Toimi näin, kun lopetat eläinten pidon kokonaan tai toistaiseksi

Ohjeen nimi Toimi näin, kun lopetat eläinten pidon kokonaan tai toistaiseksi
Vastuuhenkilö Laura Havukainen
Hyväksyjä Terhi Simonen-Jokinen
Ohjenumero/versio 6169/04.01.00.01/2024
Voimaantulopäivä 11.12.2024

Tässä ohjeessa kerrotaan eläinten pidon lopettamiseen liittyvistä lakisääteisistä asioista, joista sinun pitää huolehtia.

Kun lopetat eläinten pidon kokonaan tai toistaiseksi, päivitä eläinrekisteritietosi ajan tasalle. Eläinrekistereillä tarkoitetaan tässä ohjeessa eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriä sekä nauta-, lammas-, vuohi- ja sikarekisteriä. Ruokaviraston eläinrekisteri-ilmoitukset pitää tehdä aina, siitä huolimatta vaikka ilmoittaisit esimerkiksi tuotantoneuvojalle, sopimusmeijerille tai -teurastamolle eläinten pidon tauosta tai lopettamisesta. Muun muassa eläintautien tehokkaan torjunnan vuoksi viranomaisten pitää tietää mitä eläimiä pidetään ja missä niitä pidetään.

Eläimen lopettamisessa ja teurastamisessa sekä kuolleen eläimen hävittämisessä pitää noudattaa lainsäädäntöä ja eläinlajikohtaisia vaatimuksia. Nämä vaatimukset koskevat myös sinua, vaikka eläinten pitosi olisi pienimuotoista, harrastemaista tai väliaikaista.

 

1 Tee ilmoitukset eläinrekistereihin

1.1 Tee ilmoitukset Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin

Ilmoita nautojen, lampaiden, vuohien, sikojen, hevosten, hirvi- ja kamelieläinten, siipikarjan, tiettyjen vankeudessa pidettävien lintujen, turkiseläinten, tuotantokanien, mehiläisten, kimalaisten sekä tiettyjen sukusolujen ja alkioiden pitopaikat ja eläintenpito Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Kun eläintenpitotoimintaasi tulee muutoksia, pidät taukoa eläinten pidosta tai lopetat eläinten pidon kokonaan, ilmoita siitä Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin 30 päivän kuluessa muutoksesta.

Voit tehdä muutokset itse Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointipalvelussa tai voit toimittaa ilmoitukset oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle lomakkeilla. Maaseutuelinkeinoviranomainen neuvoo ja auttaa tarvittaessa Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin rekisteri-ilmoitusten teossa. Etsi kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaisen yhteystiedot.

Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin rekisteri-ilmoitus koostuu pitopaikkailmoituksesta (missä pitopaikka sijaitsee) ja eläintenpitoilmoituksista (mitä eläimiä pitopaikassa on ja missä tarkoituksessa). Siksi myös ilmoitus eläintenpidon lopettamisesta pitää tehdä kahdessa osassa:

  • Ilmoita ensin eläinten pidon päättymisestä tai eläinten pidon tauosta: lopeta kyseessä olevan eläinlajin eläintenpitoilmoitus pitopaikastasi tai pitopaikoistasi. Kuvalliset ohjeet eläinten pidon lopettamiseen Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä löytyvät Ruokaviraston nettisivuilta.

Jos otat pitopaikkaan eläimiä uudelleen, tee pitopaikkaan silloin uusi eläintenpitoilmoitus.

  • Lopeta pitopaikkasi rekisteristä: jos pitopaikassasi ei ole enää eläimiä, eikä pitopaikkaan oteta enää eläimiä, lopeta pitopaikka kokonaan. Kun olet lopettanut pitopaikan rekisteristä, et voi enää käyttää pitopaikkatunnusta (FI+12 numeroa) eläinrekistereissä.

Jos sinulla on nauta-, lammas-, vuohi- tai sikaeläimiä, lue kohdat 1.2 ja 1.3 ennen kuin lopetat eläintenpitoilmoituksen ja pitopaikan Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteristä.

1.2 Tee ilmoitukset nauta-, lammas- ja vuohirekisteriin

Ilmoita nauta-, lammas- tai vuohieläimet poistetuiksi pitopaikastasi 7 vuorokauden kuluessa eläinten myynnistä, lopettamisesta tai kuolemasta nauta-, lammas- tai vuohirekisterissä. Voit tehdä ilmoitukset sähköisessä asiointipalvelussa tai Ruokaviraston eläinrekistereiden asiakaspalvelun kautta.

