Hevoseläinten pitopaikan ja eläinten pidon rekisteröinti

Hevoseläinten pitopaikasta vastaavan toimijan on pidettävä kirjaa pitopaikassa olevista, sinne saapuvista ja sieltä lähtevistä eläimistä. Lisätietoa tällä sivulla kohdassa Pitopaikan kirjanpito.

Eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö velvoittaa ilmoittamaan hevoseläinten pitoa ja pitopaikkaa koskevat tiedot rekisteriin ennen eläinten pidon aloittamista. Velvollisuus koskee kaikkia hevosia, poneja, aaseja ja seeproja sekä näiden risteytyksiä, kuten muuleja, pitäviä. Velvollisuus koskee yhdenkin hevoseläimen pitoa. Hevoseläimiä saa siirtää ja ottaa vastaan ainoastaan rekisteröidyistä pitopaikoista.

Tietojen ilmoittaminen

Rekisteri-ilmoitus koostuu pitopaikkailmoituksesta (missä pitopaikka sijaitsee) ja eläintenpitoilmoituksista (mitä eläinlajeja pitopaikassa on, ja missä tarkoituksessa). Pitopaikka saa rekisteröinnin yhteydessä FI-alkuisen 12-numeroisen pitopaikkatunnuksen. Rekisteröi pitopaikka ja tee eläintenpitoilmoitus joko eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointisovelluksella tai lomakkeella, joka palautetaan oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Muista päivittää rekisteritietojasi, mikäli niihin tulee muutoksia, tai eläintenpitotoiminta loppuu. Tiedot tulee päivittää rekisteriin 30 päivän kuluessa muutoksesta.

Hevoseläinten pidolle on tyypillistä, että samassa pitopaikassa on useamman eri omistajan hevosia, joiden hoidosta ja vastuista vastaava taho vaihtelee tapauskohtaisesti. Tällaisissa tapauksissa pitopaikan rekisteröimisestä vastaa lähtökohtaisesti pitopaikasta vastuussa oleva toimija. Hevosen omistajan ja pitopaikasta vastuussa oleva toimijan välillä on suositeltavaa tehdä kirjallinen sopimus, jossa eläimen pitoon liittyvistä vastuista sovitaan.

Oleellista on, että viranomaisen tiedossa on pitopaikat, joissa hevoseläimiä pidetään. Jos hevosta pidetään samassa pitopaikassa yhden tai useamman muun toimijan hevosten kanssa, ja kukin vastaa itse hevosestaan eikä kyse ole ammattimaisesta tai muutoin laajamittaisesta toiminnasta, pitopaikasta vastuussa oleva toimija rekisteröi pitopaikan, ja hevostenpitäjät tekevät omat hevoseläinten eläintenpitoilmoitukset kyseessä olevaan pitopaikkaan. Jos hevosta pidetään pitopaikassa, joka myös vastaa eläimen hoidosta kokonaan tai osittain, tai jossa harjoitetaan ammattimaista tai muutoin laajamittaista hevoseläinten pitoa, pitopaikasta vastaava toimija ilmoittaa myös eläintenpitotoiminnasta, eikä yksittäisten hevosten omistajien ole tarvetta tehdä omia erillisiä hevoseläinten eläintenpitoilmoituksia.

Kilpailupitopaikan rekisteröinti (pohjoismaiden väliset lyhyet hevoskilpailumatkat)

Hevoset tarvitsevat lähtökohtaisesti eläinterveystodistuksen EU:n jäsenvaltioiden välisiin siirtoihin. Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska soveltavat poikkeusta, jonka mukaan hevosia voidaan siirtää pohjoismaiden välillä lyhyitä ravi- tai muita kilpailu-, jalostusarvostelu- tai jalostuskoematkoja varten ilman eläinterveystodistusta. Näissä siirroissa käytetään DOCOM-asiakirjaa 1.9.2024 alkaen. Asiakirjaan merkitään lähtöpaikaksi hevosen tavanomainen pitopaikka ja määränpääksi kyseinen kilpailupitopaikka. Lisätietoa Ruokaviraston verkkosivulla Hevoseläinten siirrot.

