Kansallinen seleeniseurantatyöryhmä on julkaissut uusimmat tulokset elintarvikkeiden, rehujen ja väestön veren seerumin seleenipitoisuuksista. Lisäksi raportissa on seurantatietoja seleenilannoituksen vaikutuksista maaperään ja vesistöön. Suomalaisten seleeninsaanti on suositusten mukaista.
Eläinperäisten tuotteiden seleenipitoisuudet ovat nousseet noin 25 prosenttia vuoden 2017 jälkeen. Tämä johtuu todennäköisesti kaupallisten rehujen koostumuksen muutoksista, minkä lisäksi maataloustuottajien tietoisuus seleenin merkityksestä eläinten tuotantoon ja terveyteen on lisääntynyt. Erityisesti rehuaineiden ja seosrehujen seleenipitoisuuksia tulisi tiloilla kuitenkin analysoida ajoittain, jotta seleenin yliannostuksilta voidaan välttyä, ja toisaalta varmistaa eläinten riittävä seleenin saanti esim. luomutuotannossa.
Seurantajulkistuksen voit lukea tästä linkistä. Suoraan seleenityöryhmän raporttiin pääset tästä.