Psittakoosi (ornitoosi)

Psittakoosi eläimissä

Psittakoosi (ornitoosi, klamydioosi) on Chlamydia psittaci -bakteerin aiheuttama tartuntatauti, jota esiintyy lukuisissa sekä villeissä että kesyissä lintulajeissa, yleisimmin kyyhkysissä ja papukaijalinnuissa. Siipikarjasta kanat ovat suhteellisen vastustuskykyisiä taudille, kun taas kalkkunat ovat sille herkempiä.

C. psittaci aiheuttaa tautia lintujen lisäksi myös muilla eläinlajeilla, kuten kissalla, lampailla, vuohilla ja naudalla. Ne voivat myös toimia tartunnan levittäjinä. Useissa maissa tartunta on yleinen lampaan ja vuohen abortin aiheuttaja, jolloin sitä kutsutaan enzoottiseksi abortiksi.

Bakteerista tavataan useita eri kantoja jotka poikkeavat suuresti taudinaiheuttamiskyvyltään.

Psittakoosi voi tarttua ihmiseen. Tautia voidaan kutsua myös papukaijakuumeeksi.

Oireet

Linnuilla psittakoosin taudinkuva vaihtelee täysin oireettomasta kuolemaan johtavaan yleistulehdukseen. Terveeltäkin vaikuttava lintu voi kantaa taudin aiheuttajabakteeria ja stressautuessaan sairastua näkyvin oirein. Oireitten myötä bakteerin eritys ympäristöön lisääntyy huomattavasti. Tyypillisimmillään psittakoosi aiheuttaa linnuilla hengitystieoireita joiden yhteydessä usein havaitaan väsymystä, ruokahaluttomuutta, silmä- tai sierainvuotoa ja toisinaan ripulia.

Taudin määritys

Psittakoosia tutkitaan Ruokavirastossa silloin kun ruumiinavauksen yhteydessä todetaan taudille tunnusomaisia muutoksia. C. psittaci -löydös varmistetaan PCR tutkimuksen tai bakteerieristyksen avulla.

Leviäminen ja sen ehkäisy

Tavanomaiset taudinsuojautumiskeinot suojaavat lintuja tartunnalta, myös tartunta linnusta ihmiseen on ehkäistävissä tavanomaisin hygieniatoimin. C. psittaci leviää sairaan eläimen hengitystie-eritteiden ja ulosteen välityksellä.

Lemmikkilinnun tartunta on mahdollista hoitaa antibioottilääkityksellä, jonka jälkeenkin osa linnuista voi jäädä tartunnan kantajaksi. Psittakoositartunnan hävittämistoimenpiteistä ei ole säädetty erikseen, vaan niistä voidaan sopia hoitavan eläinlääkärin kanssa.

Klamydioosi (psittakoosi) papukaijalinnuissa (Psittaciformes) luokitellaan EU-lainsäädännön mukaan D- ja E-luokan eläintaudiksi (EU 2018/1882). Jos eläinlääkäri, eläimen omistaja tai joku muu eläinten kanssa työnsä tai harrastuksensa vuoksi tekemisissä oleva henkilö epäilee klamydioosia papukaijalinnuissa, pitää hänen ilmoittaa siitä virkaeläinlääkärille mahdollisimman pian. Klamydioosi muissa linnuissa on luokiteltu Suomen eläintautilainsäädännössä muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (325/2021). Eläinlääkärin ja laboratorion on ilmoitettava viimeistään seuraavana arkipäivänä virkaeläinlääkärille epäillessään tai todetessaan muun linnun sairastavan klamydioosia (psittakoosia). Virkaeläinlääkärin on ilmoitettava linnuissa todetuista klamydioositartunnoista tartuntataudeista vastaavalle lääkärille viimeistään toteamista seuraavana arkipäivänä.

Esiintyminen

Vuosittain Suomessa todetaan muutama C. psittaci -tartunta eläimillä. Viime vuosina tartuntoja on todettu yksittäisistä luonnonvaraisista linnuista (mm. talitiainen, keltasirkku, harakka), lemmikkipapukaijoista ja koristekyyhkysistä. Suomessa ei ole koskaan todettu psittakoosia siipikarjassa.

Sivu on viimeksi päivitetty 6.9.2022