Tätä varten kilpailujärjestäjän tulee rekisteröidä hevoskilpailulle kilpailupitopaikka. Jos kilpailupaikka on olemassa olevan pitopaikan yhteydessä ja osa samaa toimintaa, ei kilpailupaikalle tarvitse tehdä erillistä pitopaikkailmoitusta, vaan DOCOM-asiakirjassa voidaan hyödyntää olemassa olevan pitopaikan pitopaikkatunnusta. Muussa tapauksessa hevoskilpailua varten tulee rekisteröidä uusi pitopaikka. Kilpailupitopaikkaan tulee tehdä myös eläintenpitoilmoitus. Kilpailupitopaikan eläintenpitoilmoituksessa käytetään toimintamuotoa "Muu", eläinmääräksi kirjataan hevosmäärä, joka kilpailuihin tavallisesti osallistuu, ja lisätietoihin kirjataan tieto hevoskilpailutoiminnasta. Jos kilpailupaikkaa käytetään usein, ei eläintenpitoilmoitukseen tarvitse antaa toiminnan lopetuspäivämäärää, vaan eläintenpitoilmoituksen voi jättää toistaiseksi voimaan. Jos kilpailupaikkaa ei enää käytetä, tulee eläintenpitoilmoitus ja tarvittaessa pitopaikka lopettaa kilpailun jälkeen rekisteristä.

Kilpailujärjestäjät voivat rekisteröidä itse kilpailupitopaikan ja tehdä eläintenpitoilmoituksen, tai muokata olemassa olevia tietoja sähköisessä Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä. Vaihtoehtoisesti ilmoitukset voi toimittaa lomakkeilla oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Pitopaikan rekisteröinnin jälkeen kilpailujärjestäjän tulee varmistaa, että kilpailupitopaikka viedään TRACES-järjestelmään.

Ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva hevoseläinten pito

Ilmoita ammattimaisesta tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvasta hevoseläinten pidosta lomakkeella oman alueesi aluehallintovirastolle tai anna tarvittavat tiedot sähköisesti Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointisovelluksen kautta. Muista ilmoittaa mahdolliset toiminnassa tapahtuvat oleelliset muutokset tai toiminnan lopettaminen.

Eläinten hyvinvointilain edellyttämät tarkemmat tiedot  eläinten hoidon järjestämisestä ja hoidosta vastaavan henkilön pätevyydestä voi ilmoittaa sähköisessä asiointisovelluksessa erillisissä tekstikentissä. Aluehallintoviraston lomake Ilmoitus eläinten pidosta on myös mahdollista täyttää  ja lisätä liitteenä sähköisen asioinnin kautta tehtävään eläintenpitoilmoitukseen.

1.1.2024 voimaan tullut laki eläinten hyvinvoinnista on muuttanut joiltain osin ammattimaisen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvan hevoseläinten pidon määritelmää. Hevoseläinten pito katsotaan ammattimaiseksi tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaksi esimerkiksi silloin, kun ravi- tai ratsuhevosia tai muita hevoseläimiä vuokrataan, otetaan säilytettäviksi tai hoidettaviksi, valmennettaviksi tai koulutettaviksi tai kun annetaan opetusta mainittujen eläinten käytössä ja käsittelyssä, jos samanaikaisesti ja säännöllisesti pidetään yhteensä vähintään kuutta eläintä. Ammattimaista tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaa on myös toiminta, jossa toimija pitää vähintään seitsemää yli 12 kuukauden ikäistä hevoseläintä, tai myy tai muutoin luovuttaa vähintään kuusi hevosta tai muuta hevoseläintä vuodessa. Huomioi myös, että tietyt toiminnat ja eläinlajit lasketaan kumuloivasti yhteen - ilmoituksenvaraisen toiminnan raja ylittyy, jos toiminta koskee yhteenlaskettuna vähintään 15 koiraa, kissaa, frettiä, kaniinia tai hevoseläintä. Lisätietoja Ruokaviraston sivulla Ilmoituksenvarainen toiminta. Jos olet epävarma, katsotaanko harjoittamasi hevoseläinten pito ammattimaiseksi tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaksi eläinten pidoksi, vai onko kyse tavanomaisesta hevoseläintenpidosta, ota ennen ilmoituksen tekoa yhteyttä alueesi aluehallintoviraston läänineläinlääkäriin, joiden yhteystiedot löydät Ruokaviraston sivulta Eläinlääkäripalvelut.

