Koirarekisterin siirtymäaika päättymässä, koiran haltijoilla loppukirin paikka

13. joulukuuta 2023

Ilmoitusvelvollisuutensa unohtaneilla koiran haltijoilla on vielä reilut pari viikkoa aikaa toimia. Ruokaviraston koirarekisteriin tulee ilmoittaa kaikki Suomessa asuvat koirat tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa päivät ovat tosin käymässä vähiin. Viranomaisrekisteriin on toistaiseksi ilmoitettu noin 140 000 koiraa, eli vajaa viidesosa Suomen noin 800 000 koirasta.

Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulivat Suomessa pakolliseksi vuoden 2023 alusta osana maa- ja metsätalousministeriön lakiasetusta (68/2022). Sen mukaan koirat tulee ilmoittaa rekisteriin viimeistään kolmen kuukauden iässä tai ennen kuin ne luovutetaan eteenpäin. Ennen vuotta 2023 syntyneisiin koiriin on sovellettu siirtymäaikaa, ja ne tulee ilmoittaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Toukokuussa auenneeseen ja syksyllä y-tunnusasioinnilla täydennettyyn Ruokaviraston koirarekisteriin on kertynyt rekisteröintejä tasaiseen tahtiin, mutta varsinaista ilmoitusruuhkaa odotetaan vuoden lopulle.

– Ilmoituksia puuttuu erityisesti vanhemmista, ennen vuotta 2023 syntyneistä koirista, joihin sovellettu siirtymäaikaa. Jos et ole ilmoittanut vielä koiraasi, nyt on aika toimia, kannustaa erityisasiantuntija Kirsi Vehkakoski Ruokavirastosta.

Mikrosiru- ja ilmoitusvelvoite koskee myös toisesta maasta pysyvästi Suomeen saapuvia tai maassa väliaikaisesti yli kolme kuukautta oleskelevia koiria.

Koiran haltijalla vastuu

Ilmoitusvelvollisuus perustuu lainsäädäntöön. Eläimen tunnistusmerkitseminen mikrosirulla ja tietojen ilmoittaminen rekisteriin on koiran haltijan vastuulla. Koiran haltijan on ilmoitettava rekisteriin ilmoitettujen tietojen muutoksesta (myös koiran kuolemasta, lopettamisesta tai katoamisesta) kuukauden kuluessa. Myös toimimattoman mikrosirun korvaamisesta on ilmoitettava samassa määräajassa.

Koiraa hankkivan on hyvä varmistaa, että myyjä on ilmoittanut pennun rekisteriin. Siitä voi pyytää myyjältä todistuksen esimerkiksi kuvakaappauksena. Koirarekisterin asiakaspalvelusta on myös mahdollista kysyä, onko tietty mikrosirutunnus ilmoitettu rekisteriin vai ei.

– Toivomme, ettei kukaan enää hankkisi pentua, jota ei ole ilmoitettu viranomaisrekisteriin, Vehkakoski toteaa.

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut, että pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti saattaisivat osaltaan edistää koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja siten ehkäistä pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia.

Miten rekisteröin koirani?

Tee ilmoitus Ruokaviraston koirarekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palvelu vaatii vahvan sähköisen tunnistautumisen. Rekisteröintimaksu maksetaan verkkomaksuna ilmoituksen yhteydessä.

Voit ilmoittaa tiedot myös lomakkeella, jonka löydät Ruokaviraston nettisivuilta. Lomake toimitetaan sähköpostilla tai postitse koirarekisterin asiakaspalveluun.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Kirsi Vehkakoski, p. 029 520 4204
Jaostopäällikkö Terhi Simonen-Jokinen, p. 029 520 4063

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi 

Asiakaspalvelu:
Koirarekisterin asiakaspalvelu, p. 020 690 500, koirarekisteri@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Koirarekisteri
Usein kysyttyä koirarekisteristä
MMM:n asetus koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä (68/2022)