Kun matkustat EU:n ulkopuolelta Suomeen

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Suomen lähialueilla sioissa ja/tai villisioissa, muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Moldovassa, Georgiassa, Serbiassa, Pohjois-Makedoniassa, Bosnia-Hertsegovinassa, Kosovossa, Montenegrossa ja Albaniassa. Tautia esiintyy myös muualla maailmassa, kuten Afrikassa ja Kiinassa sekä sen naapurimaissa. Lisätietoja taudista ja sen esiintymisestä.

Lihan, maidon ja niistä tehtyjen tuotteiden yksityinen tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen on kokonaan kielletty.

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen lihaa, maitoa eikä niistä tehtyjä tuotteita. Kiellolla ehkäistään tarttuvien eläintautien kuten afrikkalaisen sikaruton leviämistä. Kielletyt tuotteet on joko syötävä pois tai jätettävä jäteastiaan ennen saapumista Suomeen. Tuontirajoitukset koskevat myös lemmikkien ruokia. Tuontikieltoa valvotaan raja-asemilla. Määräysten rikkomisesta voi seurata rangaistusmaksu.

Tuontiin Norjasta, Islannista ja Sveitsistä sovelletaan edellisestä poiketen samoja vaatimuksia kuin EU-jäsenmaihin.

Näitä eläinperäisiä elintarvikkeita saa tuoda vain rajoitetusti Suomeen EU:n ulkopuolelta:

  • Äidinmaidonvastiketta, vauvanruokaa ja erityisistä lääketieteellisistä syistä tarvittavia elintarvikkeita saa tuoda, enintään 2 kg. Tuotteiden tulee olla tunnettuja tuotemerkkejä avaamattomissa alkuperäisissä vähittäismyyntipakkauksissaan (ellei niitä juuri käytetä) ja niiden tulee säilyä huoneenlämmössä.
  • Kalat, äyriäiset ja mäti tuoreena tai jalosteina yhteensä 20 kg, tai yksi suolistettu kala ilman painorajoitusta.
  • Muita eläimistä saatavia tuotteita, kuten hunajaa, sammakonreisiä, etanoita ja munia saa tuoda enintään 2 kg.

Ilman rajoitusta saa tuoda näitä elintarvikkeita omaan tai lähipiirin yksityiseen käyttöön:

  • makeiset, suklaa, leipä, kakut, keksit ja muut leipomotuotteet, joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä
  • vähittäismyyntipakatut lisäravinteet, jotka sisältävät pitkälle jalostettuja eläinperäisiä tuotteita (mukaan lukien glukosamiini, kondroitiini tai kitosaani)
  • kalalla täytetyt oliivit
  • pienen määrän kalalientä sisältävä miso ja pienen määrän kalalientä sisältävä soijakastike
  • makaronivalmisteet ja nuudelit, joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä, esimerkiksi pelmenit, joissa ei ole liha- tai juustotäytettä
  • vähittäismyyntipakatut keittoliemet ja mausteet
  • kaikki muut elintarviketuotteet, jotka eivät sisällä tuoretta tai jalostettua lihaa tai maitoa

 

Saako elintarvikkeita vastaanottaa postitse?

EU:n ulkopuolelta ei saa vastaanottaa elintarvikelähetyksiä vapaasti. Edellä selostetut rajoitukset ja kiellot, jotka koskevat matkustajan mukanaan tuomia elintarvikkeita, koskevat myös postitse lähetettyjä ja/tai internetin kautta tilattuja elintarvikkeita, jotka on tarkoitettu vastaanottajan yksityiseen käyttöön.

Eväiden ja ruokajätteiden käsittely ja hävittäminen ennen Suomeen saapumista

Mitään ruoantähteitä ei saa jättää luontoon eikä villieläinten saataville. Älä myöskään anna niitä tuotantoeläimille tai lemmikkisioille. Jos olet vahingossa tuonut kiellettyjä elintarvikkeita rajan yli Suomeen, voit yhä syödä ne. Jos hävität kiellettyjä elintarvikkeita, vie ne, niiden tähteet, käärepaperit ja pakkaukset sekajätteisiin, ei koskaan biojätteisiin tai kompostointiin.