Nautojen, lampaiden ja vuohien poistojen ilmoittaminen: Ilmoita lähtöpitopaikka, eläimen EU-tunnus, lähtöpäivä ja lähtötapa:

  • Jos myyt eläimen elossa uudelle omistajalle, tee siitä poistoilmoitus, ilmoita poistotavaksi myynti eloon toiselle eläintenpitäjälle ja ilmoita seuraavan omistajan asiakas- tai tilatunnus.
  • Jos eläin lopetetaan, tee poistoilmoitus, ilmoita poistotavaksi lopetettu ja ilmoita eläimen hävitystapa.
  • Jos eläin kuolee, tee poistoilmoitus, ilmoita poistotavaksi kuollut ja ilmoita eläimen hävitystapa.
  • Jos eläin myydään teurastamoon, tee poistoilmoitus, ilmoita poistotavaksi myynti teuraaksi ja anna teurastamon eläinvälittäjätunnus. Teurastamon välittäjätunnuksen voit pyytää teurastamoltasi.
  • Jos eläin teurastetaan tilalla omaan käyttöön, tee poistoilmoitus ja ilmoita poistotavaksi teurastus tilalla.
  • Jos eläin katoaa, tee poistoilmoitus ja ilmoita poistotavaksi katoaminen.

Tee nautojen, lampaiden ja vuohien poistoilmoitukset nauta-, lammas- ja vuohirekisterissä ennen kuin lopetat eläintenpitoilmoitukset Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä.

1.3 Tee ilmoitukset sikarekisteriin

Tee sikojen poistoilmoitukset sikarekisteriin 7 vuorokauden kuluessa tapahtumasta:

  • Jos myyt eläimen seuraavalle omistajalle eloon: Ilmoita poistopäivämäärä, lähtöpitopaikka, eläinlaji ja eläintyyppi, lähtevien eläinten lukumäärä, eläimen merkintätunnus sekä eläimen seuraavan omistajan asiakas- tai tilatunnus. Merkintätunnus on pitopaikkakohtainen tunnus, joka on tatuoitu eläimeen tai merkitty eläimen korvamerkkiin eläimen syntymäpitopaikassa.
  • Jos myyt eläimen teurastamolle: Ilmoita poistopäivämäärä, lähtöpitopaikka, eläinlaji ja eläintyyppi, lähtevien eläinten lukumäärä, teurasmerkintätunnus sekä teurastamon eläinvälittäjätunnus. Teurasmerkintätunnus tarkoittaa lähtöpitopaikan merkintätunnusta, joka tatuoidaan eläimeen, kun eläin myydään teuraaksi. Teurastamon välittäjätunnuksen voit pyytää teurastamoltasi.

Tee myös kuluvaa vuosikolmannesta koskevat sikojen eläinmääräilmoitukset sikarekisteriin eläinten pidon päättymiseen asti:

Ilmoita pitopaikan eläinmäärät joka kuukauden ensimmäiseltä päivältä sekä pitopaikassa kuukauden aikana syntyneet, kuolleet, lopetetut ja tilalla teurastetut sikaeläimet. Ilmoita myös kuolleiden ja lopetettujen eläinten hävitystapa. Huomioi, että jos eläinten pitosi loppuu kesken eläinmääräilmoitusjakson, on eläinmäärät kuitenkin ilmoitettava kaikilta ko. ilmoitusjakson kuukausilta. Ilmoita eläinmäärät tällöin nollana (0).

Voit tehdä ilmoitukset sähköisessä asiointisovelluksessa tai Ruokaviraston eläinrekistereiden asiakaspalvelun kautta. Tee sikarekisterin ilmoitukset ennen kuin lopetat sikojen eläintenpitoilmoituksen Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä.

Jos haet eläintukia, huomioi, että sikarekisteriin tehtävä eläinmääräilmoitus on lakisääteinen velvollisuus ja eri asia kuin eläintukien hakemiseen liittyvä eläinmääräilmoitus.

 

2 Säilytä pitopaikan kirjanpito

Pidä kirjaa eläinten tiedoista ja tapahtumista pitopaikkakohtaisesti paperilla tai sähköisesti. Kirjaa kirjanpitoon pitopaikan eläinlajit, eläinmäärät ja soveltuvissa tapauksissa eläinten tunnistetiedot. Lisäksi pidä kirjaa pitopaikkaan saapuvista ja sieltä lähtevistä eläimistä, pitopaikassa kuolleista ja tiettyjen eläinlajien osalta pitopaikassa syntyneistä eläimistä. Säilytä kirjanpito kolmen vuoden ajan viimeisimmästä merkinnästä, myös silloin kun eläinten pito on loppunut.

Jos pidät nauta-, lammas-, vuohi- tai sikaeläimiä, sinun ei tarvitse pitää erillistä kirjanpitoa niistä tiedoista, jotka ilmoitat nauta-, lammas-, vuohi- ja sikarekisteriin. Useilla eläinlajeilla on omia vaatimuksia pitopaikkakohtaiseen kirjanpitoon. Lue tarkempia ohjeita Ruokaviraston nettisivuilta.

Huomioi, että eläimille annetuista lääkityksistä on säilytettävä kirjanpitoa viisi vuotta. Lisätietoa Ruokaviraston nettisivuilta.

