Rehualan yrityksiä ja viljelijöitä valvotaan tekemällä tarkastuskäyntejä ja ottamalla näytteitä rehuista. Valvonta perustuu lainsäädäntöön sekä vuosittain päivitettävään valvontasuunnitelmaan. Valvonnan tarkoituksena on varmistaa, että rehut ovat turvallisia ja käyttötarkoitukseensa sopivia.
Rehuvalvonnan vuosittaiset raportit
Rehuvalvonnan painopiste on elintarviketuotantoeläinten rehuissa, koska elintarviketuotantoeläinten rehuilla on yhteys elintarviketurvallisuuteen ja siten kansanterveyteen. Myös lemmikkieläinten, turkiseläinten ja luonnoneläinten rehuja valvotaan, mutta valvontaa ei pystytä tekemään vastaavalla laajuudella. Rehuvalvonta, kuten muukin viranomaisvalvonta, tehdään verovaroin ja resurssit ovat pienet. Valvontaa joudutaan priorisoimaan monin tavoin.
Rehualan toimija, kuten valmistaja tai maahantuoja, vastaa rehujensa laadusta ja turvallisuudesta. Viranomaisvalvonta ei korvaa tai vähennä toimijan velvollisuuksia.
Rehuyritysten valvonta
Ruokaviraston rehujaosto valvoo rehujen laatua rehulain, tietyiltä osin eläintautilain ja sivutuoteasetuksen sekä ns. TSE-asetuksen velvoittamana. Valvonnan tarkoituksena on varmistaa, että rehut ovat turvallisia, käyttötarkoitukseensa soveltuvia ja että ne täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Vuosittain tehdään tarkastuskäynti 2–3 %:iin rehuyrityksistä.
Erikseen määriteltyjen valmisteiden osalta valvotaan myös niiden käyttöä. TSE- ja sivutuoteasetusten toimeenpanoon liittyen Ruokaviraston rehujaosto suorittaa valvontaa eläimistä saatavien sivutuotteiden keräämisen, kuljetuksen, varastoinnin, esikäsittelyn, käsittelyn, käytön ja hävittämisen osalta.
Rehujen ja sivutuoteasetuksen mukaisen valvonnan järjestäminen kuvataan vuosittain laadittavassa valvontasuunnitelmassa. Rehujaosto käyttää valvonnassa apunaan valtuuttamiaan tarkastajia sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten) tarkastajia. Valvonta on yrityksille maksullista.
Rehujaosto tarkastaa kotimaisia rehuja valmistavia laitoksia, suorittaa pistokoetarkastuksia sisämarkkina- sekä maahantuontirehuille ja valvoo, että kotimainen tuotanto ja rehumarkkinat täyttävät säädetyt vaatimukset.
Rehuyritys, näin valmistaudut tarkastuskäyntiin
Anna palautetta rehuvalvonnan tarkastuskäynnistä
Viljelijöiden valvonta
Rehua viljelevistä ja käyttävistä maatiloista 1 %:lla tukea hakeneista tiloista tehdään vuosittain tarkastuskäynti (ns. rehualan alkutuotannon toimijan tarkastus). Otos valitaan satunnaisesti ja samalla tarkastuskäynnillä valvotaan täydentävien ehtojen noudattamista.
Tarkastuksia tekevät ELY-keskusten tarkastajat. Tarkastuskäynnillä valvotaan mm., että viljelijä on rekisteröitynyt rehualan toiminnan osalta, rehuvarastot on merkitty ja siistit ja käytössä on tuholaistorjunta. Lisäksi osalla tiloista rehusta otetaan näyte.
Viljelijä, näin valmistaudut tarkastuskäyntiin
Lue lisää: