Turkiseläimet

Eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö muuttui 21.4.2021, jolloin alkoi EU:n eläinterveyssäännöstön (EU) 2016/429 ja sen nojalla annettujen säädösten soveltaminen.  Uusi laki eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä (1069/2021) on astunut voimaan 1.1.2022. Lain nojalla annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä (67/2022) astui voimaan 24.1.2022. 

Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin kerätään tietoa siitä, missä turkiseläimiä pidetään Suomessa. Pitopaikan sijaintitiedon ansiosta voidaan vakavaa eläintautia epäiltäessä ryhtyä tehokkaisiin varotoimenpiteisiin myös lähialueiden vastaavissa eläinten pitopaikoissa ja näin estää taudin leviäminen. 

Rekisteröi pitopaikka, jos pidät kettuja, sinikettuja, minkkejä, supikoiria, hillereitä ja soopeleita tai muita eläinlajeja turkistuotantoa varten. Pitopaikka pitää rekisteröidä, jos pidät turkiseläinlajeihin kuuluvia eläimiä jotain muuta tarkoitusta varten. Rekisteröintivelvoite koskee muutamankin eläimen pitämistä, käyttötarkoituksesta riippumatta.

Rekiströi eläinten pitopaikka ja eläintenpitoilmoitus joko asiointipalvelussa osoitteessa epr.ruokavirasto.fi tai lomakkeilla oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Ilmoita eläintenpitoilmoituksilla pidettävät eläinlajit sekä harjoitettava toimintamuoto. Lisätietoa löydät Ruokaviraston sivulta Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteri. Mikäli rekisteritietoihisi (toimijan tiedot, pitopaikan tiedot tai eläintenpidon tiedot) tulee muutoksia tai eläintenpitotoiminta loppuu, ilmoita siitä Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin viimeistään 30 päivän kuluessa tapahtumasta.

Pitopaikan kirjaamisvelvoite

Pitopaikan toimijalla on tietojen kirjaamis- ja säilyttämisvelvoite. Pidä jokaisen rekisteröidyn pitopaikan osalta pitopaikan eläinlajeista, eläinluokista, eläinten lukumääristä ja soveltuvissa tapauksissa tunnistetiedoista. Mikäli eläin on merkitty yksilöllisesti tunnistimella, kirjanpitoon merkitään tunnistimessa oleva tunnistuskoodi. Lisäksi kirjaa on pidettävä pitopaikkaan saapuvista ja sieltä lähtevistä eläimistä. Siirtotiedoista on käytävä ilmi lähtö- ja määränpääpitopaikan yksilöllinen pitopaikkatunnus sekä siirron päivämäärä. Eläinten kuolleisuudesta pitopaikassa tulee myös pitää kirjanpitoa. Mikäli eläimet on merkitty yksilöllisesti tunnistimilla, merkitään kirjanpitoon kuolleen eläimen tunnistuskoodi ja kuolinpäivämäärä. Mikäli eläimiä ei tunnisteta yksilöllisesti, merkitään kirjanpitoon kuolleiden eläinten lukumäärä ja kuolinpäivämäärä. Kirjanpidossa tulee säilyttää myös mahdolliset asiakirjat (kuten eläinterveystodistukset) eläinlajikohtaisten säännösten mukaisesti.

Kirjaa ja säilytä tiedot paperilla tai sähköisessä muodossa. Kirjaa tiedot viimeistään kolmantena päivänä tapahtumasta pitopaikan kirjanpitoon. Kirjanpitoa on säilytettävä vähintään kolme vuotta sen vuoden päättymisestä lukien, jolloin kirjanpitoon on viimeksi kirjattu eläintä koskeva merkintä. 

Sivu on viimeksi päivitetty 11.10.2024