Jos olet ollut kosketuksissa sikoihin tai villisikoihin tai vieraillut maatilalla

Jos olet vieraillut EU:n ulkopuolella maatiloilla tai kotieläinpuistoissa tai ollut tekemisissä villisikojen kanssa tai liikkunut maastossa alueella, jossa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, älä käy matkalta paluun jälkeen kotimaisilla eläintiloilla tai osallistu kotimaassa metsästykseen tai villisikojen ruokintaan, ennen kuin paluustasi on kulunut 48 tuntia. ASF-virus kulkeutuu helposti ihmisten ja tavaroiden mukana ja ne vaatteet, jalkineet ja varusteet, joita olet käyttänyt ulkomaanmatkalla esimerkiksi maatilavierailulla tai maastossa, tulisi matkan jälkeen pestä ja puhdistaa. Puhdistuksen lisäksi varusteita on hyvä pitää muutamia tunteja vähintään 60 °C saunassa tai lämpökaapissa mahdollisten virusten tuhoamiseksi (huomioi paloturvallisuus). Myös muut helposti leviävät eläintaudit on syytä huomioida vastaavasti.

Mikäli sinulla on tuotantoeläimiä tai työskentelet eläintilalla, Ruokavirasto suosittelee noudattamaan Eläinten terveys ETT:n ohjeita ulkomaanmatkoihin liittyen.

Lisää aiheesta:

Suomessa on hyvä noudattaa sikatilojen tautisuojausohjeita

ETT: Älä tuo eläintauteja matkatuliaisina (19.3.2015)

 

Jos metsästät EU:n ulkopuolisissa maissa

Ruokavirasto suosittelee, ettei villisian metsästysmatkoja tehdä afrikkalaisen sikaruton esiintymisalueille. Tautia esiintyy esimerkiksi Venäjällä. Metsästäjien tulisi harkita vaihtoehtoja villisian metsästykselle tai valita sellaisia jahtien kohdemaita, joissa ei esiinny afrikkalaista sikaruttoa. Lue lisää metsästyksestä ja afrikkalaisesta sikarutosta.

Metsästysvarusteiden puhdistaminen

Noudata erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta, kun palaat Suomeen esimerkiksi Venäjälle, muihin Euroopan itäosien maihin tai Afrikkaan suuntautuneilta villisikojen metsästysmatkoilta. Likaantuneet varusteet voivat tuoda afrikkalaisen sikaruton tai jonkun muun helposti leviävän eläintaudin Suomeen. Vaara eläintautien leviämisestä koskee myös muiden eläinten kuin villisikojen metsästystä. Ruokavirasto suosittelee kaikille ulkomailla metsästäneille henkilöille varusteiden huolellista puhdistamista ennen Suomeen paluuta.

Metsästyssaaliin tuonti Suomeen

Saaliseläinten lihan tuonti Suomeen ei ole sallittua yksityisenä tuontina. EU:n ulkopuolisista maista saa tuoda Suomeen lihaa vain eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen kautta. Myös kaikki kaupallinen lihantuonti edellyttää eläinlääkinnällistä rajatarkastusta. Lue lisää

Metsästysmuistojen ja trofeiden tuonti Suomeen

Metsästysmuistojen eli trofeiden, kuten sarvien ja vuotien, tuonti Suomeen on sallittua tietyin rajoituksin. Trofeet tulee olla teknisesti käsitelty niin, että ne säilyvät huoneenlämmössä. Käsittelemättömien metsästysmuistojen tuonti ei ole sallittua. Tuonnissa on huomioitava myös CITES-vaatimukset, joilla rajoitetaan uhanalaisten eläinten kauppaa. Eläintaudeista johtuvat rajoitukset voivat estää tuonnin. Lue lisää.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 7.1.2025