Usein kysyttyä koirien penikkataudista

1. Millaiset rokotukset lemmikkikoiralla tulisi olla?

Ruokavirasto suosittelee, että kaikki koirat rokotetaan säännöllisesti penikkatautia vastaan. Penikkatauti on mukana yleisesti käytössä olevissa yhdistelmärokotteissa. Koirat kannattaa rokottaa säännöllisesti myös parvoa, tarttuvaa maksatulehdusta ja rabiesta vastaan. Ole tarvittaessa yhteydessä omaan eläinlääkäriisi.

2. Miten penikkatautia voi hoitaa?

Penikkatauti on viruksen aiheuttama tauti, jota hoidetaan vain oireenmukaisesti.

3. Voiko penikkataudista parantua?

Kyllä voi. Kaikki koirat eivät saa tartunnasta vakavia oireita. Koirat voivat kuitenkin myöhemmin sairastua hermostolliseen penikkatautiin.

4. Onko lemmikkikoiralle turvallista tavata muita koiria?

Rokottamattomat koirat ovat alttiita tartunnalle. Rokotukset antavat suojaa penikkatautia vastaan.

5. Esiintyykö Suomessa paljon koirien penikkatautia?

Suomessa viimeinen penikkatautiepidemia oli 1994-1995. Yksittäisiä tautitapauksia todetaan vuosittain. Tapaukset ovat yleensä koirilla, jotka on tuotu Suomeen joko laittomasti tai laillisesti.

6. Voiko olla vasta-aineettomia, rokotettuja, mutta silti penikkatautiin sairastuneita koiria?

Kyllä, mutta asianmukaisesti rokotetuilla koirilla sairastuminen on erittäin harvinaista.

7. Joillekin koirille saattaa käydä niin, ettei vasta-aineita muodostu. Onko näin?

Erään tutkimuksen mukaan noin yksi prosentti koirista ei muodosta vasta-aineita. Suomalaisessa tutkimuksessa koirista, jotka rokotettiin penikkatautia vastaan kahdesti, kahdella prosentilla ei ollut mitattavia määriä vasta-aineita. Rokotuksen yhteydessä muodostuu myös soluvälitteistä immuniteettia, jota ei yleensä mitata.

Rokottamisen onnistumiseen vaikuttavat seikat voidaan karkeasti jakaa joko eläimestä, rokotteesta tai rokottajasta riippuviin syihin.

Eläimestä johtuvia syitä, jotka saattavat estää suojaavan immuniteetin muodostumisen, ovat mm. perinnölliset tekijät, maternaaliset eli emältä peräiset olevat vasta-aineet, sairaus tai huono yleiskunto (loiset, huono ravitsemustila), ikä (hyvin nuori tai hyvin vanha eläin), stressi (kylmyys, kuumuus, ahtaus jne.) ja liian myöhään (taudin itämisaikana) annettu rokotus.

Rokotteesta johtuvia syitä ovat muun muassa rokotteessa olevan vaikuttavan aineen määrä ja laatu.

Rokottajasta (tai muusta rokotteen käsittelyyn osallistuneesta henkilöstä) johtuvia syitä ovat muun muassa väärä säilytyslämpötila (rokote jäätynyt tai ollut liian lämpimässä tai auringon valossa), vanhentunut rokote tai väärin sekoitettu rokote.

8. Mitä toimenpiteitä taudin toteaminen aiheuttaa?

Penikkatauti ei ole lainsäädännön mukaan vastustettava eläintauti, joten taudin toteaminen koirissa ei johda viranomaistoimenpiteisiin. Eläinlääkärin on ilmoitettava todetusta penikkatautitapauksesta kuukauden kuluessa virkaeläinlääkärille.  

Sivu on viimeksi päivitetty 24.8.2022