Vuoden 2022 aikana Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) ja Ahvenanmaan valtionvirasto suorittivat eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin otantavalvonnan 685 tilalle, joilla valvottiin yhteensä 903 pitopaikkaa. Valvonnoista 58 % kohdistui nautaeläimiin, 38 % lammas- ja vuohieläimiin ja 4 % sikaeläimiin. Kaikista otantavalvonnoista noin 70 % oli viljelijätukijärjestelmään liittyvien täydentävien ehtojen otantavalvontoja. 75-80 % vuosittain valvottavaksi valikoiduista kohteista valitaan riskiperusteisesti.
Eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin vaatimuksissa havaittiin puutteita 80 %:ssa tarkastetuista tiloista ja 66 %:ssa tarkastetuista pitopaikoista. Tulos on hieman parempi kuin vuonna 2021, jolloin puutteita todettiin 74 %:ssa pitopaikoista. Puutteiden yleisyydessä on kuitenkin suuria eläinlajikohtaisia eroja. 30 %:ssa valvotuista pitopaikoista todettiin vakaviksi luokiteltuja puutteita, jotka vaaransivat eläinten tunnistettavuutta ja/tai jäljitettävyyttä. Vakavien puutteiden määrä oli kuitenkin vähäisempi kuin edellisenä vuotena (42 %).
Eniten puutteita todettiin nautatiloilla, aiempina vuosina eniten puutteita oli lammas- ja vuohitiloilla. Kaikista valvotuista nautaeläinten pitopaikoista 73 %:ssa havaittiin eriasteisia epäkohtia eläinten tunnistamisessa ja rekisteröinnissä. Niiden tarkastettujen pitopaikkojen osuus, joissa havaittiin vakaviksi luokiteltavia puutteita, oli 28 %, kun taas edellisvuotena vastaava luku oli 40 %. Vuonna 2022 valvotuissa pitopaikoissa lievien puutteiden määrän oli taas suurempi (v. 2022 45 % ja v. 2021 35 %).
Lammas- ja vuohitilojen pitopaikkoja valvottiin merkittävästi edellisvuotta enemmän. Puutteellisuuksia eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin vaatimuksissa havaittiin 62 %:ssa valvotuista pitopaikoista eli selkeästi vähemmän kuin edellisenä vuotena (79 %). Myös arviointiasteikolla vakaviksi luokiteltavien puutteiden osuus oli huomattavasti pienempi; niitä todettiin yhteensä 34 %:ssa valvotuista pitopaikoista, kun taas edellisenä vuonna vastaava luku oli 51 %. Vakaviksi luokiteltavat puutteet ovat selvästi yleisempiä lampaita tai vuohia lemmikki- ja harraste-eläiminä pitävien toimijoiden keskuudessa.
Sikaeläimiin kohdistuvissa valvonnoissa todettiin eläinten tunnistamiseen ja rekisteröintiin liittyviä puutteita 18 %:ssa tarkastetuista pitopaikoista. Edellisenä vuotena vastaava osuus oli 35 %. Sikatilojen tarkastuksissa havaitut puutteet olivat pääsääntöisesti lieviksi luokiteltavia. Myös hevoseläinten tunnistamista ja rekisteröintiä valvottiin muun hevoseläimiin kohdistuvan valvonnan yhteydessä, kuten eläinsuojeluvalvonnan tarkastuskäynneillä.
Valvonnassa todettujen puutteiden korjaamisen ajaksi eläimiä voidaan asettaa siirtokieltoon. Kiellon tarkoituksena on estää sellaisen eläimen, jonka tunnistettavuudesta ja/tai jäljitettävyydestä ei voida varmistua, pääsy elintarvikeketjuun. ELY-keskukset ja Ahvenanmaan valtionvirasto asettivat valvontahavaintojen perusteella 35 siirtokieltoa. 25 tapauksessa kiellon pääsyynä olivat merkitsemättömät eläimet, eli eläimet, joilla ei ollut ainuttakaan virallista tunnistinta. Aluehallintovirastot puolestaan asettivat siirtokieltoja 19 kappaletta. Valtaosa johtui yksittäisten eläinten eläinrekisteripuutteista. Kunnissa asetettiin kaksi siirtokieltoa.
Valvonnassa havaittujen puutteiden korjaaminen varmistetaan jälkikäteen. 16 % otantavalvonnoista johti jälkitarkastuksiin. Tarkasteluhetkellä 10 jälkitarkastusta oli vielä tekemättä, mutta tehdyillä tarkastuksilla havaittiin, että 80 % toimijoista oli korjannut puutteet. Valvonnalla on siis vaikuttavuutta.
Viljelijätukijärjestelmään liittyvien täydentävien ehtojen laiminlyönneistä aiheutui tavanomaisia 1-5 prosentin sanktioseuraamuksia 20 %:lle otannassa valvotuista nautatiloista, 29 %:lle lammas- ja vuohitiloista ja neljälle %:lle sikatiloista. Lisäksi havaittiin toistuvia laiminlyöntejä 1,6 % kaikista otantaan kuuluneista tiloista. Toistuvuudesta on kyse silloin, kun sama laiminlyönti havaitaan tilalla toistamiseen kolmen kalenterivuoden ajanjaksolla. Tahallisiksi laiminlyönnit todettiin yhdellä %:lla otannassa valvotuista nautatiloista.
Laajennusvalvontojen, eli muiden valvontojen tai havaintojen kautta tarkastettavaksi päätyneiden tilojen valvonnoissa täydentävien ehtojen laiminlyöntejä todettiin lisäksi 64 tilalla. 1-5 prosentin sanktioseuraamuksia määrättiin niistä 65 %:lle. Toistuviksi laiminlyönnit todettiin tehdyissä laajennusvalvonnoissa 19 %:lla ja tahallisiksi kahdeksalla %:lla tiloista.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntijat Laura Havukainen; laura.havukainen@ruokavirasto.fi ja Anne Ojala; anne.ojala@ruokavirasto.fi
Lue lisää: Eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin valvonta 2022 (pdf)