Rehujen tuonti, vienti ja sisämarkkinakauppa vaatii rekisteröitymisen Ruokavirastoon. Kansainvälisen rehukaupan kannalta olennaista on, tapahtuuko rehun liikkuminen EU:n sisällä (ns. sisämarkkinakauppa eli tuonti ja vienti EU:ssa) vai viedäänkö rehu EU:n ulkopuolelle (vienti) tai tuodaanko rehu EU:hun (kolmasmaatuonti/varsinainen tuonti). Tärkeää on myös tietää, onko kyseessä kasviperäinen rehu vai eläinperäinen rehu, koska näille on erilaisia vaatimuksia.
Rehujen sisämarkkinakauppa eli tuonti ja vienti EU:ssa
Jos olet aikeissa tuoda rehuja toisesta EU-maasta, tutustu ohjeisiin sisamarkkinakaupasta:
EU-maat, Norja ja Sveitsi - Rehujen sisämarkkinakauppa
Vienti toiseen EU-maahan ei edellytä rekisteröitymistä rehujen viejäksi rehualan toimijarekisteriin.
Rehujen tuonti EU:n ulkopuolelta
Kasviperäisten rehuaineiden ja rehuseosten, kivennäisrehujen sekä rehun lisäaineiden ja esiseosten tuontia valvotaan asiakirjatarkastuksin ja tarvittaessa näytteenotoin. Ruokaviraston näytteenotto kohdistetaan pääsääntöisesti riskialttiisiin rehuihin. Tutkimusten ajan erät ovat käyttökiellossa. Tiettyjen rehujen tuonnistä tulee ilmoittaa Ruokavirastoon etukäteen.
EU:n ulkopuolelta tuotavat eläinperäisten rehut sekä heinä ja olki vaativat eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen.
Tutustu ohjeisiin rehujen tuonnista:
Tuonti EU:n ulkopuolelta - Rehut
Rehujen vienti EU:n ulkopuolelle
Viennin lähtökohtana on, että noudatat toiminnassasi EU:n ja kansallista lainsäädäntöä. Jotta yrityksesi voi viedä rehuja EU:n ulkopuolelle, on sen oltava rekisteröitynyt rehualan toimijaksi (vienti) sekä Ruokaviraston hallinnoimaan viejärekisteriin, jos kyseessä on eläinperäisten rehujen vienti.
Rehujen, sivutuotteiden ja lannoitteiden vienti EU:n ulkopuolelle