Aiemmin aluehallintovirastoon tehdyt ilmoitukset ammattimaisesta tai muutoin laajamittaisesta hevosten pidosta on viety viranomaisen toimesta eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Toimija voi tarkistaa asiointisovelluksesta tietojensa oikeellisuuden ja päivittää tietoja tarvittaessa. Mikäli aiemmin tehdystä ilmoituksesta puuttui toimijan henkilötunnus tai yritystunnus, vanhoja tietoja ei ole voitu siirtää. Ota tällaisessa tapauksessa yhteyttä aluehallintovirastoon.

Pitopaikan kirjanpito

Hevosten pitopaikasta vastaavan toimijan tulee pitää kirjaa muun muassa pitopaikkaan saapuvista, siellä syntyneistä tai kuolleista ja sieltä lähtevistä eläimistä.

Kirjaa tiedot viimeistään kolmantena päivänä tapahtumasta ja säilytä ne paperilla tai sähköisessä muodossa. Kirjanpito on säilytettävä eläinten pitopaikassa vähintään 3 vuoden ajan ja esitettävä pyynnöstä viranomaiselle.

Kirjanpidosta on käytävä ilmi pitopaikassa kulloinkin olevien hevoseläinten lukumäärä ja tunnistetiedot. Merkitse kirjanpitoon kunkin pitopaikassa olevan hevoseläimen osalta:

  • eläimen yksilöllinen koodi (tunnistusnumero, UELN-numero)
  • eläimen tunnistimen näyttämä tunnistuskoodi (mikrosirun numero)
  • toisesta pitopaikasta tulevien eläinten osalta lähtöpitopaikan pitopaikkatunnus (pitopaikan rekisterinumero) ja siirron päivämäärä
  • toiseen pitopaikkaan siirrettävien eläinten osalta määränpäänä olevan pitopaikan pitopaikkatunnus (pitopaikan rekisterinumero) ja siirron päivämäärä
  • pitopaikassa syntyvien eläinten osalta syntymäpvm ja em. tunnistetiedot
  • pitopaikassa kuolleiden tai lopetettujen eläinten osalta kuolinpvm

Pitopaikkojen kirjanpitoa koskevan vaatimuksen tarkoituksena on varmistaa eläinten jäljitettävyys mahdollisissa eläintautitilanteissa. Kun hevosia siirretään rekisteröidystä pitopaikasta toiseen, tulee siirto merkitä sekä lähtöpitopaikan että määränpääpitopaikan kirjanpitoon. Pitopaikan rekisteröintivelvoite ei koske eläinlääkärien vastaanottoja ja klinikoita.

Hevosen sijaintiedon toimittaminen viranomaiselle

Suomeen on valmisteilla keskustietokanta, johon kaikkien Suomessa yli 30 päivää oleskelevien hevoseläinten eri tietokantoihin lakisääteisesti tallennetut tiedot kootaan. Keskustietokantaan tullaan tallentamaan myös tieto, missä pitopaikassa kutakin hevoseläintä tavanomaisesti pidetään. Hevoseläinten pitäjiä tullaan ohjeistamaan ko. tiedon toimittamisesta viranomaiselle keskustietokannan valmistuttua. Toistaiseksi tietoa hevoseläimen sijainnista ylläpidetään pitopaikan toimijan omassa kirjanpidossa.

Sivu on viimeksi päivitetty 30.10.2024