin on ilmoitettava kunnaneläinlääkärille tai aluehallintovirastoon viimeistään seuraavana arkipäivänä, jos epäilee tai toteaa eläimellä orf-tartunnan.
Lue orf-viruksesta lampaissa ja vuohissa täältä.