 

3 Mitätöi ja hävitä ylimääräiset eläinten tunnistimet

Eläinten tunnistimet ovat tila- ja asiakastunnuskohtaisia eikä niitä voi luovuttaa eteenpäin toiselle toimijalle. Jos sinulle on jäänyt ylimääräisiä vapaita korvamerkkejä tai mikrosiruja ja olet lopettanut eläinten pidon, pitää sinun mitätöidä ja hävittää ne. Mitätöimisellä tarkoitetaan tunnistimen tietojen poistamista eläinrekisteristä. Hävittäminen puolestaan tarkoittaa tunnistimen tuhoamista niin, ettei sitä voi käyttää uudelleen, esimerkiksi leikkaamalla korvamerkit halki tai tuhoamalla mikrosirut niin, ettei niitä voi enää asentaa tai lukea.

Voit käydä tarkistamassa ja mitätöimässä käyttämättömät vapaat korvamerkit itse nautarekisterin asiointisovelluksessa. Ilmoita lampaiden ja vuohien korvamerkkien mitätöinnistä Ruokaviraston lammas- ja vuohirekisterin asiakaspalveluun. Sikojen tunnistimia ei voi mitätöidä sikarekisterissä, mutta sinun tulee hävittää ne. Hävitä myös ylimääräiset kameli- ja hirvieläinten tunnistimet, kun olet lopettanut eläinten pidon.

Jos asiasta on kysyttävää tai et käytä nautarekisterin asiointisovellusta, ole yhteydessä Ruokaviraston eläinrekistereiden asiakaspalveluun.

 

4 Eläimen lopettaminen ja teurastaminen

Eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla. Eläimen saa lopettaa vain se henkilö, jolla on riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito lopettamiseen.

Teurastuksella tarkoitetaan ihmisravinnoksi tarkoitetun eläimen lopetusta. Eläimen lopetusta koskevat vaatimukset, muun muassa eläinlajille soveltuva lopetusmenetelmä ja -tekniikka sekä toimenpiteen suorittavan henkilön osaaminen, koskevat myös eläimen teurastusta.

Eläimen teurastus tilalla on sallittua omaan kulutukseen yksityistaloudessa. Tarkastamatonta, kotiteurastuksesta saatua lihaa saa käyttää vain omassa taloudessa ja antaa vain tilalla oleville lemmikeille. Teurastettava eläin on tainnutettava ennen verenlaskua. Uskonnollisista syistä noudatettava teurastustapa ei ole sallittu kotiteurastuksessa. Lisätietoa kotiteurastuksesta.

Lisätietoa eläinten lopettamisesta ja teurastamisesta löydät Ruokaviraston nettisivuilta.

 

5 Miten hävität kuolleen eläimen ja teurassivutuotteet

Kuolleisiin eläimiin ja niiden hävittämiseen voi liittyä eläintautien leviämisen riski. Noudata kuolleen eläimen ja teurasjätteiden hävityksessä lainsäädännön vaatimuksia.

5.1. Kokonainen eläimen ruho

Vaikka esimerkiksi lampaita, nautoja tai sikoja pidettäisiin lemmikkeinä, niiden katsotaan olevan tuotantoeläimiä ja niiden osalta on noudatettava tuotantoeläinten hävittämisen ohjeistuksia. Suomi on jaettu tuotantoeläinten hävittämisen osalta kahteen alueeseen: keräilyalueeseen ja syrjäiseen alueeseen. Sallitut raatojen hävittämistavat riippuvat siitä, kummalla alueella pidät eläimiäsi. Hävittämisen ohjeisiin vaikuttaa  eläinlaji ja osin myös eläinmäärä. Keräilyalueilla tiettyjä eläinten raatoja ei saa hävittää hautaamalla, vaan raadot pitää toimittaa käsittelylaitokseen, esimerkiksi Honkajoki Oy:lle.

Lisätietoa aluejaosta ja eläinlajille soveltuvasta hävitystavasta löydät Ruokaviraston nettisivuilta.

5.2. Teurasjätteet

Kotiteurastuksen sivutuotteilla tarkoitetaan alkuperätilalla omaan elintarvikekäyttöön teurastetuista eläimistä saatuja ruhonosia ja elimiä, joita ei käytetä ihmisten tai omien alkuperätilalla pidettävien lemmikkien ravinnoksi. Sivutuotteet pitää hävittää sivutuotelainsäädännön mukaisesti.

Suomi on jaettu tuotantoeläinten teurassivutuotteiden osalta kahteen alueeseen: keräilyalueeseen ja syrjäiseen alueeseen. Sallitut teurassivutuotteiden hävittämistavat riippuvat siitä, kummalla alueella pidät eläimiäsi. Hävittämiseen vaikuttaa myös eläinlaji. Keräilyalueilla tiettyjä eläinten teurassivutuotteita ei saa hävittää hautaamalla, vaan ne pitää toimittaa käsittelylaitokseen Honkajoki Oy:lle.

Lisätietoa aluejaosta ja eläinlajille soveltuvasta hävitystavasta löydät Ruokaviraston nettisivuilta.